Μενού
  • Α-
  • Α+

Χάος! Αυτή η λέξη μόνο μπορεί να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Ιράν, καθώς τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Οπως ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Οσλο: «Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν - Μαχσά Αμινί: «Λένε ψέματα», δηλώνει ο πατέρας της

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν και ότι ανησυχεί για τις «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

«Λένε ψέματα», δηλώνει ο πατέρας της

Η νεαρή κοπέλα εξέπνευσε εξαιτίας χτυπημάτων που δέχτηκε μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε… σωστά τη μαντίλα της, ο πατέρας της λέει πως λένε ψέματα και πως ουδέποτε τον άφησαν να δει το παιδί του, ούτε στο τμήμα, ούτε στο νοσοκομείο. Ο Αμτζάντ Αμινί μίλησε στο BBC και ανέφερε πως η Μαχσά εξέπνευσε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα, λένε ψέματα. Τα πάντα είναι ένα ψέμα, όσο και αν τους παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επίσης υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι που ήταν τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε. Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί στο Twitter βίντεο από την κηδεία της Μαχσά στο οποίο ο πατέρας της δεν αφήνει τον «μουλά» να διαβάσει προσευχές, λέγοντας πως σκότωσαν την κόρη του για λίγα μαλλιά. «Το ισλάμ σας την αποκήρυξε, και τώρα ήρθατε να προσευχηθείτε για εκείνη; Δεν ντρέπεστε για λογαριασμό σας; Την σκοτώσατε για λίγο μαλλί! Πάρτε το ισλάμ σας και φύγετε από εδώ», φέρεται να λέει.

Νεκροί και αστυνομικοί 

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η IHR ανέφερε ότι ο απολογισμός της για τα θύματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνει 11 άτομα που σκοτώθηκαν μόνο χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην πόλη Αμόλ, στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν που συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, και πως έξι άτομα που σκοτώθηκαν στην Μπαμπόλ στην ίδια επαρχία.

Στη μεγάλη πόλη Ταμπρίζ (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. «Οι καταδίκες και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα δεν επαρκούν πλέον», τόνισε ο Μαχμούντ Αμίρι - Μόγκανταμ. Νωρίτερα σήμερα, η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές με κατοίκους Κούρδους στο βόρειο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα έναν πρόσφατο επίσημο απολογισμό κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών- σε αυτές τις διαδηλώσεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από λαϊκή εξέγερση σε κύμα οργής

Διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Είναι η απάντηση των πολιτών στην αστυνομική αυθαιρεσία που οδήγησε στο θάνατο την 22χρονη Μαχσά Αμινί. Ακολουθούν το παράδειγμα των γυναικών που πλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους κόβοντας τα μαλλιά τους ή καίγοντας τις μαντίλες τους. Διαδηλωτές νεαροί στην πλειοψηφία τους ξεσπούν την οργή τους σε ό,τι συμβολίζει την επιβολή εξουσίας καίγοντας και καταστρέφοντας σύμβολα της ισλαμικής επανάστασης. Σε συμπλοκές από τις αρχές ασφαλείας υπάρχουν πολλοί νεκροί. 

Μια τράπεζα παραδόθηκε στις φλόγες με το κοινό να καταγράφει το γεγονός στα κινητά του. Μέσω του διαδικτύου οι εικόνες της αναταραχής κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν τη δίωξη και αποφασιστική τιμωρία όσων διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογία της κοινωνίας και η κυβέρνηση αποκλείει κάθε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα συνθήματα στις διαδηλώσεις ξεπερνούν σε τόλμη προηγούμενες διαμαρτυρίες.

Από το βήμα της 77ης συνόδου Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε τις δυτικές χώρες για τις αντιδράσεις τους σε ένα περιστατικό που ερευνάται στο Ιράν ενώ σε γειτονικό χώρο δεκάδες διαδηλωτές της απαιτούσαν την τιμωρία του. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε εμπλοκή σε θανάτους διαδηλωτών ενώ διοργανώνεται μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση για την Παρασκευή.

Διώξεις ζητούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Στο μεταξύ, να ασκήσουν διώξεις σε βάρος όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί καλούν την ιρανική δικαιοσύνη οι Φρουροί της Επανάστασης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της και οι Φρουροί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της. «Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δρόμο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας» ανέφεραν οι Φρουροί, οι οποίοι κατέστειλαν τις διαδηλώσεις και στο παρελθόν.

«Η βούληση του ιρανικού λαού είναι η εξής: μην λυπάστε τους εγκληματίες», ανέφερε σε άρθρο η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan, σύμφωνα με το Reuters. Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι οι μεγαλύτερες στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019. Οι περισσότερες πραγματοποιούνται στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικούν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA