Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος (Future Combat Air System, FCAS), ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/11) το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο. Επειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, κλείστηκε συμφωνία για την επόμενη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης του συστήματος. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη συνέχιση του φιλόδοξου βιομηχανικού σχεδίου, που αναμένεται να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλλία να έχει τη γενική εποπτεία. Πρόκειται για «μεγάλο βήμα και σημαντική ένδειξη της εξαίρετης συνεργασίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας», έκρινε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Κατά την άποψη της κυρίας Λάμπρεχτ, η συμφωνία «ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρώπης και εξασφαλίζει την απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας για τη δική μας και την ευρωπαϊκή βιομηχανία». Το σχέδιο προκάλεσε πρόσφατα εντάσεις στον γαλλογερμανικό άξονα. Η Dassault και η Airbus, οι δύο βιομηχανίες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος, δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν για την κατανομή των καθηκόντων παρότι διαπραγματεύονται για πάνω από έναν χρόνο.
Η συμφωνία κλείστηκε μερικές ημέρες πριν από τη συνάντηση της γαλλίδας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη (17/11). Στη θεωρία τουλάχιστον, το FCAS θα είναι επιχειρησιακό το 2040. Θα αντικαταστήσει το Eurofighter. Πέρα από το αεροσκάφος, μέρος του θα είναι επίσης οπλισμένα και άοπλα UAVs.
- Η Κωνσταντοπούλου «μηδένισε το γραπτό» του Μηταράκη: «Κλίνε το δόκτωρ, και εσύ από το South Eastern;»
- Ανδρομάχη: «Όταν ο Γιώργος άρχισε να μου στέλνει ερωτικά μηνύματα έπαθα σοκ - Τον είχα στην κατηγορία Φίλοι»
- Πότε εκφωνεί το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη
- Γιατί ο Νότης Σφακιανάκης δεν θα πάει στην κηδεία της αδερφής του στην Κω
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.