ΔΙΕΘΝΗ
04/10/2022 19:18

Τιτανικός: Βρέθηκε το ναυάγιο του πλοίου που τον προειδοποιούσε για παγόβουνο

Ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του ατμόπλοιου «SS Mesaba» που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει τον Τιτανικό για την παρουσία παγόβουνου στις 15 Απριλίου 1912

Τιτανικός: Βρέθηκε το ναυάγιο του πλοίου που τον προειδοποιούσε για παγόβουνο
Εκθεση με τον Τιτανικό (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές καθώς στον βυθό της Ιρλανδικής Θάλασσας εντοπίστηκε το ναυάγιο του πλοίου που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει το υπερωκεάνιο του Τιτανικού για το παγόβουνο που μετέπειτα το βύθισε στο παρθενικό του ταξίδι. Συγκεκριμένα, το βρετανικό εμπορικό ατμόπλοιο «SS Mesaba» είχε στείλει ένα προειδοποιητικό ραδιοφωνικό μήνυμα στον Τιτανικό στις 15 Απριλίου 1912 ενώ διέσχιζε τον Ατλαντικό. Το μήνυμα ελήφθη από τον Τιτανικό - το οποίο είχε τη φήμη του «αβύθιστου» πλοίου - αλλά δεν έφτασε ποτέ στο κεντρικό κέντρο ελέγχου του πλοίου.

Video Loading...

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Τιτανικός προσέκρουσε πάνω στο παγόβουνο και βυθίστηκε, με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε αυτό που παραμένει ως το πιο διάσημο ναυάγιο που έγινε ποτέ. Το Mesaba συνέχισε να πλέει ως εμπορικό πλοίο μέχρι που τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο ενώ βρισκόταν σε νηοπομπή το 1918. Είκοσι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του πλοίου, πέθαναν. Η ακριβής θέση του ήταν άγνωστη για περισσότερο από έναν αιώνα, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν τώρα να βρουν τα συντρίμμια του Mesaba χρησιμοποιώντας τεχνολογία πολλαπλών ακτινών.

Το υπεράκτιο εργαλείο τοπογραφίας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να επιτρέψει τη χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας με τόση λεπτομέρεια ώστε η υπερκατασκευή να μπορεί να αποκαλυφθεί σε εικόνες σόναρ, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bangor και στο Πανεπιστήμιο Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσουν το ναυάγιο στην Ιρλανδική Θάλασσα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το ναυάγιο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΟΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ