Μενού

5 αφρώδη κρασιά για να σε βάλουν στον εορταστικό ρυθμό

amyntas
  • Α-
  • Α+

Οι Χριστουγεννιάτικες μαζώξεις θέλουν τη λάμψη και την αίγλη τους και δεν υπάρχει καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να τους τη προσφέρουμε από μια κομψή φυσαλίδα. Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε, κάθε μια για διαφορετικές περιστάσεις, και τις δοκιμάζουμε μαζί σας. 

Τα αφρώδη...και let's party

Arhur Metz Grand Terroir 

Για αυτούς που θέλουν να κάνουν τη διαφορά με κάτι μη συνηθισμένο είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα Cremant, δηλαδή ένα γαλλικό αφρώδες εκτός Καμπανίας που παράγεται σε οκτώ περιοχές μεταξύ των οποίων η Βουργουνδία, το Μπορντό, ο Λίγηρας και η Αλσατία. Το Grand Terroir κατάγεται από την Αλσατία και τα σταφύλια του pinot gris, pinot noir και riesling προέρχονται από ένα μοναδικό terroir 500 εκατομμυρίων ετών.

Μόλις έχουν την κατάλληλη ωριμότητα συλλέγονται επιλεκτικά από το αμπέλι και οινοποιούνται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας, με μια δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Το αποτέλεσμα μιλάει στον ουρανίσκο, αρώματα από λευκά φρούτα, λουλούδια, περγαμόντο και ροδάκινο κάνουν party και εμπλουτίζονται με νότες βοτάνων και ορυκτών. Το στόμα είναι απίστευτα κρεμώδες και γενναιόδωρο. 

arthur

The Illustrious Hartman x Molavi 

Για τους έμπειρους οινόφιλους αυτό το sparkling είναι διαμαντάκι και μια ωδή στην οινική συνέργεια. Ο Laurens Hartman δημιουργός του κτήματος Καρανίκα και αυθεντία στις φυσαλίδες και ο Afsin Molavi του οινοποιείου Μανουσάκη και γκουρού των οίνων και της γαστρονομίας δημιούργησαν ένα αφρώδες νέας εποχής από αναπάντεχο δίδυμο ποικιλιών. Το ξινόμαυρο συμπράττει με το ιδιαίτερο ρωμέικο και τα εσπεριδοειδή κάνουν παρέλαση στη μύτη και στο στόμα.

Αρώματα κίτρου, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού και μανταρινιού αγκαλιάζονται από νότες μάνγκο, ψημένου ψωμιού και μπισκότου. Το στόμα είναι δροσερό, ευχάριστο και πλούσιο σε κομψές φυσαλίδες. 

Αμύντας Blanc de Noir sec 

Για αυτούς που εκτιμούν και επιλέγουν all time classic σταθερές, ο Αμύντας θα τους δικαιώσει. Το Amyntas Blanc de Noir αποτελεί μέλος της γνωστής οικογένειας Amyntas Wines στην περιοχή του Αμυνταίου. Το οινοποιείο άρχισε τα πρώτα του βήματα το 1959 και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί τον βασικό leader στην κατηγορία των φυσαλίδων μεταδίδοντας τη δυναμική του ξινόμαυρου.

Το Blanc de noir προέρχεται 100% από ξινόμαυρο και οινοποιείται με τη μέθοδο της λευκής οινοποιήσης σε κλειστή δεξαμενή. Η μύτη του είναι σπουδή της ποικιλίας με τα αρώματα του φύλλου ντομάτας να πρωταγωνιστούν και να ενισχύονται με ωραίες νότες λευκών λουλουδιών, βερίκοκου, αχλαδιού και ψημένου ψωμιού. Το στόμα είναι ζωηρό, ζωντανό και αφήνει τις φυσαλίδες να κάνουν τις τσαχπινιές του στον ουρανίσκο.   

amyntas

Mystic Sparkling Brut, Mέγα Σπήλαιο

Για αυτούς που αγαπάνε τα μυστήρια και επικροτούν τις γευστικές μοντέρνες πινελιές στα ποτήρια τους πρέπει να σερβίρουν το Mystic. Το μυσταγωγικό  αφρώδες κρασί έχει τις ρίζες του στην Αχαία και συγκεκριμένα τα σταφύλια του, ροδίτης και ασύρτικο, μαζεύονται από τις πλαγιές της Αιγιαλείας ( Πρόκειται για έναν από τους πιο προικισμένους και σημαντικούς αμπελώνες της χώρας που προσφέρει κρασιά δροσερά και νόστιμα).

Στη συνέχεια οινοποιούνται σε κλειστές δεξαμενές με ένα έξτρα μυστικό που τους χαρίζει πολυπλοκότητα και πληθωρικότητα. Εμείς σας το αποκαλύπτουμε και δεν είναι άλλο από την παραμονή στην δεξαμενή με τις οινολάσπες για έξι μήνες και στην συνέχεια η ωρίμανση για άλλους έξι μήνες μέσα στη φιάλη. Η μύτη είναι εκρηκτική και παντρεύει πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή με βότανα ενώ το στόμα είναι απίστευτα αναζωογονητικό με τραγανή οξύτητα και άκρως ζωηρή φυσαλίδα. 

Παράγκα Sparkling Κυρ Γιάννη 

Τώρα γι' αυτούς που προτιμούν τα έντονα αρώματα και τους πρωτότυπους συνδυασμούς, αρκεί να γευτούν την αφρώδη Παράγκα. Η οινοποιία κυρ-Γιάννη εκπλήσσει ευχάριστα με ένα πρωτοποριακό συνδυασμό ποικιλιών ενώνοντας το ξινόμαυρο και το μοσχάτο με το διεθνές chardonnay.

Tα σταφύλια συλλέγονται από τους αμπελώνες του Αμυνταίου σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων οινοποιούνται αρχικά με την κλασική μέθοδο της σαμπάνιας και μετά ακολουθούν μια δεύτερη αλκοολική ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή. Η μύτη είναι εντυπωσιακή. Δυνατά αρώματα βερίκοκων, ροδάκινων και πορτοκαλιών φλερτάρουν με νότες γιασεμιού και νυχτολούλουδου και αγκαλιάζονται από λεπτές νύξεις βοτάνων. Το στόμα είναι γεμάτο με έναν ωραίο αφρισμό που διατηρείται μέχρι τη μακρά επίγευση. 

paragka

Tα αφρώδη στο τραπέζι μας 

Τα κρασιά με την φυσαλίδα δεν είναι μόνο για το καλωσόρισμα της γιορτής έχουν τέτοια σύνθετη προσωπικότητα που μπορούν να διαπρέψουν στο ρεβεγιόν ως γευστικοί παρτενέρ ή να απογειώσουν το φινάλε ως ντουέτο με την βασιλόπιτα. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και βάλτε το δίπλα στα πατέ, τα καναπεδάκια με σολομό ή καβούρι, στην πάπια ακόμα και στην γαλοπούλα και διατηρήστε τη λάμψη μέχρι το τέλος. 

Τα αφρώδη στο ποτήρι μας

Φυσικά μπορείτε να παίξετε με διάφορες μείξεις, τα αφρώδη μπορεί να ξεσηκώσουν από ένα απλό χυμό μέχρι ένα premium spirit, όμως μην ξεχνάτε και το θρυλικό kir royale βάζοντας σε ποτήρι flute 15ml Creme de Cassis και 120ml αφρώδες κρασί. 

Οι τελευταίες οδηγίες 

Για να πάνε όλα καλά μην αρχίσετε να κουνάτε το αφρώδες κρασί, ανοίξτε το με προσοχή κρατώντας σταθερά την φιάλη με κλίση 45 μοιρών και γυρνώντας την γύρω γύρω κρατώντας σταθερό με το άλλο χέρι τον φελλό. Σημαντικό να την σερβίρετε δροσερή στους 6 με 8 βαθμούς κελσίου στο αγαπημένο της ποτήρι τουλίπα, αυτό που αφήνει τις φυσαλίδες της να ταξιδέψουν.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.