Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ για το Πεκίνο, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και υπέρ περισσότερων ελευθεριών. «Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώνας στις επικρίσεις για το ταξίδι του κ. Μισέλ, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «ατυχές».

Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Για παρατηρητές στη Δύση, πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν σκληρά το 1989. Βασικό όργανο ασφαλείας της Κίνας αξίωσε χθες Τρίτη να παταχθούν οι «εχθρικές δυνάμεις». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού ο οποίος αντιπροσωπεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ, φθάνει σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει συναντήσεων αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό του Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής της κινεζικής βουλής, τον Γου Μπανγκούο.

Η επίσκεψή του, λίγο καιρό έπειτα από αυτήν που έκανε στο Πεκίνο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου, δίνει συνέχεια στον «στρατηγικό διάλογο για την Κίνα» μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Σαρλ Μισέλ, έχοντας «εντολή» από τους 27, ανταποκρίθηκε «στην προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Σι» στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξήγησε. Θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.

«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επιχειρηματολόγησε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το ταξίδι καταγράφεται εν μέσω εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, με φόντο την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει το αβυσσαλέο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα.

Η ΕΕ θεωρεί - ταυτόχρονα - την Κίνα «εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την υιοθέτηση από τους 27 το 2021 κυρώσεων μετά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων. Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να συνθέσει από τη μια θέσεις χωρών όπως η Γερμανία, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, κι από την άλλη χωρών όπως η Λιθουανία, που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο διότι δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ταϊβάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA