Μενού
Erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μπει και επίσημα σε προεκλογικό... mode, πληθαίνουν οι καταγγελίες για προβοκάτσια από τον Τούρκο πρόεδρο με αφορμή την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που σημειώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με έξι άτομα να χάνουν τη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αρμενικής καταγωγής Τούρκου βουλευτή, Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας προς τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η γυναίκα που κατηγορείται για τη φονική έκρηξη όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το PKK, αλλά αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας.

Ο Γκάρο Παϊλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος στο παρελθόν έχει στοχοποιηθεί ως «προδότης» από την κυβέρνηση Ερντογάν, επί της ουσίας ανέφερε ότι πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι κύκλοι του Ερντογάν, στήνοντας έτσι μια υπόθεση προβοκάτσιας ανάλογη με αυτή του πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος, μεταφέροντας όσα κατέθεσε η δράστις στην αστυνομία, είπε: «Τα τρία αδέλφια μου πέθαναν πολεμώντας για λογαριασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)», ο οποίος αποτελείται από Σύρους αντικυβερνητικούς, τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Ουιγούρους και λοιπούς τζιχαντιστές και διάφορα άλλα μισθοφορικά στοιχεία που εκπαιδεύτηκαν και είχαν συναντήσεις με στελέχη της ΜΙΤ της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Παϊλάν κατηγόρησε τον Ακάρ ότι μιας και δεν είδε τους γκιουλενιστές που -κατά τον ίδιο- προετοίμαζαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, δεν βλέπει και τις δυνάμεις που ίσως να προετοιμάζουν νέες κινήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αφησε να εννοηθεί, δε, πως αφού και η δράστις μπήκε στην Τουρκία από το Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κάποιος στο εσωτερικό της Τουρκίας την προστάτευσε. «Είμαστε κατά του πολέμου. Υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Υπάρχει ένα κουρδικό πρόβλημα στη χώρα, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Αλλά εξακολουθείτε να συμπεριφέρεστε σαν στρατιώτης και όχι σαν πολιτικός» είπε προς τον Ακάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA