Μενού
  • Α-
  • Α+

Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ανακυρήχθηκε το Σάββατο (10/9) ο Κάρολος Γ’, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύφθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρέθηκε η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ δεν βρέθηκε στο Μπαλμόραλ - Ο ρόλος των Καρόλου Γ' και Κέιτ Μίντλετον

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου. Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν ήταν παρών. Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β' μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρα του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση. Στη συνέχεια ο Κάρολος ο Γ' έδωσε όρκο να προστατέψει την Εκκλησία της Σκωτίας.

«Έχω βαθιά επίγνωση της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες. θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ'.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αναλυτικά στην ομιλία του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' είπε: «Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια και την αφοσίωσή της. Αν και θρηνούμε, την ευχαριστούμε για αυτήν την αφοσιωμένη ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και βαριών ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο».

Στην ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύζυγό του Καμίλα: «Με ενθαρρύνει βαθιά η διαρκής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου», είπε. Και συνέχισε: «Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση, που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους. Κατά την εκτέλεση του βαρέος καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου έχει απομείνει από τη ζωή μου, προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

Παρακολουθήστε live εικόνα από την τελετή

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του. Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή. Αργότερα μέσα στην ημέρα, στις 16:00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα του Σαββάτου, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA