Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατός της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία Ηθών της Τεχεράνη, επειδή δε φορούσε την «κατάλληλη ενδυμασία» (σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες απλά φαινόταν μια τούφα από τα μαλλιά της κάτω από την ισλαμική μαντίλα) και πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα αιτίες έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα οργής και αγανάκτησης το οποίο έχει λάβει, πλέον, τον χαρακτήρα αντικαθεστωτικής εξέγερσης. Η κατάσταση στο Ιράν είναι εκτός κάθε ελέγχου. 

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Στους 50 έφτασαν οι νεκροί από τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Στο Ιράν η αστυνομία χρησιμοποιεί έντονη βία για να καταπνίξει την οργή των διαδηλωτών την ώρα που ο στρατός δηλώνει έτοιμος να βγει στους δρόμους και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Σε ένα από τα τελευταία βίντεο, μάλιστα, που φέρεται να είναι τραβηγμένο στην Τεχεράνη, άνδρας που είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή κρατάει ένα όπλο που μοιάζει με καλάσνικοφ και να πυροβολεί σε ευθεία βολή. Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς σε ποιο σώμα ανήκει ο ένοπλος.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν. Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 50 άνθρωποι είναι νεκροί, την ώρα που τίποτα δε δείχνει ικανό να σταματήσει τις διαδηλώσεις.

Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει περιοριστεί αυστηρά η χρήση του διαδικτύου, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε μεγάλο βαθμό είναι απενεργοποιημένα, αναφέρει ο οργανισμός NetBlocks, που δημιουργήθηκε το 2017 για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της ελευθερίας του διαδικτύου. Το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρεπόταν μέχρι πρόσφατα στο Ιράν, το Instagram, έχει αποκλειστεί πλέον.

«Το Ιράν τώρα υπόκειται στους πιο σκληρούς περιορισμούς του διαδικτύου από τη σφαγή του Νοεμβρίου του 2019» λέει ο οργανισμός NetBlocks. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών της βενζίνης το 2019 στον Ιράν. «Φοβάμαι ότι έχουμε χειρότερες καταστάσεις μπροστά μας από αυτά που ζήσαμε το 2019» δήλωσε στην DW ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τεχεράνη, Σαϊντ Ντεχγχαν.

Η «σπίθα» που έφερε την «φωτιά» της εξέγερσης

Σε ανάλυση του βρετανικού Guardian, πάντως, σημειώνεται πως ο θάνατος της 22χρονης κοπέλας ήταν η «σπίθα» που έφερε τη «φωτιά» μιας εξέγερσης που προετοιμαζόταν καιρό τώρα αφού η αντίδραση απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης φούντωνε διαρκώς.

«Τα γυναικεία ζητήματα είναι από καιρό καταλυτικά για την ευρύτερη πολιτική δράση στο Ιράν. Αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή που άνθρωποι - παρακινούμενοι από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιράν σήμερα, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η οικολογική κρίση και η έλλειψη δημοκρατικής συμμετοχής - συνενώνονται γύρω από αυτά τα γυναικεία ζητήματα για να αμφισβητήσουν το καθεστώς», δήλωσε η Άναμπελ Σρέμπερνι, ομότιμη καθηγήτρια στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Soas του Λονδίνου και πρόσθεσε:

«Το γυναικείο κίνημα στο Ιράν ξεκίνησε τον πρώτο μήνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σιγοβράζει τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Θεωρείται φορέας κοινωνικά προοδευτικών αξιών… πολλοί Ιρανοί βλέπουν ότι το γυναικείο κίνημα έχει τη δυνατότητα να είναι η επόμενη κοινωνική δύναμη που θα ταράξει τα νερά».

«Πρόκειται για διαμαρτυρίες ενάντια στην υποχρεωτική χιτζάμπ και τον έλεγχο των γυναικών. Έχουν υποστήριξη ακόμη και μεταξύ των γυναικών που πιστεύουν στο Ισλάμ και που επιλέγουν να την φορούν, αλλά δεν συμφωνούν με την υποχρεωτική χιτζάμπ και σίγουρα δεν συμφωνούν με τη βία που χρησιμοποιείται για την επιβολή της», τόνισε από την πλευρά της η Azadeh Akbari, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία.

Οι Ιρανοί αισθάνονται κουρασμένοι και απελπισμένοι από την συστηματική διαφθορά της πολιτικής ελίτ, την αυξανόμενη φτώχεια, τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 50%, το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά και την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, σύμφωνα με το BBC. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης του Ιράν, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Ιρανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί. Την ίδια ώρα, η ίδια η κοινωνία και οι απαιτήσεις της φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι οποίοι ζητούν περισσότερη ισότητα. «Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μαρτυρά ότι η κοινωνία έχει στραφεί σε πιο προοδευτικές απαιτήσεις», υποστηρίζει ο Mehrdad Darvishpour, Ιρανός κοινωνιολόγος στο BBC.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA