Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 30άρης Σαμ Μπάκμαν-Φριντ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάθε λόγο να κοιτά με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα: είχε δημιουργήσει μόνος του μια περιουσία 16 δισ. δολαρίων, είχε ανακηρυχτεί «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» και σύντομα θα άλλαζε τον κόσμο, καθώς έλεγε συχνά ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του θα τα έδινε για να σώσει τον κόσμο. Όλα αυτά μέχρι και την περασμένη Τρίτη, όταν και πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κατάρρευση πλούτου που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Σαμ έχασε τα πάντα! Έμεινε με κάτι λιγότερο από ένα δισ., βγήκε από την λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπου βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια και κοιτάζει να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από μια εταιρεία που την έκανε το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονιμισμάτων στον κόσμο. 

Πώς, όμως, συνέβη η κατάρρευση της εταιρείας του, FTX;  Κυρίως αυτό που ήρθε στο φως ήταν μία σειρά ανόητων παρασκηνιακών αποφάσεων, ωθούμενων από την όρεξη για ρίσκο και υψηλό κέρδος. Χρησιμοποιούσε όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δισεκατομμύρια δολάρια πελατών της FTX για να χρηματοδοτήσει ριψοκίνδυνα trades της άλλης εταιρείας του, της Alameda Research. Περίπου 10 δισ. δολάρια από τα χρήματα των πελατών του ανταλλακτηρίου κατέληξαν στην Alameda. Και τουλάχιστον 1 δισ. εξ αυτών είναι πλέον άφαντα.  Το FTX είχε περίπου 1,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ανταλλακτήριο για να αγοράζουν σειρές κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και χιλιάδες άλλα.

H άνοδος, η πτώση και η συγγνώμη

Ο Sam Bankman-Fried έγινε επίσημα δισεκατομμυριούχος το 2021, χάρη στη δευτερεύουσα και πιο προβεβλημένη επιχείρησή του - FTX. Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης εξελίχθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και σε τιτάνα του κλάδου, με συναλλαγές ύψους 10-15 δισ. δολαρίων την ημέρα. Στις αρχές του 2022, η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια και ήταν ένα οικείο όνομα, με ένα γήπεδο του NBA να έχει πάρει το όνομα της εταιρείας και εγκρίσεις από διάσημους υποστηρικτές, όπως ο Τομ Μπρέιντι του NFL.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Bankman-Fried φαινόταν να απολαμβάνει να δίνει στους οπαδούς του στο Twitter μια εικόνα του τρόπου ζωής του. Κοιμάται κυρίως σε μια σακούλα με φασόλια δίπλα στο γραφείο του, είπε, με μια φωτογραφία του να βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό του στα τερματικά συναλλαγών τους. Το όνειρο του κ. Bankman-Fried να χαρίζει τεράστια χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είχε επίσης μπει για τα καλά σε εφαρμογή. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC τον περασμένο μήνα, ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει «μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από τώρα».

Ο κ. Bankman-Fried ζήτησε συγγνώμη σε μια σειρά από tweets λέγοντας: «Η FTX δεν είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Λυπάμαι πραγματικά, και πάλι, που καταλήξαμε εδώ. Ελπίζω ότι τα πράγματα μπορούν να βρουν έναν τρόπο να ανακάμψουν. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να τους φέρει κάποια ποσότητα διαφάνειας, εμπιστοσύνης και διακυβέρνησης». Έτσι ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ έμεινε μόνος του να παλεύει και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η εταιρεία του αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτημα χρεοκοπίας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδρομής που εμπεριείχε πολλή από την απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA