Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία εξακολουθούν να μαίνονται αμείωτες, η Ρωσία συνεχίζει να είναι με την πλάτη στον τοίχο με τους επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης να... ξεσκονίζουν το κουμπί με τα πυρηνικά και τους πολίτες στην τεράστια αυτή χώρα να ψάχνουν τρόπους για να φύγουν όπως-όπως από αυτή, μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το Forbes, περίπου 700.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την αρχή της επιστράτευσης, εκ των οποίων οι 200.000 πήγαν στο Καζακστάν ενώ είναι άγνωστο πόσοι από εκείνους που έφυγαν είναι τουρίστες και πότε σχεδιάζουν να επιστρέψουν.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, θριαμβολογεί για τους 200.000 πολίτες που επιστρατεύθηκαν ενώ μάλιστα καμαρώνει ότι «ένας σημαντικός αριθμός» ατόμων παρουσιάστηκαν οικειοθελώς σε στρατολογική υπηρεσία της χώρας προτού λάβουν επίσημη εντολή επιστράτευσης. Πηγή του Forbes, που γνωρίζει τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι από τη Ρωσία έχουν φύγει σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Αλλη πηγή στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για 600.000-700.000 Ρώσους, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπολογισθεί αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτών που φεύγουν για τουριστικούς λόγους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι από την αρχή της επιστράτευσης στη Ρωσία στη χώρα έχουν αφιχθεί 200.000 Ρώσοι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στη χώρα έφτασαν 94.000 Ρώσοι πολίτες. Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex υπολόγισε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν 66.000 Ρώσοι, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δημογράφοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών ανέφεραν στο έντυπο Demoscop Weekly ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε σχεδόν κατά 481.000, ο οποίος υπερβαίνει κατά 56% τον αριθμό που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Αν δεν θέλει συζητήσεις ο Ζελένσκι, θα περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο»

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Τρίτη (4/10) ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευθούν». «Είτε θα περιμένουμε για τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε για τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα κηρύσσοντας επίσημα «αδύνατες» τις όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά άφησε γενικότερα ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν «πιθανόν» να υπογράψει νόμο για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ακόμα «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Tesla, Ιλον Μασκ, παρουσίασε το περίγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, μερικές ώρες αφού το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του Μασκ για μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στην επτάμηνη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ήταν ανέκαθεν ανοικτή στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί Μέσων Ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία. Η εφημερίδα «The Times» ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε ασκήσεις της Δύσης στην «πυρηνική ρητορική», όπως τις χαρακτήρισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA