Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα να εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά απειλές για νέο παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων, πριν από λίγες ημέρες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε με στρατιωτική στολή και δήλωσε ότι η χώρα του ενισχύει την προετοιμασία «για οποιονδήποτε πόλεμο»! «Η Κίνα θα ενισχύσει πλήρως την στρατιωτική της εκπαίδευση, είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, φέρεται να πρόσθεσε ο Σι, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι ΗΠΑ απάντησαν στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξουν βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία - σε μια προσπάθεια να «προειδοποιήσουν» την Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία». Οι ειδικοί λένε ότι τα σχόλια του Σι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τον λάβει σοβαρά υπόψη της» και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει τον Κινέζο ηγέτη από την εισβολή στην Ταϊβάν. 

Το σκηνικό του τρόμου έρχεται να μεγαλώσει, δημοσίευμα των Financial Times που αποκαλύπτουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Ευρώπη για μία πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο οικονομικό σοκ». Όπως γράφουν οι FT, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μοιράστηκε έρευνα με εταίρους και συμμάχους για έναν πιθανό κινεζικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, ο οποίος θα προκαλούσε οικονομική ζημιά 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων». Τα δεδομένα βασίζονται σε έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Rhodium Group. Η προειδοποίηση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αρχίζουν να εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Κίνας, σε περίπτωση στρατιωτικής ενέργειας κατά της Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την έκθεση για να τονίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι η σύγκρουση στην Ταϊβάν θα έχει σοβαρές συνέπειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να είναι μέρος μιας στρατηγικής για τον περιορισμό της Κίνας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση αλλά την ίδια ώρα Ευρωπαίος αξιωματούχος τη συνέκρινε με την αντίστοιχη περυσινή που προειδοποιούσε πως η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα για να επιτεθεί στην Ουκρανία και θύμισε πως τότε πολλοί έσπευσαν να πουν πως δεν πρόκειται να γίνει κανένας πόλεμος.

Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το νησί. Η Ταϊβάν είναι ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα, αν και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά οποιεσδήποτε κινήσεις προς την πλήρη ανεξαρτησία θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έκανε μια σημαντική προσθήκη στο Σύνταγμά του σχετικά με την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA