Μενού

Ο Αναστάσιος Καραφουλίδης, το διασημότερο bar του κόσμου και το πιο διαχρονικό umami cocktail

Bloody Mary
  • Α-
  • Α+

Πόσο ανατρεπτικό μπορεί να είναι ένας πρεσβευτής ρουμιού να έχει αγαπημένη μείξη το πιο iconic cocktail με βότκα; Έτσι είναι ο Αναστάσης Καραφουλίδης για όσους τον γνωρίζουν, αναπάντεχος, γεμάτος διάθεση, χαμόγελο και ταλέντο. Εγώ τον συνάντησα περίπου πριν από δέκα χρόνια στα πρώτα του βήματα πίσω από την μπάρα του Old Dog στην Νέα Φιλαδέλφεια να πειραματίζεται με υλικά και τεχνικές που δεν περιμένεις και να παντρεύει αφρούς από πεπόνι με λουλουδάτες νότες. Από τότε η πορεία του είναι στρωμένη με μπόλικο ζαχαροκάλαμο αλλά και χυμό ντομάτας.

Έχει μπει σε μπάρες θρύλους, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ανακαλύπτοντας ποτά και γεύσεις, έχει διακριθεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς και έχει στην παρακαταθήκη του την  διάδοση ενός εξαιρετικού ρουμιού όπως το flore de cana. Από το shaker του έχουμε απολαύσει αξέχαστες γεύσεις, όπως μια αναγεννημένη pina collada ή ένα φρεσκότατο daquiri, όμως το δικό του αγαπημένο cocktail είναι άλλο και μας λέει ο ίδιος ποιο και γιατί….  

Η σχέση με το Bloody Mary από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, όπως τη διηγείται ο ίδιος:

Αναστάσιος Καραφουλίδης

"Ένα από τα αγαπημένα μου κοκτέιλ ανέκαθεν ήταν το Bloody Mary. Όλα ξεκινούν, προφανώς, από την παιδική ηλικία (βλ. Φρόυντ) Όχι, οι γονείς μου, παρά τη ρωσική καταγωγή τους, δεν μου πρόσφεραν αλκοόλ με τοματοχυμό για πρωινό! Αστειεύομαι, φυσικά. Ωστόσο, θυμάμαι τη μητέρα μου να λατρεύει τον χυμό τομάτας και τον πατέρα μου να την καλοπιάνει τα καλοκαιρινά απογεύματα, απολαμβάνοντας τον παρέα με αρκετό πάγο. Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε ακόμα η Ice Kingdom του κ. Ρένου, οπότε ο πάγος έλιωνε γρηγορότερα…

Η παιδική ανάμνηση προχώρησε και μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι είχα κληρονομήσει την αγάπη για τον χυμό ντομάτας μαζί με αλκοόλ. Έτσι η δική μου αξέχαστη στιγμή με ένα κορυφαίο Bloody Mary στο χέρι, ήρθε το 2018. Τότε βρέθηκα στην Γαλλία προκρινόμενος στον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμού της Monin. Μια μοναδική εμπειρία. Πέρα από την μαγεία της γαλλικής κουλτούρας, της γαστρονομίας και των γεύσεων, είχα την ευκαιρία να συναντήσω συναδέλφους και ανθρώπους από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας φιλίες και αναμνήσεις που διαρκούν μέχρι σήμερα." 

Όλα αυτό το μπουκέτο θετικότητας απογειώθηκε από την επίσκεψη μας στο μυθικό Harry’s New York Bar στο Παρίσι. Εκεί, σύμφωνα με τις περισσότερες καταγεγραμμένες πηγές, δημιουργήθηκε το Bloody Mary, αυτή η γλυκο-αλμυρο-πικάντικο-ξινή ουμάμι πανδαισία το 1921 από τον κ. Fernand Petiot, γνωστό και ως “Pete”. Εκτός από το Bloody Mary, το ίδιο μπαρ είναι διάσημο για κοκτέιλ όπως το sidecar (1920s), το French 75 (1915), το Boulevardier (1920s) και το Monkey Gland (1920s). To δοκίμασα ήταν συγκλονιστικό και τότε ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στο υποσυνείδητο μου η αγάπη για τις γεύσεις της τομάτας, συνδυασμένες με μπαχαρικά, οξύτητα και φυσικά μια απαλή δόση αλκοόλ, είτε ως Bloody Mary, είτε ως Maria, είτε ως Red Snapper, είτε ως Cubanita, είτε ακόμη και ως Μαρίκα ή Μαριώ (με τσίπουρο).

Έκτοτε, στις βόλτες μου σε μπαρ ανά τον κόσμο, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία και το περιβάλλον το επιτρέπει, δύσκολα αντιστέκομαι στο να απολαύσω ένα Bloody Mary. Η πολυπλοκότητα και η γευστική παλέτα αυτού του κοκτέιλ είναι πραγματικά εντυπωσιακή. " 

Η κλασική συνταγή και η νόστιμη παραλλαγή του Αναστάση Καραφουλίδη:

Πέρα από την κλασική συνταγή, το Bloody Mary προσφέρει στους bartenders την ελευθερία να πειραματιστούν, να εκφραστούν  και να προσθέσουν τις δικές τους πινελιές αξιοποιώντας την φαντασία και τις γευστικές τους αναμνήσεις. Προσωπικά, προτιμώ να παραμένω στις απλές γεύσεις, την αυθεντικότητα και την ισορροπία της κλασικής συνταγής. Σας παραθέτω την πρώτη κλασική συνταγή και  μια ελαφρώς πειραγμένη εκδοχή, που ίσως σας φανεί χρήσιμη για ένα απόγευμα με καλή παρέα:

Η κλασική συνταγή:

Υλικά 

60 ml βότκα  

120 χυμό ντομάτας  

15 χυμό λεμόνι 

8 σταγόνες  Tabasco 

4 δόσεις  Worcestershire 

2 στροφές  μαύρο πιπέρι   

1 πρέζα αλάτι αλάτι 

γαρνιτούρα σέλερι 

Εκτέλεση:

προσθέτουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι και ανακατεύουμε καλά.

Η εκδοχή του Αναστάση:

Υλικά 

40 ml Mikolasch Vodka

110 ml Συμπλεγμα από χυμό διαφόρων τοματών (αν είστε εκτός εποχής, ανατρέξτε στα Mala Peruviana)

25 ml Φρεσκοστυμμένο λεμόνι

7,5 ml Monin σιρόπι αγαύης

1 δόση  Fee Brothers Κάρδανο  Bitters

2 δόσεις Tabasco

12,5 ml Worcestershire sauce

1 πρέζα ανθό αλατιού

3 στροφές μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα, απλώνουμε στο μισό χείλος του ποτηριού αλάτι και σέλερι. 2-3 παγάκια είναι αρκετά στο ποτήρι.

Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι και ανακατεύουμε καλά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.