ΔΙΕΘΝΗ
22/09/2022 22:59

Spiegel: Οι ΗΠΑ θα είναι σύντομα ο σημαντικότερος προμηθευτής LNG για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μερίδιο εισαγωγών για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενδέχεται να αγγίξει το 39% - Η Γερμανία παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τμήμα του Nord Stream 2 σε σύνδεση για LNG

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Spiegel: Οι ΗΠΑ θα είναι σύντομα ο σημαντικότερος προμηθευτής LNG για την Ευρωπαϊκή Ένωση
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ήδη ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης, μετά τους εκβιασμούς της Ρωσίας και το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, όμως, φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα καταστούν ο σημαντικότερος προμηθευτής LNG προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρει το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas. Σύμφωνα με το spiegel.de, η μελέτη χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για να εξετάσει το μελλοντικό εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. «Σαφές αποτέλεσμα: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η ένωση βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Τα δημοψηφίσματα θα γίνουν «ο κόσμος να χαλάσει», λέει το Κρεμλίνο

«Πρόσθετο αέριο μπορεί να προμηθεύεται μόνο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία και σε περιορισμένο βαθμό. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει επομένως να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG», ανέφερε η έρευνα. «Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά».

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης έπειτα. Σημειώνεται ότι «αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Με βάση αυτό το σενάριο, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%. Παρόλα αυτά, η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου αερίου fracking στη Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.

Οι συντάκτες της μελέτης λοιπόν, αναμένουν μόνο περιορισμένη ανάπτυξη για το LNG από το Κατάρ. Οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα είναι σημαντικές ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά. «Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές». Η χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει, για παράδειγμα μέσω της ηλεκτροδότησης, της μεγαλύτερης απόδοσης και της παραγωγής βιομεθανίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου.

Τιμές σε επίπεδα προ πολέμου, όχι νωρίτερα πριν το 2026

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά. «Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν ένα επίπεδο τιμών όπως το 2018 πριν το 2026 το νωρίτερο και αυτό μόνο εάν υπάρχει τουλάχιστον μερικό εμπόριο με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι ακόμα πάνω από 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026. «Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να φτάσει ξανά μέχρι το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο». Επίσης, το Μεξικό θέλει να ξεκινήσει τις συναλλαγές με LNG. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier επέστρεψε από ένα ταξίδι στη χώρα με την είδηση ​​ότι ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador, του είχε προσφέρει εντατική συνεργασία για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
LNG ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ