Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ανάσα, ένα βήμα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας δείχνουν πως βρίσκονται οι Δημοκρατικοί καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάνουν δική τους την πολιτεία της Αριζόνα. Οπως αναφέρει το Reuters ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Κέλι νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Μπλέικ Μάστερς. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε οι Δημοκρατικοί με αυτή την έδρα όπως και με εκείνη στη Νεβάδα, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οπως σημειώνει στο δημοσίευμά του το Reuters ο έλεγχος της Γερουσίας - και το σχήμα των επόμενων δύο ετών στην εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν - θα εξαρτώνται πλέον από τα αποτελέσματα στη Νεβάδα και τη Τζόρτζια. Το κόμμα του Μπάιντεν απέφυγε τις ιστορικές τάσεις περιορίζοντας τις απώλειές του στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, «σοκάροντας» τους Ρεπουμπλικάνους που περίμεναν μεγάλα κέρδη.

Δείτε εδώ πώς εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Κοντά στην πλειοψηφία για τη Βουλή οι Ρεπουμπλικανοί

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κούρσα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν στην πλειοψηφία και είναι έτοιμοι να τερματίσουν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς. Αυτό θα έδινε στους Ρεπουμπλικάνους δικαίωμα βέτο στη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες της Βουλής που χρειάζονται για την πλειοψηφία, σύμφωνα με την Edison Research αργά την Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 199. Πολλές από τις «κούρσες» όπου οι νικητές δεν έχουν ακόμη καθοριστεί είναι στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και την πολιτεία Ουάσιγκτον.

Παρά την πραγματική πιθανότητα να χάσουν τη Βουλή, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να «πανηγυρίζουν» την επιτυχία τους να περιορίσουν τις προβλεπόμενες απώλειές τους, αφού ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους που ήταν οργισμένοι με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Στο μεταξύ, την προσεχή Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με σύμβουλό του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA