Μενού

Hotel Nacional: Φτιάχνουμε το cocktail που έπινε η Ava Gardner και ο μαφιόζος "Lucky" Luciano

hotel-nacional
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξανδρος Δοντάς, ένας από τους πιο ταλαντούχους bartenders της τελευταίας δεκαετίας, μας χτυπάει στο shaker το αγαπημένο του cocktail. Μια ξεχασμένη μείξη με Κουβανέζικο άρωμα και «μαφιόζικη» επίγευση. 

Πάντα είναι καλή ιδέα μια επίσκεψη στο Κουκάκι στο Feelin' Good Athens. To μαγαζί χωρίς περιττές φιοριτούρες και χωρίς να «φωνάζει» σε βάζει αμέσως στο mood των american bars. Η βαθιά και καλοδουλεμένη αμερικάνικη κουλτούρα του επισφραγίζεται με premium spirits, κρασιά, bar food και signature cocktails με αυθεντική καταγωγή από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Ηθικός αυτουργός της ατμόσφαιρας και της δημιουργικής αποτύπωσης είναι ο Αλέξανδρος Δοντάς. 

Ο γνωστός bartender μετά από μια πλούσια διαδρομή σε δημοφιλής μπάρες, σε επιμέλειες συνταγών, σε συμβουλευτικές μπαρ και εταιρειών ποτών έκανε το επόμενο βήμα επιστρατεύοντας τη δημιουργικότητα και την τέχνη του σε έναν δικό του χώρο. Πίσω από την μπάρα του Feelin good, που μετράει ήδη δυο χρόνια ζωής, συνεχίζει να αξιοποιεί τις κλασικές και σύγχρονες τεχνικές και να εμπνέεται από την κουζίνα, την τέχνη και την ιστορία για τις συνταγές του.

Για τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου διάλεξε να μας σερβίρει το αγαπημένο του ποτό, αυτό που για εκείνον είναι σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Το κλασικό αλλά για πολλούς άγνωστό Hotel Nacional. 

dontas

Αλέξανδρε πως προέκυψε το δικό σας Hotel Nacional; 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό ποτό που του αξίζει η αναγνώριση. Εξαιτίας της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική του 1920 πολύ σπουδαίοι bartenders μετακινήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη λατινική Αμερική ανάμεσα τους και οι επίσημοι κηδεμόνες του ποτού, τρεις από τους σημαντικότερους Αμερικανούς bartendres οι Will Taylor, Eddie Woelke και Fred Kaufman.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Charles H. Baker, "The Gentleman's Companion", το Hotel Nacional γεννήθηκε στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Κούβας γύρω στο 1930, ένα πολύ κοσμοπολίτικο και διάσημο ξενοδοχείο της εποχής με θαμώνες διάσημους καλλιτέχνες όπως η Ava Gardner, ο Nat King Cole αλλά και μαφιόζους της εποχής όπως ο "Lucky" Luciano. Οι περισσότεροι από αυτούς απολάμβαναν κατά την διαμονή τους το νόστιμο cocktail. 

Εμείς δεν είχαμε παρά να το αναδείξουμε, να πιούμε πολλά μέχρι να κατανοήσουμε τη φόρμουλα και τις αναλογίες του και να του δώσουμε τη φρεσκάδα που έχει ο χυμός ανανάς ενισχύοντας την οξύτητα και τη γλυκύτητα. Έτσι πρωταγωνιστές σε αυτό το φρουτώδες daiquiri style cocktail είναι ο αρωματικός ανανάς, το φρέσκο και παλαιωμένο ρούμι.  

Η συνταγή του Hotel Nacional α λα Feelin Good 

Τα υλικά 

20 ml φρέσκο ελαφρύ ρούμι

20 ml ρούμι παλαιωμένο 6-8 έτη 

5 ml φρέσκο ρούμι από χυμού ζαχαροκάλαμου

30 ml cordial φρέσκου ανανά

10 ml λικέρ από βερίκοκο

5 ml σιρόπι ζάχαρης (2/1)

2 σταγόνες διάλυμα αλατιού (8/2) 

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μας στο shaker και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupette χωρίς πάγο. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με ένα κομμάτι φρέσκου ανανά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.