Ένα από τα πιο δυνατά come back σε cocktail είναι σίγουρα αυτό της paloma. Το παραδοσιακό ποτό του Μεξικού έκανε την τελευταία δεκαετία ένα αξιοζήλευτο re-branding και από τα ξεχασμένα classic, διαδόθηκε αναγεννημένο ανά την υφήλιο.

Η συνταγή του, που την οφείλουμε στον Don Javier Delgado Corona, αποτελείται μόνο από τρία υλικά: τεκίλα, λαίμ και γκρέιπφρουτ σόδα. Τα υλικά μπαίνουν στο ποτήρι με πάγο και ανακατεύονται χωρίς shaker και χωρίς καμία άλλη δυσκολία ή περίεργη τεχνική.
Σημαντική πινελιά είναι το αλάτι που στολίζει το στόμιο και φέρνει την απόλυτη ισορροπία και νοστιμιά. Για να πετύχουμε την παραμονή του αλατιού στην άκρη του ποτηριού αρκεί να αλείψουμε πρώτα το στόμιο με λίγο λάιμ, και να το αναποδογυρίσουμε σε ένα πιατάκι που έχουμε βάλει αλάτι. Θα κολλήσει εύκολα και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Σήμερα αυτή η απλή μείξη φιγουράρει στην κορυφή των πιο διάσημων cocktail λιστών και έχει γίνει το πιο viral ποτό του καλοκαιριού και όχι μόνο, ξεπερνώντας βασιλιάδες όπως το gin tonic και το mojito. Σε κάθε γουλιά είναι δροσερό και εκρηκτικό με βασική τσαχπινιά, το παιχνίδι που γίνεται ανάμεσα στο αλμυρό, γλυκό και ξινό.

Η φρενίτιδα που έχει προκαλέσει έχει ανασηκώσει την τεκίλα, δίνοντας της το φιλί της ζωής. Το παρεξηγημένο ποτό δεν είχε τους οπαδούς, του gin ή του ρουμιού και ξαφνικά έχει βρεθεί μπροστά με τις εταιρείες να βρίσκουν και να προσγειώνουν συνέχεια στο Ελληνικό έδαφος νέες ψαγμένες ετικέτες.
Αυτή την εβδομάδα η paloma γιορτάζει και μας δίνει τον καλύτερο λόγο να βγούμε και να την απολαύσουμε στην κλασική εκδοχή της ή σε αβανταδόρικες παραλλαγές. Εμείς δοκιμάσαμε κάποιες ήδη και σας προτείνουμε ένα συμπυκνωμένο best off.
Πέντε palomes must taste σε πέντε bar της πόλης
Barro Negro για την αυθεντική

To bar που μας μύησε εκ νέου στην τεκίλα με δεκάδες ετικέτες που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού και μείξεις ικανές να πείσουν και τον πιο φανατικό αρνητή του spirit κατέχει δίκαια τον τίτλο του Paloma Embassy παγκοσμίως.
Η Paloma που προτείνει η έμπειρη ομάδα είναι ύμνος στην κλασική συνταγή. Για βάση χρησιμοποιούν την τεκίλα Herradura Plata και την εμπλουτίζουν με χυμό λάιμ και εννοείται three cents grapefruit σόδα. Πολύ σπιρτόζικη και πολύ νόστιμη μας ανοίγει τον δρόμο για τα αρώματα και τις γεύσεις του Μεξικού.
Γι αυτές τις μέρες στο bar τρέχει η paloma week με φιλοξενούμενους μεγάλα ονόματα του εγχώριου και παγκόσμιου bartending. Συγκεκριμένα στις 22 Μαίου θα κάνουν κατάληψη στη μπάρα η Γεωργία Παπαγιανοπούλου και ο Δημήτρης Καιταλίδης και στις 23 την σκυτάλη θα πάρει ο Mimi Kakushi από το Dubai.
Ιωάννα Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα
Ανκορ για την αρωματισμένη έκπληξη

Ένα νέο bar ξεπήδησε στον δρόμο της Ασκληπιού για να καλύψει το κενό που υπάρχει σε κλασικές μπάρες. Το όνομα του προέρχεται από το γαλλικό encore, που ακούμε στις συναυλίες όταν τελειώνει το performance και μετά από την απαίτηση του κοινού οι καλλιτέχνες βγαίνουν για ένα ακόμα κομμάτι.
Αυτό που λέμε δηλαδή κι άλλο κι άλλο. Στο Ανκόρ στην κυριολεξία τα θέλεις όλα κι άλλο κι άλλο, τα καθαρόαιμα ποτά, την παραδοσιακή μπάρα, τον χώρο που παντρεύει το παλιό με το νέο και δημιουργεί μια εντυπωσιακή σκοτεινή ατμόσφαιρα, τα αγαπημένα και νοσταλγικά 90s vibes, τις πολύ πολύ καλές μουσικές και φυσικά την signature paloma.
Την δοκιμάσαμε και ένα ποτήρι δεν είναι αρκετό. Η τεκίλα αρωματίζεται με ένα blend από λευκό τσάι Bai Mu Dan, αποξηραμένα καλοκαιρινά φρούτα και μαύρο τσάι Milky Oloong, μετά προστίθενται στις ιδανικές αναλογίες το λάιμ και η three cents grapefruit σόδα.
Μόλις την φέρετε στη μύτη σκάνε αρώματα πεπονιού, λουλουδιών και λεβάντας και το στόμα είναι απλά λαχταριστό. Στοίχημα θα πείτε και εσείς ανκόρ ( κι άλλο )
Ασκληπιού 45, Αθήνα
Ασφαλώς και δεν πρέπει με χειροποίητη σόδα

Παραμένουμε πολύ κοντά στην Ασκληπιού για μια ακόμα version της paloma που ασφαλώς δεν πρέπει να χάσουμε. Το στέκι που αγαπάει το κρασί, τα long drinks και τα γευστικά συνοδευτικά, τα σπάει στην περίπτωση της paloma, πατώντας στην αυθεντική συνταγή, όμως με grapefruit σόδα savortail.
Ειδικά για τις 22 Μαΐου ετοιμάζουν μια special edition που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Η διαφορά είναι ότι θα φτιάξουν την δική τους homemade σόδα με φρέσκο grapefruit και δεντρολίβανο.
Εμείς που την δοκιμάσαμε κάνουμε spoiled είναι εξαιρετική και αφήνει μια φοβερή φρεσκάδα στην επίγευση. Προσοχή αξίζει να την συνοδεύσετε με τις λιχούδικες μπρουσκέτες.
Ασκληπιού 46, Αθήνα
Αίγλη Ζαππείου για μεσογειακή

Το τοπόσημο της πόλης, μπορεί πλέον να προσθέσει στις χάρες του την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη μπάρα της πόλης. Σε αυτή σερβίρονται με την επιμέλεια του ταλαντούχου Δημήτρη Ρούσσου άκρως δημιουργικές παραλλαγές κλασικών συνταγών.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η ευρηματική beet it paloma με τεκίλα Casamigos blanco. Ο Βασίλης αναδεικνύει τα προτερήματα της τεκίλας με σπόρους μάραθου, παντζάρι και καρυκεύματα. Τα υλικά ανακατεύονται καλά, πριν μπει η grapefruit σόδα και προσφέρουν μια ξεχωριστή mediterranean εμπειρία.
Κήπος, Αθήνα
Humain Athens για γαστρονομική

Πάμε σε μια πολύ ωραίο γειτονιά στο Μετς και ανεβαίνουμε στην πανέμορφη ταράτσα ενός ανανεωμένου νεοκλασικού. Από ψηλά, σε ένα χαλαρό και γλυκό περιβάλλον απολαμβάνουμε σύγχρονες γεύσεις του βραβευμένου σεφ Χρήστου Φώτου και πίνουμε τα updated cocktails του έμπειρου Βασίλη Σγουρομάλλη.
Ο Βασίλης έχει δώσει ρεσιτάλ συνθέτοντας μια λίστα γεμάτη πρωτοτυπίες και υψηλές τεχνικές. Οι συνταγές του μαγειρεύονται, ζυμώνονται, εκχυλίζονται και το αποτέλεσμα είναι φοβερά και γαστρονομικά ποτά.
Για παράδειγμα η paloma «μαγειρεύεται» με μανιτάρι shiitake, παντζάρι, κόλιανδρο και χώμα. Η γεύση της είναι τόσο καλή και τόσο ιδιαίτερη που δύσκολα θα την ξεχάσετε.
Άγρας 43, Αθήνα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.