Μενού
  • Α-
  • Α+

Στους 10 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την πλημμύρα που έπληξε την επαρχία Μάρτσε στην Κεντρική Ιταλία. Αυτή τη στιγμή αγνοούνται 4, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Οι εικόνες με πλημμυρισμένα σπίτια μέχρι τον πρώτο όροφο, δρόμοι σαν ρυάκια και υπερχειλισμένα ποτάμια κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ο Luigi D'Angelo της Εθνικής Υπηρεσίας εξηγεί: «Περίπου 420 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε δύο ή τρεις ώρες». Στην περιοχή της καταιγίδας εργάζονται τουλάχιστον 180 πυροσβέστες, που πάλεψαν με το χρόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεκάδες άνθρωποι που κατέφυγαν σε στέγες σπιτιών και δέντρων σώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν μέσα σε ένα γκαράζ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται και μια μητέρα με το παιδί της που προσπάθησαν να μπούνε στο αυτοκίνητο και τους παρέσυρε η καταιγίδα. «Έπεσε μια ποσότητα νερού που δεν έχουμε δει εδώ και μήνες», λένε οι πρώτοι πολίτες στην ιταλική έκδοση της HuffPost.  Ο Mario Tozzi, γεωλόγος, είπε στη La Presse πως βροχή έξι μηνών έπεσε σε μόλις τρεις ώρες. 

«Είναι τραγωδία» δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Manuela Bora. «Αλλά, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κάτι που μας αφήνει άφωνους - δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τόσο έντονη βροχή. Άρχισε χθες και μέχρι τις 21:00 είχαμε λάβει βίντεο στα οποία μπορούσες να δεις τις καταστροφές που προκάλεσαν οι καταιγίδες. Είναι, σχετικά, υπό έλεγχο η κατάσταση στην Ανκόνα, αλλά σε μερικές πόλεις είναι πολύ σοβαρή». 

Η Ιταλία έχει μπει σε «ρυθμό» εκλογών, αλλά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της δεν έχει ακουστεί πολύ κατά την προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων.  Ο Enrico Letta, επικεφαλής του κεντρο-δημοκρατικού κόμματος, ανακοίνωσε πως αναστέλλει την εκστρατεία του λόγω της τραγωδίας και συμπλήρωσε πως είναι «σοκαρισμένος και άναυδος». 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, έγραψε στο Twitter ότι «ανησυχεί πολύ για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τις περιοχές της περιφέρειας Μάρκε που επλήγησαν από τις φονικές νεροποντές και πλημμύρες της περασμένης νύχτας. Νωρίτερα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα στήριξης για τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με στόχο την μείωση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA