Μενού

Η επαρχιακή πόλη που προσφέρει μερικά από τα ωραιότερα κρασιά της Ελλάδας

Karditsa ambelones
  • Α-
  • Α+

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην Καρδίτσα με αφορμή το Οινοτουριστικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή. Μέσα σε τρεις ημέρες είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τους ιδιόμορφους αμπελώνες, τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα τοπικά κρασιά αλλά πάνω από όλα να γνωρίσουμε δυο γηγενείς ποικιλίες το Μαύρο Μεσενικόλα και το Μαύρο Μοσχάτο, που προικίζονται από τα χαρίσματα του Θεσσαλικού terroir και αναπτύσσονται μόνο εκεί.

karditsa

Όπως φαίνεται η Καρδίτσα είναι πραγματική έκπληξη.Έχει όλα τα φόντα για να γίνει το επόμενο οινικό best thing. Έχει ντόπιες ποικιλίες με χαρακτήρα που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού, έχει πολλά νέα παιδιά μέσα στο παραγωγικό παιχνίδι και έχει το στοιχείο του καινούργιου, του άγνωστου και του εξωτικού. Για του λόγου το αληθές ιδού οι ποικιλίες, τα οινοποιεία και τα κρασιά που πρέπει να γνωρίσουμε.

Οι ποικιλίες που συναντάμε μόνο στην Καρδίτσα

Το Μαύρο Μεσενικόλα έχει μεγάλη ιστορία και μας μεταφέρει πίσω στο μακρινό 1455 επί Φραγκοκρατίας. Τότε ο Γάλλος ευγενής Monsieur Nicolas μαγεύεται από την περιοχή και τους αμπελώνες και αποφασίζει να μείνει στο Θεσσαλικό κάμπο μαζί με την οικογένεια του.

stafili kokkino

Έχοντας καταγωγή τον οινικό Ροδανό και ως γνώστης των κρασιών ξεκίνησε άμεσα να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και με τις ποικιλίες της περιοχής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να αναδείξει το ερυθρό σταφύλι, να βελτιώσει την ποικιλία, να καλυτερεύσει την παραγωγή και να δώσει στον τόπο την ευφορία που χρειαζόταν. Προς τιμήν του οι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό και την ποικιλία Monsieur Nicolas, δηλαδή Μεσενικόλας.

Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι ΠΟΠ και σήμερα αποτελείται από 70% μαύρο Μεσενικόλα και 30% από δυο ξένες ποικιλίες το Carignan και το syrah. Στη μύτη όταν είναι φρέσκο μοσχομυρίζει αρώματα φράουλας και όσο παλιώνει απελευθερώνει νότες από δαμάσκηνο, φρούτα του δάσους, βανίλια και spice μπαχαρικά. Το στόμα είναι πολύ γοητευτικό, συμπυκνωμένο με ωραίες βελούδινες ταννίνες.

Στο ημιορεινό θεσσαλικό κάμπο εκτός από το Μαύρο Μεσενικόλα γεννιέται αποκλειστικά και μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία το Μαύρο Μοσχάτο. Τα κρασιά από Μαύρο Μοσχάτο είναι πολύ αρωματικά και πολύ νόστιμα. Στο μπουκέτο τους βρίσκουμε κυρίως τις έντονες νότες του τριαντάφυλλου, της φράουλας και του λουκουμιού, ενώ το στόμα είναι σπιρτόζικο και ισορροπημένο.

Τα οινοποιία και τα κρασιά τους

karavanas

Στη Καρδίτσα υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που σχηματίζουν μια ιντριγακδόρικη οινοτουριστική γραμμή. Μέσα από όμορφα τοπία και καλοσχηματισμένους αμπελώνες ο ταξιδιώτης μπορεί να περιηγηθεί σε φιλόξενους χώρους, να δει την διαδικασία παραγωγής, να περπατήσει στους αμπελώνες και να δοκιμάσει κρασιά που δεν θα βρει εύκολα αλλού.

Η εμπειρία είναι ξεχωριστή και έχει σημαντικό περιτύλιγμα τους ανθρώπους. Νέοι παραγωγοί αλλά και μεγαλύτεροι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη και τον ενθουσιασμό γι αυτό που κάνουν. Είναι σπουδαίο να βλέπεις σε μια περιοχή νεαρά παιδιά να βάζουν ως προτεραιότητα του αμπέλι και να αναβαθμίζουν τις ποικιλίες και την εξωστρέφεια της δουλειάς τους. Το αποτέλεσμα είναι έκδηλο στα κρασιά και στον τρόπο που αγκαλιάζουν τον οινοτουρισμό.

Πάμε να γνωρίσουμε ένα ένα οινοποιείο

Κτήμα Φίλια Γη

filia gi

Η ιστορία του κτήματος ξεκινάει το 2000 όταν ο Χριστόφορος Χριστοφόρου και η Καρολίνα Κοντού άρχισαν να αγοράζουν σταφύλια από τοπικούς παραγωγούς και να φτιάχνουν το δικό τους κρασί. Αυτή η αγάπη τους οδήγησε το 2014 να εκπληρώσουν το όνειρο τους και να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο. Λίγα χρόνια αργότερα το 2017, πήραν την σκυτάλη τα παιδιά τους ο Γιάννης και ο Ανδρέας Χριστοφόρου.

Σήμερα το κτήμα δίνει βαρύτητα στο αμπέλι και συνθέτει ποιοτικά κρασιά εμπνευσμένα από τις ποικιλίες της περιοχής.

Απο τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

gh 2

Τη Μαλαγουζιά: το ανοιχτόχρωμα λεμονοπράσινο κρασί έχει κυρίως αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων. Το στόμα είναι ντελικάτο με μακριά επίγευση.

Το Λημνιώνα: το έντονο πορφυρό κρασί έχει σύνθετη μύτη, πλούσια σε αρώματα κερασιών, ζουμερών δαμάσκηνων, βανίλιας και καπνού. Το στόμα έχει ωραίες ταννίνες και καλή διάρκεια.

Οινοποιείο Monsieur Nicolas

karamitros oinopoieio

Σε ένα ονειρικό τοπίο ανάμεσα σε καστανιές και βελανιδιές βρίσκεται ένα υπέροχο οινοποιείο με όλα τα εχέγγυα της φιλοξενίας. Ο Γιώργος Καραμήτρος, ο δημιουργός και 4ης γενιάς παραγωγός, έχει φτιάξει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να υποδέχεται το οινοποιείο το σπάνιο Μαύρο Μεσενικόλα και να αναδεικνύει όλα τα προτερήματά του.

Με συνέπεια σε αυτό τον σκοπό, το Monsieur Nicola έχει κάνει γνωστή την ποικιλία όχι μόνο στη Θεσσαλία και την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

monsieur krasia

Mois Je m’en fous: Ένα λευκό κρασί αποκλειστικά από Μαλαγουζιά. Έχει ζωηρή και παιχνιδιάρικη μύτη με νότες εσπεριδοειδών και ένα στόμα που βγάζει φρεσκάδα.

Μεσενικόλα: Μέσα σε τετράγωνη φιάλη φυλάσσεται ένα κρασί γεμάτο αρώματα λουλουδιών, φρούτων του δάσους και γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι βελούδινο, πλούσιο και φρουτώδες στην επίγευση.

Οινοποιείο Κοντοζήση

kontozisia oinopoeio

Ο Ανδρέας Κοντοζήσης και η Αφροδίτη Τούσια καθιέρωσαν στην Καρδίτσα την βιολογική καλλιέργεια. Τα κρασιά τους ακολουθούν μια πορεία που υμνεί τη φυσική οινοποιίηση και σέβεται το terroir και την προσωπικότητα κάθε ποικιλίας.

Γι αυτόν τον λόγο μάλιστα χρησιμοποιούν για τη ζύμωση τσιμεντένες δεξαμενές αυγού και αφήνουν το γλεύκος με τις φυσικές του ζύμες.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε

kontozisis krasi

Sun Λευκό: Μία πληθωρική μαλαγουζιά με ελκυστικά αρώματα βερίκοκου, πορτακαλιού, γιασεμιού, περγαμόντου και ώριμου ροδάκινου. Το στόμα έχει καλή οξύτητα και παντρεύει τα φρούτα με τους ξηρούς καρπούς.

Sun Λημνιώνα: Επίσης με βιολογική καλλιέργεια και άγρια ζύμωση το κρασί έχει ντελικάτη μύτη με αρώματα κερασιού, μαύρου μούρου, καραμέλας και βοτάνων. Το στόμα είναι αρμονικό και γεμάτο.

Αμπελώνες Λιάππα

Liappa oinopoieio

Στην περιοχή των αρχαίων Γόμφων σε ένα μοναδικό μικροκλίμα, η οικογένεια Λιάππα δίνει πνοή στην εξαιρετική ποικιλία μαύρο μοσχάτο. Τα κρασιά τους είναι βιολογικά, πολύ αρωματικά και αποτελούν μια νέα πρόταση για κάθε οινόφιλο.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

krasi liappa

Το Λυθαράκι: ένα κρασί που συνδυάζει το Ασύρτικο με τον Ροδίτη. Η μύτη είναι δροσερή με αρώματα κίτρου και φλούδες πορτοκαλιού και το στόμα έχει καλή αίσθηση ορυκτού.

Το Ρόγγια: εδώ ο ντόπιος Λημνιώνας συναντά το merlot και το syrah και το αποτέλεσμα είναι εκρητικό με πολλά berries, μπαχαρικά και μαλακές ταννίνες.

Μικροοινοποιία Χίλια Κλίματα

puro

Ο χημικός Θάνος Καραθάνος, έχει δημιουργήσει μια νέα και πολύ σπουδαία σχολή γύρω από το παλαιωμένο τσίπουρο. Το Puro δεν είναι μόνο εμβληματικό δίνει στην πράξη και τις δυνατότητες του εθνικού ποτού. Με την εμπειρία και το πάθος του Θάνου, η κατηγορία του τσίπουρου εξελίσσεται, αναβαθμίζεται και έρχεται στα ίσα με διεθνή premium αποστάγματα.

Ο ίδιος κάνει πολλούς πειραματισμούς, χρησιμοποιεί διάφορα βαρέλια και τεστάρει τις παλαιώσεις. Πέρα όμως από το Puro, ζυμώνει με τον ίδιο ζήλο και μεράκι τοπικές και διεθνείς ποικιλίες παράγωντας κρασιά που αποπνέουν Θεσσαλικό ταπεραμέντο.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

Καραθάνος οινοποιείο

Χίλια Κλίματα λευκό: Ένα φανταστικό blend από ροδίτη, ασύρτικο και μαλαγουζιά. Η εκφραστική μύτη είναι πλούσια σε αχλάδια, μηλα, γιασεμί, νεράτζια, περγαμόντο και εννοείται πολύ ωραίες νύξεις ορυκτών.

Χίλια κλίματα ερυθρό: Βαθύ χρώμα με θελκτικά αρώματα κερασιού, βύσσινου και δαμάσηνου. Στο στόμα τα φρούτα αγκαλιάζονται από νότες μπαχαρικών κυρίως βανίλιας και γαρύφαλλου.

Karavana’s Wines

karavanas

Δυο καλλιτεχνικές προσωπικότητες μια μουσικός και ένας δύτης ένωσαν την αγάπη τους για το κρασί και το 1993 ξεκίνησαν να παράγουν τα κρασιά Karavana στην Δαφνοσπηλιά, το μαγικό χωριό των Αγράφων. Στις συνθέσεις τους πρωταγωνιστεί το μαύρο μοσχάτο, το οποίο καλλιεργείται σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

karavanas krasi

Bijou: ένα βιολογικό ροζέ κρασί από την ποικιλία μαύρο μοσχάτο εκρηκτικό σε αρώματα λουκουμιού και φράουλας. Το στόμα είναι απίστευτα ευχάριστο και ευκολόπιοτο ιδανικό να το απολαύσεις σκέτο δροσερό.

Μενελαίς Οινοποιητική

Στην καρδιά της Μενελαίδας λειτουργεί ένα οινοποιείο το οποίο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το υψόμετρο της περιοχής και μας προτείνει κρασιά που βγάζουν το καλύτερο εαυτό στις τοπικές και διεθνείς ποικιλίες.

Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε εκτός των άλλων ξεχωρίσαμε:

Μενελαίς οινοποιητική: ένα κρασί με 100% μαλαγουζιά και δυναμικά αρώματα κίτρου λεμονιού και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα μεγάλο ατού είναι η φρέσκια οξύτητα και το λεμονάτο τελείωμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.