Μενού
  • Α-
  • Α+

O αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε σύγχρονες μορφές δουλείας λόγω φτώχειας και άλλων κρίσεων έχει αυξηθεί κατά 1/5 τα τελευταία χρόνια, στα περίπου 50 εκατομμύρια, ανέφερε τη Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).  Πρόκειται για μια ιλιγγιώδη αύξηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σχέση με όσους βρίσκονταν σε συνθήκη σκλαβιάς πριν από πέντε χρόνια.

Ο ILO δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν είναι «σοκαριστικό» σύμφωνα με το BBC. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιμονή αυτής της θεμελιώδους παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Guy Ryder.«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει... χρειάζεται μια προσέγγιση με όλες τις δυνάμεις. Τα συνδικάτα, οι οργανώσεις των εργοδοτών, η κοινωνία των πολιτών και οι απλοί άνθρωποι έχουν όλοι κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν». 

Η οργάνωση του ΟΗΕ θέλει να τονίσει ότι η δουλεία δεν περιορίζεται σε φτωχές χώρες μακριά από τον δυτικό κόσμο - πάνω από το μισό του συνόλου της καταναγκαστικής εργασίας συμβαίνει σε πλουσιότερες χώρες με ανώτερο μεσαίο ή υψηλό εισόδημα. Τόσο η καταναγκαστική εργασία όσο και ο εξαναγκαστικός γάμος ορίζονται ως σύγχρονη σκλαβιά - και στις δύο περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να φύγει «λόγω απειλών, βίας, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού». Περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καταναγκαστική εργασία, συμπεριλαμβανομένων 3,3 εκατομμυρίων παιδιών. Από αυτά τα παιδιά, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται υπό εμπορική, σεξουαλική εκμετάλλευση.  Άλλα 22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αναγκαστικούς γάμους -περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών είναι γυναίκες- και πολλά θύματα είναι κάτω των 15 ετών όταν γίνεται ο γάμος.

Σε ένα σημείο της αναφοράς ο ILO λέει πως το Κατάρ- που είχε βρεθεί αντιμέτωπο με κατηγορίες για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων μεταναστών που εργάζονταν εν όψει του Μουντιάλ του Νοεμβρίου- είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» από τότε που άνοιξε γραφείο του ILO εκεί τον Απρίλιο του 2018. Η αναφορά επίσης κάνει λόγο για προβληματισμούς περί καταγγελιών για εξαναγκασμένη εργασία σε τμήματα της Κίνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA