Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Κίνα ο κορονοϊός παραμένει ζωντανός εφιάλτης! Επί ποδός βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι Αρχές, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε όλη τη χώρα και τους πέντε θανάτους που καταγράφηκαν, τις τελευταίες ημέρες, στο Πεκίνο. Για αυτό άλλωστε και αναρωτιούνται «μήπως βρισκόμαστε σε άλλον πλανήτη;» παρακολουθώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, στο οποίο κανένας θεατής δεν φορά μάσκα! Ο εφιάλτης, όμως, δεν είναι μόνο υγειονομικός! 'Η μάλλον, ο ιός αποτελεί αφορμή για να γίνουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας στη χώρα ακόμα πιο απάνθρωπες.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Κίεβο θα βιώσει τον χειρότερο χειμώνα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Το πιο φρέσκο παράδειγμα έρχεται από το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον Κόσμο, στην περιοχή Ζενγκζου, στο οποίο οι εργαζόμενοι ξυλοκοπήθηκαν και βρέθηκαν υπό κράτηση, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Αφορμή για τον ξυλοδαρμό από τις Αρχές ήταν... η διαμαρτυρία τους για τα επώδυνα ωράρια εργασίας και τα χαμηλότατα ημερομίσθια, Η απογοήτευση από τους περιορισμούς σε περιοχές σε όλη την Κίνα που έχουν κλείσει καταστήματα και γραφεία και έχουν περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους ξανά στα σπίτια τους, είναι απλά η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το χρονικό των βίαιων εικόνων στο εργοστάσιο Foxconn

Οι καταγγελίες από τις συνθήκες εργασίας στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στον Κόσμο - της κατασκευαστικής εταιρείας Foxconn - προκαλούν ίλιγγο. Κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις μέσω κάμερας, για υποχρεωτική καραντίνα των εργαζόμενων που νοσούν με covid χωρίς να τους παρέχουν φαγητό μέσα στο εργοστάσιο, για απολύσεις λόγω κορονοϊού, ακόμα και τοποθέτηση εργαζόμενων σε κοιτώνες με ανθρώπους που νοσούσαν από τον ιό. «Άλλαξαν το συμβόλαιο για να μην μπορέσουμε να πάρουμε την επιδότηση όπως είχαν υποσχεθεί. Μας βάζουν σε καραντίνα αλλά δεν παρέχουν φαγητό» είπε ένας εργαζόμενος στο Foxconn. Η αφορμή της εξέγερσης ήταν η καθυστέρηση πληρωμής των μπόνους τους. «Αν δεν καλύψουν τις ανάγκες μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε». Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική παρουσία και να υπάρξουν βίαια επεισόδια.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Θα δουλέψουν στο εργοστάσιο στελέχη από το κυβερνών κόμμα;

«Δώστε μας τον μισθό μας! - Θέλουμε να πάμε σπίτι», φώναζαν οι εργαζόμενοι που περικυκλώθηκαν από ανθρώπους με στολές, μερικοί με ρόπαλα, σύμφωνα με πλάνα από ένα βίντεο. Άλλα πλάνα έδειξαν να χρησιμοποιούνται δακρυγόνα και εργαζόμενοι να ξηλώνουν τις κάμερες ασφαλείας, αλλά και τα παράθυρα. Η Foxconn ανέφερε σε δήλωσή της ότι εκπλήρωσε τις συμβάσεις πληρωμής της και ότι οι αναφορές για μολυσμένο προσωπικό που ζει στο χώρο του εργοστασίου με νεοσύλλεκτους ήταν «αναληθείς». «Σχετικά με οποιαδήποτε βία, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τους υπαλλήλους και την κυβέρνηση για να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών», πρόσθεσε η εταιρεία. Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση στο Zhengzhou είπε ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή των εργαζομένων και η παραγωγή παρέμεινε «κανονική».

Πάντως, οι εικόνες διαμαρτυρίας έρχονται σε μια εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση των παγκόσμιων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, εν μέρει λόγω των πολιτικών της Κίνας για μηδενικό COVID-19 που στοχεύουν να εξαλείψουν κάθε ξέσπασμα. Η Apple Inc. προειδοποίησε ότι οι παραδόσεις του νέου της μοντέλου iPhone 14 θα καθυστερήσουν λόγω των ελέγχων κατά των ασθενειών στο εργοστάσιο. Η κυβέρνηση της πόλης ανέστειλε την πρόσβαση σε μια βιομηχανική ζώνη που περιβάλλει το εργοστάσιο, το οποίο η Foxconn δήλωσε ότι απασχολεί 200.000 άτομα. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το κυβερνών κόμμα διέταξε «στελέχη της βάσης» να αναπληρώσουν τους εργαζόμενους της Foxconn στο Zhengzhou που έφυγαν. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα για επιβεβαίωση και λεπτομέρειες σχετικά με τη ρύθμιση αυτή.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA