Δεν υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί που να συγκεντρώνουν πάνω από 2700 δείγματα και να προσκαλούν περίπου 154 κριτές από 38 διαφορετικές χώρες. Ο Spirits selection το κάνει με μεγάλη επιτυχία και έχω την μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω ως κριτής τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μετά την πρώτη μου επαφή procovid στη Κίνα ακολούθησε η Γουαδελούπη, η Βρυξέλλες, το Treviso και πάλι η Κίνα και τώρα ανυπομονώ για την φετινή 27 εκδοχή, που θα πραγματοποιηθεί στην πατρίδα της τεκίλας, στο Jalisco.

Το Spirits Selection, του Concours mondial de Bruxelles, πέρα από τα νούμερα ξεχωρίζει γιατί έχει ανθρώπους, όπως ο νέος διευθυντή Ulric Nijs, που έχουν τρελό πάθος, γνώσεις για την βεντάλια των ποτών και όραμα. Μαζί με αυτόν ενώνονται με ένα μαγικό τρόπο και γίνονται μια παρέα όλοι οι κριτές που αποτελούν την αφρόκρεμα της βιομηχανίας των spirits δημιουργώντας ένα υπέροχο κλίμα.
Μεγάλα ονόματα από γευσιγνώστες, δημοσιογράφους, εισαγωγείς, αγοραστές και παραγωγούς συναντιούνται για να δοκιμάσουν τζιν, τεκίλες, βότκες, ρούμια, ουίσκι, κονιάκ, λικέρ και κάθε είδος αποστάγματος από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτό το ποικιλόμορφο και πολυκοσμικό σμήνος έμπειρων ανθρώπων τις ημέρες του διαγωνισμού ζει γι αυτόν με πειθαρχία και άσβεστη διάθεση. Παρακολουθεί τα άρτια σχεδιασμένα workshops και σεμινάρια που προηγούνται και μετά για τρεις μέρες δοκιμάζει από νωρίς το πρωί με απίστευτο επαγγελματισμό και ενθουσιασμό σε αίθουσες που στήνονται άψογα.
Παράλληλα γνωρίζει τον κάθε τόπο που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, επισκέπτεται αποστακτήρια, γεύεται τις τοπικές κουζίνες, χαζεύει πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέπτεται πανέμορφα μέρη.
Εμείς στην Κίνα ανακαλύψαμε το ντόπιο τους ποτό, το ιδιαίτερο baijou και περιηγηθήκαμε στα αποστακτήρια κολοσσούς που φτιάχνεται, στο Treviso πέρα από τις βόλτες στα κανάλια και τα φοβερά φρέσκα pasta μυηθήκαμε στην ιστορία της grappa, στη Γουαδελούπη χορέψαμε με τους ανθρώπους της πόλης, μαγειρέψαμε στη φύση τα παραδοσιακά τους πιάτα, από αυτά που ανακατεύουν πρωτεΐνες με τροπικά φρούτα και πήγαμε σε όλα τους τα αποστακτήρια, εκεί όπου παράγονται τα μοναδικά ρούμια agricole.
Τέλος στις Βρυξέλες επισκεφτήκαμε το κοινοβούλιο και κάναμε παντρέματα των spirits με σοκολάτες.

Τώρα στο Μεξικό μας περιμένουν ανάλογες εμπειρίες ντυμένες με μπόλικη αγαύη και τεκίλα. Οι δράσεις τις μέρες του διαγωνισμού, από τις 9 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, εξαπλώνονται σε καίριες περιοχές, βλέπε Guadalajara και Puerto Vallarta. Μόλις επιστρέψουμε θα σας μεταφέρουμε με λεπτομέρεια όσα θα ζήσουμε και θα δοκιμάσουμε και φυσικά τις ελληνικές ετικέτες που θα διακριθούν με κάποιο από τα μετάλλια, μεγάλο χρυσό, χρυσό ή ασημένιο.
Σημειώστε ότι όλα τα δείγματα έρχονται στην κατάλληλη θερμοκρασία με τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος και όλες οι σημειώσεις και οι βαθμολογίες γίνονται ηλεκτρονικά.
Προς το παρόν μιλήσαμε αποκλειστικά με τον Ulric, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι θα συμβεί για πρώτη φορά στον διαγωνισμό του 2025 και αφορά εκτός των άλλων και τις ελληνικές συμμετοχές αποσταγμάτων.

«Συνεχίζουμε φέτος να επεκτείνουμε την λίστα και τις κατηγόριες των spirits που συμμετέχουν συγκεντρώνοντας την πιο ολοκληρωμένη λίστα προϊόντων που έχουν ποτέ παρουσιαστεί σε έναν μόνο διαγωνισμό.
Οι κριτές που θα συμμετέχουν φέτος θα προέρχονται από το χώρο των εισαγωγών και των αγοραστών σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες χρονιές.
Λόγω της ολοένα και πιο ποικίλης γκάμας προϊόντων, οι κατηγορίες έχουν επανεξεταστεί, για να αντικατοπτρίζουν και να τιμούν τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών.
Για παράδειγμα, έχουν προστεθεί οι ακόλουθες κατηγορίες ως φόρος τιμής στους Έλληνες παραγωγούς:

Τσίπουρο / Τσικουδιά
Νεαρό Τσίπουρο / Τσικουδιά
Νεαρό Τσίπουρο / Τσικουδία Μονοποικιλιακή
Τσίπουρο παλαιωμένο / Τσικουδιά
Τσίπουρο παλαιωμένο / Μονοποικιλιακή Τσικούδια
Αρωματισμένο τσίπουρο / Τσικουδιά
Ούζο
Ξηρό Ούζο
Ούζο
Επίσης έχουμε επεκτείνει την «προστιθέμενη αξία» μας στους νικητές παραγωγούς ώστε να συμπεριλάβουμε τα εξής:
Προγράμματα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, τα βραβευμένα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να παρουσιαστούν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες στα κέντρα μας «Wine & Spirits Experience by CMB» στο Μεξικό, την Κορέα, το Βέλγιο και την Αφρική (κατόπιν αιτήματος).
Οι βραβευμένες μάρκες μπορούν να συμμετάσχουν στο μπαρ γευσιγνωσίας μας στο BeSpirits κατά τη διάρκεια της Wine Paris 2026 και να έχουν την επιλογή να έχουν ένα ετοιμοπαράδοτο περίπτερο με περιορισμένο κόστος στο αποκλειστικό μας περίπτερο Spirits Selection κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τον διαγωνισμό».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.