Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντονος προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και απογοήτευση για την αποτυχία του εκλεκτού της Αγκυρας υποψήφιου γερουσιαστή Δρ. Μεχμέτ Οζ να εκλεγεί στην πολιτεία της Πενσιλβάνια επικρατεί στην Τουρκία καθώς το καθεστώς Ερντογάν είχε ποντάρει πάρα πολλά σε μία ευρεία επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές κάτι, που τελικά δεν επιτεύχθηκε διαψεύδοντας όλες τις περί του αντιθέτου δημοσκοπήσεις.

Το διάχυτο κλίμα σκεπτικισμού στη γείτονα πυροδοτείται από τις αυξημένες προσδοκίες της τουρκικής πλευράς ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των συσχετισμών στο Κογκρέσο σηματοδοτώντας την αλλαγή στάσης των Αμερικανών νομοθετών στο φλέγον ζήτημα της πώλησης F-16, που αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ειδικά τη στιγμή κατά την οποία η Πολεμική Αεροπορία δημιουργεί τις βάσεις για απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα προσεχή χρόνια προοπτική, που θα αναγκάσει την Τουρκία να βάλει στο συρτάρι την επεκτατική ατζέντα της.  

Ο σκεπτικισμός των Τούρκων για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον δεν προέρχεται μόνο από την περιορισμένη δυναμική της εκλογικής επικράτησης των Ρεπουμπλικανών, πράγμα που στερεί από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την πολυαναμενόμενη ώθηση για να επιχειρήσει θεαματική επάνοδο στην πολιτική σκηνή ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε το ιδανικότερο σενάριο για την Αγκυρα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε προνομιακή προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ καθ’όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, παρά το ότι επί των ημερών του και με τον Μάικ Πομπέο στη θέση του υπουργού Εξωτερικών επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. 

Η εντυπωσιακή επανεκλογή των Ελληνοαμερικανών στο νέο Κογκρέσο αλλά και η συμμετοχή στη σύνθεση του φιλέλληνων πολιτικών δυσχεραίνει πάρα πολύ την προώθηση των τουρκικών θέσεων στους κόλπους του αμερικανικού κατεστημένου με την παραδοσιακή παρουσία των ομογενών μας στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα να ενισχύεται περαιτέρω. Αλλωστε, τα υψηλά ποσοστά, που κατέγραψαν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στις ενδιάμεσες εκλογές δεν αφήνουν αμφιβολίες για τον βαθμό της αποδοχής τους στην αμερικανική κοινωνία προκαλώντας εκνευρισμό στους Τούρκους αφού είναι σίγουρο ότι θα βρουν ξανά μπροστά τους το ελληνοαμερικανικό λόμπυ έτοιμο να βάλει φραγμό στους επιθετικούς σχεδιασμούς τους. 

Πάγωσαν τα χαμόγελα

Σε αυτές τις συνθήκες, τα χαμόγελα πάγωσαν στην Αγκυρα με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ αφού παρά την αναμενόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι συσχετισμοί στη Γερουσία δε φαίνεται να ανατρέπονται έως τη διενέργεια του δεύτερου γύρου στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου και θα κριθεί η τελευταία και πιο κρίσιμη έδρα. Με τη μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου να είναι ακόμα αμφίρροπη επιτείνεται η αγωνία στο τουρκικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο για τόσο για την προμήθεια προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών όσο κυρίως για την αναβάθμιση του «γερασμένου» τουρκικού αεροπορικού στόλου.

Το κλίμα προβληματισμού από τη θολή έως τώρα εικόνα για τις πολιτικές ισορροπίες, που τελικά θα διαμορφωθούν στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, επιδείνωσε, όπως ήταν φυσικό, η ήττα του Τούρκου τηλεοπτικού γιατρού Δρ. Οζ, από την εκλογή του οποίου η Αγκυρα περίμενε πάρα πολλά. Το ενδεχόμενο ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου να προωθεί τα συμφέροντα του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κινητοποίησε την Ομογένεια με την παρέμβαση της να έχει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. 

Με βάση την έως τώρα αποτίμηση των Τούρκων για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών θεωρείται ότι δεν υπήρξε η μεταβολή εκείνη, που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει άμεσα το ζήτημα των F-16, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Βέβαια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να δηλώνει, δημοσίως τουλάχιστον, αισιόδοξος για την τελική έκβαση του αιτήματος του προς την Ουάσιγκτον με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να προσδιορίζει και χρονικά την έγκριση της αμερικανικής πλευράς στους επόμενους 2 μήνες. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αν και εμφανίζονται αισιόδοξοι δε φαίνεται να λαμβάνουν ακόμα και τώρα υπόψη τους τις προβλεπόμενες από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα διαδικασίες, που περνούν από το Κογκρέσο και πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Αγκυρα. 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του οποίου για την επιθετικότητα της Τουρκίας και η σταθερή θέση του να μη συναινέσει στην πώληση F-16, αν δεν υπάρξει δέσμευση ότι τα αμερικανικά μαχητικά δε θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ακόμα ηχούν στα αυτιά της τουρκικής πολιτικής ελίτ. Η τελευταία  μάλιστα έχει έναν ακόμα λόγο να ανησυχεί ύστερα από την εκλογή του 37χρονου γιου του Μπομπ Μενέντεζ στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ να γιορτάζει τη θριαμβευτική νίκη του στο Νιού Τζέρσεϊ με Ελληνες ομογενείς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA