Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατέληξαν σήμερα σε μια γενική συμφωνία, ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και να συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, ωστόσο, η ΕΕ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου! Αυτό άλλωστε δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Γιόζεφ Σικέλα σχετικά με το πακέτο ενεργειακών μέτρων που θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: «Ορθολογικός παράγοντας» ο Πούτιν, αλλά «έκανε εσφαλμένους υπολογισμούς» για την Ουκρανία

H Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε και η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, Κάντρι Σίπσον. «Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον πλαφόν του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - εάν αυτό είναι σε αυτό το στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο», δήλωσε η Σίπσον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα.

Η συμφωνία για από κοινού αγορά φυσικού αερίου

Πάντως, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για να αρχίσουν από κοινού οι χώρες να αγοράζουν φυσικό αέριο. «Η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της», πρόσθεσε ο Γιόζεφ Σίκελα, ενώ από την πλευρά της η Σίπσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν μη βιώσιμες και ότι οι προμήθειες από τη Ρωσία μειώθηκαν κάτω από 10% σε επίπεδο ΕΕ.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης... της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν», πρόσθεσε ο Σικέλα, ο οποίος ήταν οικοδεσπότης της συνάντησης καθώς η Δημοκρατία της Τσεχίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ. Μάλιστα, η συνάντηση των υπουργών της Ένωσης στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών, κάτι που αποτέλεσε κοινή παραδοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA