Μενού

Οινικός Φεβρουάριος: To κρασί που έπινε ο Αριστοτέλης και η επέλαση των Βορείων

βοροινά γενική
  • Α-
  • Α+

Πολύ δυναμικά μπαίνει ο Φεβρουάριος και μας αρέσει πολύ. Πέρα από αρκετά και ενδιαφέροντα guest σε σεφ, ειδικά αφιερώματα σε κουζίνες και εννοείται oppenings έχουμε ένα έξτρα κερασάκι στη γευστική τούρτα. 

΄τανίνη

Όσοι παρακολουθούν τα οινικά δρώμενα και αγαπάνε το κρασί δεν πρέπει να χάσουν το επικείμενο πρόγραμμα που ξεκινάει από τις 2 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει μια από τις πιο μεγάλες και αγαπημένες εκθέσεις, αλλά και δυο masterclass που μας ταξιδεύουν στο χρόνο και μας πάνε στις ποικιλίες και στα κρασιά που έπιναν στην αρχαία Ελλάδα ή γεννιόντουσαν σιγά σιγά στον Αττικό αμπελώνα.

Έχουμε λοιπόν με σειρά εμφάνισης τα Βοροινά, τις αρχαίες ποικιλίες στην Ταννίνη αγάπη μου και το Άωτον οινοποιείο στο Mr. Vertigo

Σύσσωμος ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας στο Ωδείο Αθηνών 

βοροινά 1

Ένα από τα πιο κλασικά οινικά ραντεβού έφτασε επιτέλους. Στις 2 Φεβρουαρίου πηγαίνουμε μέχρι το ωδείο Αθηνών από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ και βρίσκουμε μπροστά μας παρούσα την βαρυσήμαντη οινοπαραγωγική δύναμη της Βορείου Ελλάδος. 

Τα Βοροινά πλέον είναι θεσμός, απόλυτα λατρεμένος από τους Αθηναίους, βάζοντας και τον εαυτό μου, καθώς μέσα σε ένα χώρο και μέσα σε μια μέρα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στις οκτώ βασικές αμπελο-οινικές διαδρομές της χώρας μας και να βρεθείς τετ α τετ με 31 παραγωγούς. 

Ξεκινάμε από τους δρόμους των Θεών του Ολύμπου ανακαλύπτοντας τα φετινά διαμαντάκια του οινοποιείου Kitrus και ανεβαίνουμε προς την διαδρομή της Ηπείρου κάνοντας στάση για να δοκιμάσουμε από την μια το Zoinos Winery με τις εξαιρετικές εκδοχές της Ντεμπίνας και από την άλλη το Κατώγι Αβέρωφ με τις εμβληματικές ερυθρές ετικέτες. 

βοροινά 2

Επόμενη στάση η περιοχή των Λιμνών που περιλαμβάνει σημαντικούς οινικούς σταθμούς σαν το κτήμα Βογιατζή, το κτήμα Άλφα και το κυρ-Γιάννη αλλά και εκπλήξεις, όπως τους αμπελώνες Άμοινος. Λίγο πιο κάτω στο ποτήρι μας μπορούμε να βάλουμε τους αντιπροσώπους της Πέλλας και της Γουμένισσας, με το οινοποιείο 3 γεννιών και με την καινοτόμα οικογένεια του κτήματος Τίτου. 

Έχουμε φτάσει στη Νάουσα και έχουμε ποικιλία κρασιών και παραγωγών με την υπογραφή των Ταραλά, Μπουτάρη, Αργυράκη, Φουντή, Αργατία, Χρυσοχόου και Βαένι. Η οινική μας επιδρομή περνάει από την Θεσσαλονίκη για τους κορυφαίους Γεροβασιλείου και Κεχρή και από την Χαλκιδική για τους iconic Πόρτο Καρράς και Aktathos. Ολοκληρώνουμε το οινικό hopping πανηγυρικά με τους δρόμους του Διονύσου με υψηλά ονόματα και κρασιά βλέπε Βιβλία Χώρα, Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi, Costa Lazaridi, Παυλίδη, Oenops και κτήμα Αποστόλη. 

Σε αυτή την πορεία πέρα από την αλληλεπίδραση με τους ίδιους τους δημιουργούς γευόμαστε την αφρόκρεμα του Ελληνικού αμπελώνα, ανακαλύπτουμε όλες τις εκφάνσεις των λευκών ποικιλιών, διερευνούμε την διάσταση των ροζέ, μαγευόμαστε από τα φρέσκα και παλαιωμένα ερυθρά και ξεχωρίζουμε τις ειδικές περιπτώσεις, των φυσαλίδων, των σακχάρων και των αποσταγμάτων. 

βοροινά 3

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να σας πάω περιοχή περιοχή αξίζει να ακολουθήσετε αυτό τον τρόπο γευσιγνωσιών και να κάνετε τους παραλληλισμούς σας. Το δεύτερο που θα σας συμβουλέψω είναι να αφήσετε χρόνο να παρακολουθήσετε τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα τρέξουν. Την ημερίδα με θέμα την οινοπαραγωγή σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται και τα δυο σούπερ masterclass με καθοδηγητή τον Γιώργο Ζερβογιάννη, τον καλύτερο Έλληνα sommelier. Το Sparkling north σημειώστε είναι στις 16:00 και το όλο σε μια Syrah στις 18:30. 

Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε στo more και στη viva.  

Στην Τανίνη Αγάπη μου πίνουμε τα ίδια κρασιά με τον Αριστοτέλη 

τανίνη γενική

Εκεί που νομίζεις ότι έχεις ακούσει τα πάντα για οινικές βραδιές έρχεται η ομάδα της Τανίνης και βγάζει θεματική τις ποικιλίες της αρχαίας Ελλάδας. Ε ναι είναι πρωτότυπο, είναι ενδιαφέρον και θα μας κάνει ένα flash back που δεν είναι συνηθισμένο και πως να είναι όταν θα μάθουμε για τις οινικές προτιμήσεις των προγόνων μας και προσωπικοτήτων όπως είναι ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής και ο Ησίοδος. 

Η αναδρομή θα λάβει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου με έναρξη της οινικής χρόνο μηχανής στις 20:00. Για όσους δεν προλάβουν να επιβιβαστούν τότε υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία στις 18 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα. 

Μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν είναι τα χαρακτηριστικά και οι ονομασίες των αρχαίων ποικιλιών, οι παραγωγικές περιοχές της εποχής εκείνης και η πορεία των αμπελώνων μέσα στους αιώνες  και φυσικά οι οινικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. 

τανίνη αφίσα

Αυτό που με ιντριγκάρει είναι ότι στα πλαίσια του ταξιδιού θα γίνει σημαντική αναφορά στη Ρετσίνα από την αρχή μέχρι την εξέλιξη της. Για να μπείτε στην οινική σκέψη των παλιών θα πρέπει να κάνετε κράτηση στη θέση σας και το κόστος είναι 50 ευρώ το άτομο, που περιλαμβάνει και την δοκιμή 8 ετικετών. 

Ιπποκράτους 91 και Μεθώνης, Αθήνα 

Στο Mr Vertigo, δοκιμάζουμε την νέα εποχή του Αττικού αμπελώνα 

αωτον 1

Ο βασικότερος αμπελώνας της χώρας έχει περάσει από διάφορα κύματα άλλοτε αμφισβήτησης, άλλοτε προβληματισμού και άλλοτε ποιοτικής αντεπίθεσης. 

Είναι μια περιοχή που αργήσαμε ίσως να καταλάβουμε πόσο χαρισματική είναι και τι σημαντική ποικιλιακή ταυτότητα έχει. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και ένα οινοποιείο συμβάλει στην ανανέωση των κρασιών της Αττικής. 

Ο λόγος για το άωτον και τον παραγωγό Σωτήρη Γκίνη. Ο Σωτήρης έχει μεγαλώσει μέσα στα αμπέλια και σαν πέμπτης γενιάς αμπελουργός έχει στην φαρέτρα του μια φιλοσοφία που ενώνει το παρελθόν με το τώρα και δίνει νέα πνοή στο αύριο του Αττικού αμπελώνα. 

αωτον 2

Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της βιολογικής καλλιέργειας, του νυχτερινού τρύγου και άλλων πρακτικών που θα μοιραστεί μαζί μας στις 9 Φεβρουαρίου καλεσμένος από το μεσημέρι στη 1 μέχρι το απόγευμα στις 5 στην κάβα Vertigo.  

Μην το χάσετε γιατί θα δοκιμάσετε κρασιά που εκφράζουν την αυθεντικότητα της περιοχής και μας κάνουν να βλέπουμε διαφορετικό έναν γνώριμο κατά τα άλλα αμπελώνα. 

Πλατεία Φιλικής εταιρείας 15, Αθήνα 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.