Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας, ενώ το καθεστώς  τις κατέστειλε με υπέρμετρη αστυνομική βία, τανκς στους δρόμους και λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι στη νότια κινεζική πόλη Γκουανγκζού συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη διάρκεια της νύχτας στην τελευταία διαμαρτυρία ενάντια στους αυστηρούς κανόνες της χώρας για τον κορονοϊό.

Το εξίσου εξοργιστικό είναι πως για να σταματήσουν τους πολίτες να μιλούν για τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά του Covid, οι λέξεις «Σαγκάη» και «Ουρούμτσι» – πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαμαρτυριών -  απαγορεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.  Έτσι, οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν όρους όπως «λευκό χαρτί» και «A4» - μια αναφορά στις κόλλες λευκού χαρτιού που έχουν γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων. Η Κίνα έχει δει αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η πυρκαγιά με τους 10 νεκρούς που ξεχείλισε το ποτήρι

Η φωτιά που ξεκίνησε από ένα ελαττωματικό καλώδιο σε διαμέρισμα στον 15ο όροφο πολυκατοικίας στη δυτική Κίνα και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους την περασμένη Πέμπτη, απειλεί έχει εξαπλωθεί τώρα σε όλη τη χώρα υπό τη μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό προκαλώντας το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων κατά του καθεστώτος επί Σι Τζινπίνγκ.

Οι πυροσβέστες άργησαν χαρακτηριστικά να αντιδράσουν στην πυρκαγιά στην Ουρούμτσι, στην επαρχία Σιντζιάνγκ και πολλοί πολίτες θεωρούν ότι το υπερβολικό έως αναίτιο κατά την άποψή τους lockdown κατά της εξάπλωσης της Covid-19 εμπόδισε τα σωστικά συνεργεία ή παγίδευσε τα θύματα στα διαμερίσματά τους. Οι σχετικές διαψεύσεις των αρχών δεν έχουν πείσει, με αποτέλεσμα οι δρόμοι τόσο στη Σιντζιάνγκ όσο και σε πολλές μεγαλουπόλεις της κομμουνιστικής χώρας. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σαν την φωτιά από πόλη σε πόλη με τη μεγαλύτερη ένταση από την εποχή της διαμαρτυρίας των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου πριν τρεις δεκαετίες.

Η Κίνα παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία στον κόσμο με αυστηρή πολιτική κατά του κορονοϊού, με τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν lockdown σε γειτονιές με πραγματικά ελάχιστα κρούσματα. Κι ενώ η Κίνα ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια Covid, δεν είναι τόσο καλά όσο η τεχνολογία mRNA - όπως τα εμβόλια Pfizer και Moderna - που χρησιμοποιείται αλλού. Δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρέχουν 90% προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας ή θανάτου έναντι 70% με το κινεζικό Sinovac.

Όσον αφορά τα εμβόλια, αυτά δεν έχουν χορηγηθεί σε αρκετούς ανθρώπους. Πολύ λίγοι από τους ηλικιωμένους έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει επίσης πολύ μικρή «φυσική ανοσία» από άτομα που επιβιώνουν από λοιμώξεις, πράγμα που σημαίνει ότι νέες παραλλαγές εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA