ΔΙΕΘΝΗ
04/10/2022 22:59

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Λιβύη δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ξεκάθαρο τρόπο έδειξε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρη: «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Λιβύη δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες
Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεφύλασσαν οι ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λιβύη. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Αγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ ΛΙΒΥΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ