Μενού
  • Α-
  • Α+

Για έναν επιπλέον λόγο έχει έρθει σε δύσκολη θέση έναντι της Δύσης η Άγκυρα επιχειρώντας αυτή τη φορά να διαψεύσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί φερόμενης χρήσης χημικών όπλων κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ. Οι καταγγελίες της κουρδικής πλευράς και η δημοσιοποίηση σχετικού video από τη δράση των Τούρκων στρατιωτών, το οποίο όπως υποστηρίζεται αποδεικνύει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, έρχεται σε μία χρονική στιγμή, που η πολυεπίπεδη επιθετική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιολογείται πλέον σοβαρά από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των δυτικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης, «Διεθνής Ενωση Γιατρών για την Πρόληψη Πυρηνικού Πολέμου» (IPPNW), ύστερα από αυτοψία στο Βόρειο Ιράκ, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης της Σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων του 1997 ζητώντας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, αποκτά άλλη διάσταση.

Ειδικότερα, σε video των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αποτυπώνεται, σύμφωνα με την κουρδική πλευρά, η χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων με σκοπό την εξουδετέρωση των ανταρτών μέσα στα κρησφύγετα τους. Το εν λόγω οπτικό υλικό δείχνει μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών να έχουν καταρριχηθεί στην είσοδο μιας σπηλιάς και αφού ρίξουν στο εσωτερικό της ένα αντικείμενο τρέχουν προς την κορυφή του βουνού για να προφυλαχθούν από τους καπνούς, που προκλήθηκαν αμέσως μετά τη ρίψη. Ως αποτέλεσμα της τουρκικής ενέργειας στην πολεμική σήραγγα, οι Κούρδοι παρουσιάζουν την εικόνα δύο μαχητών της οργάνωσης τους, οι οποίοι φέρεται να εκτέθηκαν σε χημικό παράγοντα. Η απώλεια μνήμης και η ακατανόητη συμπεριφορά μιας Κούρδισσας μαχήτριας και η μάταιη προσπάθεια να αναπνεύσει ενός αντάρτη αποδίδονται στην περίπτωση αυτή στη χρήση χημικών όπλων από τα τουρκικά στρατεύματα.

Διεθνείς οργανώσεις ζητούν ανεξάρτητη έρευνα 

Για το λόγο αυτό, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει κατηγορώντας την Αγκυρα για εκτεταμένη χρήση τους τελευταίους 6 μήνες απαγορευμένων όπλων, που παραλύουν το νευρικό και αναπνευστικό σύστημα ενώ προκαλούν και απώλεια μνήμης. Εκτός από τον βομβαρδισμό των σηράγγων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και από F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οι Κούρδοι θεωρούν βέβαιο ότι ο τουρκικός στρατός δε διστάζει να ρίξει χημικά μέσα στις σπηλιές για να εξοντώσει τους αντάρτες. Οπως καταγγέλλουν, όσοι εκτίθενται σε τέτοιες επιθέσεις αναπτύσσουν αρχικά αμνησία και στη συνέχεια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά με νευρολογικά συμπτώματα χάνοντας τελικά τις αισθήσεις τους πριν καταλήξουν.

Η αίσθηση, που προκάλεσαν οι κουρδικοί ισχυρισμοί σε συνδυασμό με το οπτικό υλικό, που δείχνει την επίθεση και τους καπνούς στις σήραγγες του Βορείου Ιράκ, ανάγκασε το υπουργείο Αμυνας της γείτονα να εκδώσει ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τα καταγγελλόμενα ως εντελώς αβάσιμα και αναληθή. «Ολες αυτές οι προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι οι μάταιοι αγώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης και των συμμάχων της», ανέφερε το τουρκικό επιτελείο, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες πυρομαχικά. Θέση για το θέμα πήρε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν κάνοντας λόγο για «ψέμα» αλλά και για την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, απέδωσε τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων σε ένα «άθλιο δίκτυο συκοφαντίας».

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Ενωση Γιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου», με τον τίτλο, «Παραβιάζει η Τουρκία τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα; - Απαιτείται επειγόντως μια ανεξάρτητη έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα στο Βόρειο Ιράκ», που συντάχτηκε προ ημερών. Στην έκθεση της οργάνωσης, στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ το 1985, αναφέρεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έχει παραδεχτεί πέρυσι στο τουρκικό κοινοβούλιο τη χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια επιχείρησης κατά του PKK στο Βόρειο Ιράκ, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι «πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα», που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομικά μέσα από τη διεθνή κοινότητα.

Οι επιστήμονες της οργάνωσης, που επισκέφτηκαν τον περασμένο μήνα το Βόρειο Ιράκ, εντόπισαν ύποπτο υλικό κοντά σε μια περιοχή, που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός, συμπεριλαμβανομένων δοχείων για υδροχλωρικό οξύ και χλωρίνη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χλωρίου, ενός παράγοντα χημικού πολέμου. Στην ίδια τοποθεσία βρέθηκαν και μάσκες αερίου, που προστατεύουν από χημικές ουσίες, με τη διεθνή ένωση να επισημαίνει ότι κανένα από τα στοιχεία, που περισυνέλλεξε, δεν αποτελούν οριστική απόδειξη χρήσης χημικών όπλων, αλλά σίγουρα δικαιολογούν περαιτέρω ανεξάρτητη έρευνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA