Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χασούρα του 30χρονου Σαμ Μπάκμαν-Φριντ ήταν σίγουρα η είδηση του μήνα, ίσως και της χρονιάς. Ο αυτουδημιούργητος «βασιλιάς των κρυπτονομσμάτων» έχασε 16 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια σε μερικές ώρες. Έμεινε με κάτι λιγότερο από ένα δισ., βγήκε από την λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπου βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον κοιτάζει να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από μια εταιρεία που την έκανε το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονιμισμάτων στον κόσμο. Τώρα, οι δικηγόροι του λένε πως ο «βασιλιάς είναι γυμνός»! Γιατί, όμως, συνέβη αυτό;

Ο Sam Bankman-Fried είπε στο Bloomberg από τον Απρίλιο ότι τα επόμενα χρόνια, θα ζούσε με 100.000 δολάρια το χρόνο! Θα κρατούσε ένα μικρό ποσοστό από τα δισεκατομμύρια που είχε δημιουργήσει από την αυτοκρατορία των κρυπτονομισμάτων του και θα δώριζε τα υπόλοιπα. Ήθελε να κάνει πράξη τις αρχές του λεγόμενου «αποτελεσματικού αλτρουισμού», να βοηθήσει δηλαδή τον υπόλοιπο κόσμο. Και όντως το είχε βάλει μπροστά: Έδωσε επιταγές σε αθλητικές ομάδες, ιδιώτες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Όλα, όμως, κατέρρευσαν στις αρχές Νοεμβρίου. 

Τώρα, αποδεικνύεται ότι λείπουν έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν τώρα ότι ο πρώην μεγιστάνας, γνωστός ως SBF, φαινόταν να έτρεχε την FTX σαν ένα «προσωπικό τσιφλίκι».  Αυτοί οι δικηγόροι βοηθούν στην καθοδήγηση της FTX στη διαδικασία πτώχευσης, όπου οι πελάτες ελπίζουν ότι μπορούν να ανακτήσουν τουλάχιστον μερικά από τα κεφάλαιά τους μετά την αίτηση πτώχευσης της FTX και την παραίτηση του Bankman-Fried από διευθύνων σύμβουλος. 

Μια ομάδα δικηγόρων εργάζεται τώρα για να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία της FTX για να αρχίσει να αποπληρώνει τους πιστωτές της εταιρείας . Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, John J. Ray III, δικηγόρος που την καθοδηγεί στη χρεοκοπία, δήλωσε την Τρίτη ότι η FTX θα αναδιοργανώσει ή θα πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της FTX σε όλο τον κόσμο και είχε ήδη λάβει ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές. Εν τω μεταξύ, ο Bankman-Fried πιθανότατα δεν θα κάνει σημαντικές δωρεές σύντομα. Ακολουθεί μια λίστα με το πώς ξόδεψε μέρος της κάποτε τεράστιας περιουσίας του. 

Ακίνητα

Η FTX ξόδεψε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας σπίτια στις Μπαχάμες για ανώτερα στελέχη, σύμφωνα με δικηγόρο πτώχευσης. Ο εταίρος αναδιάρθρωσης της Sullivan & Cromwell, James Bromley, δικηγόρος στην ομάδα πτώχευσης της FTX, είπε ότι ένας από τους βραχίονες της εταιρείας στις ΗΠΑ «αγόρασε ακίνητη περιουσία αξίας σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες». Ο Bankman-Fried φέρεται να ζούσε με 10 συγκάτοικους σε μια ιδιοκτησία 600 στρεμμάτων μπροστά στον ωκεανό στο New Providence των Μπαχάμες, γνωστή ως Albany

Επενδύσεις στα ΜΜΕ

Η Bankman-Fried έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το Crunchbase. Επένδυσε στη Semafor, μια startup ειδήσεων που ξεκίνησε από τον πρώην αρθρογράφο των New York Times Ben Smith και τον πρώην CEO του Bloomberg Media, Justin Smith. Εν τω μεταξύ, η Bankman-Fried παρείχε χρηματοδότηση εκκίνησης στην Trustless Media, μια εταιρεία παραγωγής.  Ο Bankman-Fried δώρισε επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια στο ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ProPublica, σύμφωνα με το AP.

Πολιτική

Σύμφωνα με το Politico, ο Bankman-Fried ξόδεψε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια υποστηρίζοντας την προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν . Μόνο το 2022, ξόδεψε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής που εξετάστηκαν από το Politico. Έδωσε επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια στο PAC της Πλειοψηφίας της Γερουσίας και 6 εκατομμύρια δολάρια στο PAC της Πλειοψηφίας της Βουλής - δύο σούπερ PAC που είναι αφιερωμένες στο να κρατούν το Κογκρέσο στα χέρια των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τους Los Angeles Times. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Φιλανθρωπίες

Ο Bankman-Fried έχει κάνει επίσης φιλανθρωπικές δωρεές. Ενώ εργαζόταν στην Τζέιν Στριτ έδωσε τα μισά του χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που αποκαλούνται αποτελεσματικά αλτρουιστικά, καθώς και σε ομάδες για την προστασία των ζώων, σύμφωνα με το Bloomberg. Έδωσε 50 εκατομμύρια δολάρια το 2021 για την ανακούφιση από την πανδημία στην Ινδία και τις πρωτοβουλίες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέφερε το Bloomberg. Έχει επίσης κάνει την πρόληψη του COVID-19 κορυφαίο ζήτημα ως κύριος χρηματοδότης του Guarding Against Pandemics, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διευθύνεται από τον αδελφό του Gabe, σύμφωνα με το Politico. Στη νέα του χώρα, τις Μπαχάμες, δώρισε μάσκες K95 και κιτ δοκιμών για τον COVID-19 αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Nassau Guardian. 

Αθλητισμός

Η πιο αξιοσημείωτη αθλητική του χορηγία είναι η απόκτηση δικαιωμάτων ονομασίας για την αρένα των Μαϊάμι Χιτ. Η αρχική συμφωνία επρόκειτο να του κοστίσει 135 εκατομμύρια δολάρια σε 19 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενώ η συμφωνία έχει ακυρωθεί από τότε που η FTX κήρυξε πτώχευση, η εταιρεία εξακολουθεί να υποχρεούται να πληρώσει συμβόλαια αξίας τριών ετών για συνολικά 16,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CoinDesk. 

Ξόδεψε επίσης περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια προβάλλοντας μια διαφήμιση στο Super Bowl του 2022 με τον κωμικό Larry David, ανέφερε το Bloomberg.  Από τον Ιούνιο του 2021, το FTX είναι η «Επίσημη επωνυμία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων της MLB». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι διαιτητές του Major League Baseball φορούν ένα patch με το λογότυπο της FTX. Μέσω του FTX, ο Bankman-Fried έχει επίσης σφυρηλατήσει συμφωνίες με μεγάλες ομάδες μπάσκετ όπως οι Washington Wizards και οι Golden State Warriors. Το FTX έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με μεμονωμένους αθλητές όπως ο μπασκετμπολίστας Στεφ Κάρι και ο Τομ Μπρέιντι. Η FTX υπέγραψε μάλιστα συμφωνία 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ για τη χορηγία του αθλητικού της τμήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA