Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία με όλα να δείχνουν ότι η ακροδεξιά Μελόνι με τους «Αδελφούς της Ιταλίας» θα είναι το πρώτο κόμμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πολιτικό «σεισμό». Οι Ιταλοί θα ζήσουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι, που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, σε συμμαχία με δύο άλλα δεξιά κόμματα.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Η Μελόνι και τα πεπόνια της - Η αμφιλεγόμενη ανάρτηση στο TikTok πριν τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ακροδεξιό συνασπισμό. Μεγάλος νικητής, όμως φαίνεται πως θα είναι η αποχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, κοντά στο 40% του εκλογικού σώματος, είτε δεν ψήφισε, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμη (!) ποιον θα ψηφίσει. H αποχή μπορεί να αναδειχθεί, όντως, σε πρώτο κόμμα στην ιταλική εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις των δημοσκόπων, αιτία είναι ότι πολλοί Ιταλοί δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο προκλήθηκε η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, αλλά και το ότι η προεκλογική περίοδος, μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές ημέρες οι ειδικοί έλεγαν ότι μπορεί να ζήσουμε και τη χαμηλότερη συμμετοχή του κόσμου στην Ιστορία της χώρας.

Παράλληλα, δεν βοήθησαν και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε ψηφοφόρους, αποφασίζει ποια πολιτική δύναμη θέλει να στηρίξει την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά βγαίνοντας από το σπίτι για να πάει στο εκλογικό τμήμα. Σύμφωνα με την γενικότερη εκτίμηση «φαβορί» είναι η συντηρητική συμμαχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιταλία και των Αδελφών της Ιταλίας. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, είναι αν η ιταλική Δεξιά και «βαθιά Δεξιά», θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην Βουλή, όσο και στην Γερουσία. Στην δεύτερη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Ισα που πέρασε το 50% η συμμετοχή 

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα πριν κλείσουν οι κάλπες (23:00 τοπική ώρα- μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, του φαβορί των εκλογών της Κυριακής, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία. Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γιατί αγωνιά τόσο η ΕΕ

Η σημερινή ψηφοφορία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την ΕΕ, παρόλο που η συμμαχία της Μελόνι με τη σκληροπυρηνική, αντιμεταναστευτική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει τονίσει τη δέσμευσή της στο μπλοκ και στο ΝΑΤΟ. Το «μεταφασιστικό» κόμμα της Μελόνι έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του: από 4% το 2018 σε σχεδόν 25%. Το κόμμα της Μελόνι δεν απέχει πολύ από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, ο τρικομματικός, ακροδεξιός συνασπισμός, όμως, έχει συνολικά περίπου το 48%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ η κεντροαριστερά αναμένεται να αποσπάσει περίπου 29%.

Μπορεί η Μελόνι να έχει αποστασιοποιηθεί από τη νεοφασιστική καταγωγή του κόμματός της, λέγοντας ότι η ιταλική δεξιά «έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία», αλλά θαυμάζει τον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αντιτίθεται στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και θέλει οι δυνάμεις του Ναυτικού να μην αφήνουν τους μετανάστες στις ιταλικές ακτές. Η άρνησή της να συμμετάσχει στην προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται τελικά να απέδωσε καρπούς. Τα συνθήματά της («Θεός, οικογένεια, πατρίδα» και «Λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη»), ωστόσο, προκαλούν ταραχή. Η ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι έντονη εν όψει μιας διαφαινόμενης νίκης της Μελόνι!

Το όριο πλειοψηφίας των δύο τρίτων

Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου. Μετά από συνταγματικό δημοψήφισμα, το μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας έχουν μειωθεί σε 400 και 200 μέλη αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το όριο πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές απαιτεί πλέον 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Οι κάλπες κλείνουν στις 12.00 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας και τότε αναμένονται τα exit polls, που θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα. Τότε η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση. Οι νέοι βουλευτές εκλέγονται για να παραμείνουν στη θέση του για πέντε χρόνια, ωστόσο οι προώρες εκλογές δεν είναι σπάνιες στην Ιταλία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA