Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φως στο τούνελ» του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως ρίχνει η Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας έτοιμη να της πουλήσει φυσικό αέριο. Εκπρόσωποι της σκανδιναβικής χώρας δήλωσαν ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Και όλα αυτά, παρόλο που η Νορβηγία - ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης - έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκάρ Στόρ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία αέριο στην Ευρώπη. Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή και περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακή κρίση: H Ευρώπη βρίσκει σύμμαχο για φυσικό αέριο στη Νορβηγία - Κλείνει την κάνουλα και πιέζει η Ρωσία μέσω Gazprom

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Νορβηγία φέτος αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισ.κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, 8% πάνω δηλαδή από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή στο μάξιμουμ. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ο Στορ συναντήθηκε χθες με στελέχη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των Equinor ASA, Aker BP ASA και Var Energi ASA. «Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες είναι το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και πώς να τις χειριστούν με καλό τρόπο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργκιε Αασλαντ. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου που υπάρχει ήδη στην αγορά».

Νορβηγία και ΕΕ σχηματίζουν ειδική ομάδα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Η Equinor, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης ως «χρήσιμη» και είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι πούλησε περίπου το μισό από το φυσικό της αέριο μέσω διμερών συμβάσεων και το άλλο μισό στην αγορά spot.

Όπως δήλωσαν αμφότερες οι πλευρές την Τετάρτη, Νορβηγία και ΕΕ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα, με τη νορβηγική αντιπροσωπεία να θέτει επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο Oleg Aksyutin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, δήλωσε σε συνέδριο στη Ρωσία ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επεκτείνει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα.

Ο φόβος των υπερβολικών εξαγωγών

Παράλληλα, ο Οβιντ Ερικσεν, διευθύνων σύμβουλος της Aker, μητρικής της Aker BP, δήλωσε ότι η εταιρεία βλέπει θετικά τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους κατάλληλους αντισυμβαλλόμενους. «Με τα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο Eriksen. «Έτσι, εν μέρει είναι ζήτημα του μηχανισμού τιμών και εν μέρει ζήτημα του πώς μπορούν να συνεργαστούν κράτος και εταιρείες για να λύσουν αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η οικονομική διευθύντρια της Equinor, Ουλρικα Φεαρν, προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να μην απομακρύνονται από την ελεύθερη αγορά. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες «θα έχουν αντίκτυπο στην αγορά και είναι πολύ πολύ δύσκολο να κρίνουμε ποιες είναι οι δευτερεύουσες συνέπειες». Η εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% τον τελευταίο χρόνο, έχει ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά πίεσε σημαντικά τις δυνατότητες των ενεργειακών εταιρειών της χώρας. Από τότε που η Ρωσία έκοψε τμήματα των ροών προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γηραιάς ηπείρου.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράξει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Μαΐου, ποσότητα αυξημένη κατά 8% από το 2021. Η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι παραγωγοί φυσικού αερίου της Σκανδιναβικής χώρας δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την Ένωση που παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, ώθησε ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με μεγάλη ύφεση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA