Μενού

Κρύο, παλαιωμένα συλλεκτικά τσίπουρα και τιμώμενα ελληνικά αποστάγματα στο Ίδρυμα Νιάρχος

Εκθεση του Ελληνικού αποστάγματος
  • Α-
  • Α+

Όταν πέφτει η θερμοκρασία το σκηνικό θέλει τζάκι και ποτά σε χαμηλό ποτήρι που βγάζουν την θαλπωρή των γλυκών και spice μπαχαρικών και την αγκαλιά των ώριμων εσπεριδοειδών. Αυτή την εικόνα έχω στο μυαλό μου αυτές τις ημέρες με πρωταγωνιστές όχι κάποια τρανταχτά ουίσκι αλλά τα δικά μας  premium βαρελάτα τσίπουρα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε προσωπικότητα και πληθωρικότητα. 

Ειδικά για την περίσταση της χειμωνιάτικης seance η επιλογή έχει ανεβασμένο πήχη και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε συλλεκτικές εκδοχές, πρωτότυπες παλαιώσεις και πρωτοεμφανιζόμενες ετικέτες. 

Πρώτο υποψήφιο το Αγιονέρι η επετειακή υπογραφή του αποσταγματοποιού Κώστα Τσιλιλή. Κάθε νέο χρόνο ο γνωστός παραγωγός μοιράζεται με τους fine drinkers το τελευταίο βαρέλι της προηγούμενης χρονιάς το Αγιονέρι Last Barrel. Φέτος κυκλοφορούν μόλις 450 αριθμημένες και υπογεγραμμένες φιάλες οι οποίες αποπνέουν φινέτσα, δίνουν μαθήματα αρμονίας και αφήνουν το πιο βελούδινο after taste. 

Αγιονέρι Τσίπουρο

Παραμένουμε κοντά στα Μετέωρα εκεί όπου ξεκουράζεται το Αγιονέρι σε δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες για να δοκιμάσουμε το δεύτερο υποψήφιο- με καταγωγή την Καρδίτσα- το Puro Single Barrel aged 10 ετών του πρωτοπόρου Θάνου Καραθάνου. Ο δημιουργός του Puro Artisan Distillery φτιάχνει τσίπουρα παγκόσμιων προδιαγραφών χαρίζοντας στο εθνικό spirit νέα ποιοτικά φτερά διεθνής καριέρας.

H ετικέτα του καλωσόρισε φαντασμαγορικά το 2025 και παράλληλα εγκαινίασε την ύπαρξη του πρώτου ελληνικού τσίπουρου παλαίωσης πάνω των δέκα ετών. Το Puro Single Barrel ωριμάζει τουλάχιστον για δέκα χρόνια σε Γαλλικό δρυ που πριν φιλοξενούσε κρασί από chateau του Μπορντό και το αποτέλεσμα είναι ένα σπάνιο απόσταγμα διαφορετικού level. Η μύτη απελευθερώνει τα έντονα αρώματα του μαύρου μοσχάτου και το στόμα είναι πυκνό, γεμάτο, απίστευτα συμπυκνωμένο τόσο που δεν καταλαβαίνεις τους 57,5 βαθμούς αλκοόλ του.

PÚRO SINGLE BARREL
Puro Single Barrel

Για το τρίτο υποψήφιο κατεβαίνουμε πιο χαμηλά στην Πέτρα Βοιωτίας εκεί που κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 έγινε η τελευταία "μάχη της Πέτρας". Η οικογένεια του Στέλιου Ζαχαρία και δημιουργοί του Lost Lake distillery εμπνεύστηκαν από την ιστορία της περιοχής και κυκλοφόρησαν το Last Battle 1829. Το τσίπουρο ενσωματώνει τις χάρες των ποικιλιών ασύρτικο, sauvignon blanc, κουντούρα, μούχταρο και μαλαγουζιά με αξιοπρόσεχτο και απόλυτα αρμονικά τρόπο. Μόλις το φέρεις στην μύτη σου σκάνε τα αρώματα του καπνού, της καραμέλας, των φρούτων του δάσους και των μπαχαρικών. Το στόμα είναι δυνατό και την ίδια στιγμή απαλό, φρουτώδες και απολαυστικό. Ένα σπουδαίο τσίπουρο που μετά το βαρέλι διατηρεί το χαρακτήρα των ποικιλιών. 

Puro Single Barrel

Δύσκολη η επιλογή ανάμεσα στα τρία έτσι δεν είναι; και για να σας δυσκολεύσουμε ή για να σας βοηθήσουμε περισσότερο αυτά ήταν μόνο η αρχή. Σκοπός ήταν να πάρουμε μια γεύση και να δελεαστούμε γιατί την Παρασκευή θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε αυτά και πολλά ακόμα Ελληνικά spirit, που; Στην έκθεση του Ελληνικού αποστάγματος. 

Η έκθεση του Ελληνικού αποστάγματος   

Για όγδοη χρονιά τα Ελληνικά spirits ξεδιπλώνουν το ταπεραμέντο τους και φέρνουν το ξεχωριστό άρωμα της υπαίθρου σε μια μοναδική έκθεση. Στις 19 Ιανουαρίου στο Σταύρος Νιάρχος και σε δυο χωρισμένα ισόποσα τετράωρα ( 11:30 με 15:30 και 16:00 με 20:00) θα μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα και να δοκιμάσουμε παραδοσιακά ποτά όπως το τσίπουρο και το ούζο, μοντέρνες εκδοχές αποστάξεων σταφυλής, κλασικά μπράντι, ηδύποτα, πρωτότυπα λικέρ, δυσεύρετες ετικέτες, καινούργιες εκδοχές καθώς και δεύτερες και τρίτες αποστάξεις. 

Τα ντόπια spirits έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις ποιοτικές τους στροφές, έχουν ανανεωθεί τόσο οργανοληπτικά όσο και αισθητικά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα παγκόσμιας κλάσης ποτά. Συχνάζουν πλέον επίσημα σε πολλά ενημερωμένα bar της Αθήνας, της επαρχείας αλλά και του εξωτερικού και φιγουράρουν στις λίστες των cocktails δίνοντας το έναυσμα για Signature συνταγές με τοπικό χαρακτήρα ή για επιτυχημένες παραλλαγές θρυλικών ποτών, βλέπε negroni με τσίπουρο ή bloody mary με ούζο. Για να τα τσεκάρουμε καλύτερα στην πράξη 30 παραγωγοί και πάνω από 150 διαφορές ετικέτες μας περιμένουν. 

Η έκθεση του Ελληνικού αποστάγματος

Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σημειώστε να μην χάσετε τα δυο πολύ ενδιαφέροντα masterclass που θα τρέξουν παράλληλα. Το Grappa και Τσίπουρο αδέλφια ή ξαδέλφια; Σε αυτό θα μάθουμε τις διαφορές αλλα και τις ομοιότητες των δυο σημαντικών αποσταγμάτων της Ιταλίας και της Ελλάδας.Το Premium ούζο: Τι είναι και πως πίνεται; Σε αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε κορυφαία ούζα και να τα απολαύσουμε παρέα με νόστιμα εδέσματα από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. 

Για το εισιτήριο σας μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα του www.apostagmata.gr και να το προμηθευτείτε με 15 ευρώ διαφορετικά στην είσοδο του ιδρύματος θα το βρείτε στα 18 ευρώ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.