Μενού
  • Α-
  • Α+

Με 44 ημέρες στο Νο 10 της Downing Street , η Λιζ Τρας κατέρριψε το ρεκόρ της συντομότερης θητείας πρωθυπουργού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο George Canning το 1827, ο οποίος πέθανε 118 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παρόλα αυτά... δικαιούται να πάρει σύνταξη από το κράτος και μάλιστα ύψους 115.000 λιρών ετησίως (133.000 ευρώ). Παραμένει άγνωστο, αν η πρώην πρωθυπουργός διαθέτει την ευθιξία για να αρνηθεί, δεδομένου ότι... μέχρι να ορκιστεί, παραιτήθηκε. Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, την προτρέπει να μην... γλυκοκοιτάζει αυτή τη σύνταξη. 

Πάντως,  οι πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα δαπανών δημόσιου καθήκοντος (PDCA), το οποίο επί του παρόντος ορίζεται σε μέγιστο ποσό £115.000 ετησίως. Αυτό συμβαίνει για να καλυφθει το κόστος συνέχισης των δημόσιων δασμών όταν κάποιος εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Τζον Μέιτζορ, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι έχουν όλοι διεκδικήσει τουλάχιστον μέρος του επιδόματος. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει το ίδιο, καθώς τα φετινά στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Οι πρώην κάτοχοι του αξιώματος δεν διεκδικούσαν πάντα ολόκληρο το ποσό. Σημειώνεται, πως εάν ένας πρώην πρωθυπουργός επιστρέψει σε υπουργικό ρόλο εντός τριών εβδομάδων (ή έξι εβδομάδων μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για εκλογές), δεν το δικαιούται.

Άλλος ρόλος;

Και τι συμβαίνει αν θες να βρεις μια νέα δουλειά; Οι πρώην υπουργοί mporo;yn να ζητήσουν συμβουλές από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για Επιχειρηματικά Ραντεβού - ευρύτερα γνωστή ως Acoba - για οποιεσδήποτε προσφορές εργασίας τα δύο πρώτα χρόνια μετά την αποχώρηση από το Westminster. Η επιτροπή εξετάζει εάν ο ρόλος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ανταμοιβή» για τις εκάστοτε ευνοϊκές αποφάσεις που μπορεί να είχαν λάβει ενώ ήταν στην εξουσία. 

Σύνταξη

Στους κατόχους τριών λεγόμενων Μεγάλων Αξιωμάτων του Κράτους, δηλαδή του πρωθυπουργού, του προέδρου των Κοινοτήτων και του Λόρδου Καγκελάριου, δεν παρέχεται πλέον σύνταξη του μισού του τελευταίου μισθού τους κατά την αποχώρησή τους από το αξίωμα, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας. Αντίθετα, εντάσσονται πλέον στο Υπουργικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, ένα ανταποδοτικό σύστημα καθορισμένων παροχών που ανήκει στο Κοινοβουλευτικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο. Η Λιζ Τρας έγινε για πρώτη φορά υπουργός το 2012.

Προνόμια βουλευτών

Εάν ένας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι βουλευτής, δικαιούται τον μισθό του από την άσκηση αυτού του ρόλου. Το να είσαι πρωθυπουργός σου δίνει έναν επιπλέον μισθό.  Από την 1η Απριλίου 2022, ο μέσος μισθός ενός βουλευτή ήταν 84.144 £. Οι πολιτικοί μπορούν επίσης να διεκδικήσουν έξοδα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας γραφείου, απασχόλησης προσωπικού, διαμονής κάπου στο Λονδίνο ή την εκλογική τους περιφέρεια και τα ταξίδια μεταξύ του Κοινοβουλίου και της εκλογικής τους περιφέρειας.

Σε μια εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 10%, το επίδομα της Λιζ Τρας προφανώς επικρίνεται από τον κόσμο των συνδικάτων. «Σε μια εποχή που ένας στους πέντε δημόσιους υπαλλήλους χρησιμοποιεί τράπεζες τροφίμων και το 35% του πληθυσμού παραλείπει γεύματα επειδή δεν έχει φαγητό, είναι τραγελαφικό ότι η Λιζ Τρας μπορεί να παίρνει ουσιαστικά ένα μπόνους 115.000 λιρών», δήλωσε ο Mark Serwotka, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών, στην εφημερίδα Guardian.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA