Τρεις καταξιωμένοι sommelier στην εκπνοή του χρόνου μας δίνουν τη λίστα με τα αγαπημένα τους κρασιά και μας βγάζουν από την απαιτητική θέση της επιλογής. Το πολύτιμο εγχειρίδιο τους αγκαλιάζει κρασιά παρτενέρ των εορταστικών δείπνων αλλά και κρασιά must στο κανάκεμα του νέου έτους. Εσείς διαλέγετε εκείνα που σας κάνουν γκελ και καλωσορίζεται το 2025 σαν ειδήμονες.
O Απόστολος Πλαχούρας buyer και head sommelier του Danai Beach Resort and Villas, o Στάθης Τσώκος sommelier και FnB σύμβουλος και ο Αλέξανδρος Μπουζίκας advanced sommelier at court of sommelier και σύμβουλος οίνου κάνουν πρόποση με την προσωπική τους top οινική λίστα και μας χαρίζουν τα 35 wine hit της χρονιάς. Στο οινικό τους medley υπάρχουν τα πάντα από μικροί και μεγάλοι παραγωγοί, Premium και καθημερινά κρασιά, μονοποικιλιακές και blends ετικέτες, γνωστές και σπάνιες ποικιλίες, ακριβές και value for money φιάλες, νέες και παλιές σοδειές. Σε ότι και αν είστε fun θα βρείτε αυτό ή αυτά που σας ταιριάζουν, εμείς για μπούσουλα προσθέσαμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ετικέτας.
Απόστολος Πλαχούρας

Ερυθρά
Οινοποιεία Μπουτάρη Grand Reserve Ξινόμαυρο: Τυπική μύτη με αρώματα φυτικά και γήινα όπως ντομάτα και ελιά συνδυασμένα με κόκκινα φρούτα

Κτήμα Άλφα Παλιά Αμπέλια, ξινόμαυρο reserve: Στη μύτη παρέλαση από φράουλες, κεράσια, ρόδια και κράνα ανοίγουν τον δρόμο για τις ιδιαίτερες νότες μοσχοκάρυδου, τσαγιού και μανιταριού. Το στόμα επιφυλάσσει έξτρα γήινες νύξεις από μανιτάρι και πικάντικη επίγευση.
T oinos Clos Stegasta Μαυροτράγανο: Η μύτη είναι διαπεραστική ξεκινάει με αρώματα βύσσινων και μύρτιλων και εξελίσσεται σε νότες γλυκάνισου, σοκολάτας, βανίλιας και κανέλας. Το στόμα είναι γεμάτο με ωραία mineral στοιχεία ενώ η επίγευση κρύβει τον άσο της ευχάριστης αλμύρας.

Αμπελώνες Καραβιτάκη Λιάτικο Γηγενείς ζύμες : Ευωδιάζουν αρώματα βύσσινου, φράουλας και σμέουρου με αποξηραμένους ξηρούς καρπούς, τσάι και άνθη
Αμπελώνες Αντωνόπουλου Γεροντοκλίμα Βερτζαμί, Merlot: Πρωτότυπα αρώματα πεύκου, πράσινης πιπεριάς και δάφνης ενώνονται με γλυκά μπαχαρικά και παραμένουν μέχρι της επίγευση.
Κτήμα Αβαντίς Άγιος Χρόνος Syrah Viognier: Μαγικά αρώματα βιολέτας με γλυκόριζα, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια, μούρα και νύξεις καρυδιού και σοκολάτα

Λευκά
Κτήμα Αργυρός Cuvee Monsignori :Εντυπωσιακά αρώματα λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού,ορυκτών και τσαγιού

Οινοποιείο Παπαγιαννάκος Σαββατιανό Vientzi single vineyard : Εκρηκτικά αρώματα κίτρου, ανανά, αγιοκλήματος,εσπεριδοειδών ροδάκινου και λευκών λουλουδιών
Κτήμα Λυραράκη Θραψαθήρι Άρμι: Δροσερά αρώματα αχλαδιού και πράσινου μήλου εμπλουτίζονται με εσπεριδοειδή και δίνουν την σκυτάλη στο βουτυράτο και λεμονάτο στόμα.
Ροζέ
Κτήμα Σκούρα Πέπλο Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο: Αρώματα από λουκούμι, φράουλα, κεράσι, βανίλια , μέλι και απρόσμενες νότες εσπεριδοειδών.

Γλυκό
Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη Μονεμβασιά- Μαλβάζια: Ακαταμάχητη μύτη με αρώματα μελιού, σταφίδας, ξηρών καρπών και σοκολάτας. Το στόμα έχει την οξύτητα που πρέπει ώστε να είναι ισορροπημένο.
Αφρώδες
Κυρ Γιάννη Scaperdas Freres Cuvee Exceptionnelle Ξινόμαυρο ροζέ: Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα ντομάτας, φράουλας, τριαντάφυλλου, εσπεριδοειδών και νύξεις ζύμης, λουκουμιού και ψημένου ψωμιού.
Στάθης Τσώκος

Ερυθρά
Αμπελώνες Ζαφειράκη Λημνιώνα: Άκρως γοητευτικά αρώματα φράουλας και ζουμερές νότες κερασιών κάνουν ζευγάρι με μαύρο τσάι και μανιτάρια. Στο στόμα κλέβουν τις εντυπώσεις οι μεταξένιες ταννίνες.
Οινοποιείο Ντούγκος Ραψάνη Old Vines Ξινόμαυρο Σταυρωτό: Πλούσιο σε κόκκινα φρούτα κυρίως μαρμελάδες κερασιού και φραμπουάζ με νότες κανέλας, λουλουδιών και βοτάνων
Κτήμα Αβαντίς syrah collection: Πληθωρικό, φρουτώδς και πικάντικο με μεθυστικά αρώματα βιολέτας, αγριοκέρασων, δαμάσκηνων, μούρων, βιολέτας, πιπεριών και μαύρης σοκολάτας. Το στόμα είναι απίστευτα πλούσιο και φινετσάτο.

Κυρ Γιάννη Διάπορος: Το φρουτώδες μπουκέτο αποτελείται από σύκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μύρτιλα και βύσσινα και αγκαλιάζεται από κανέλα, δεντρολίβανο, καπνό, ελιά, και πιπέρι. Στο στόμα οι ταννίνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους και προσφέρουν έξτρα ένταση στην επίγευση.

Κτήμα Σκούρα Νεμέα Grand Cuvee: Μια τυπική μεγάλη Νεμέα γεμάτη βύσσινα, βατόμουρα αποξηραμένα βότανα και νύξεις καπνού. Στο στόμα είναι βελούδινη, πικάντικη και πλούσια.
Οικονόμου Αντιγόνη Λιάτικο: Κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων παντρεύονται με ρουστίκ νότες δέρματος και βαλσάμικού. Το στόμα έχει ωραία οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
Λευκά
Βίβλια Χώρα Όβηλος Semillon, Ασύρτικο: Η αρωματική παλέτα τα περιλαμβάνει όλα αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων καθώς και νότες φουντουκού, ψημένου ψωμιού, μελιού και ginger.
Αρτέμης Καραμολέγκος Πυρίτης Ασύρτικο: Πυκνή μύτη με αρώματα ροδάκινου, βουτύρου, κίτρου,αγιοκλήματος, γκρείπφρουτ, νερατζιού, νεκταρινιού , κερύθρας,φριγανισμένου ψωμιού, καπνού και τσακμακόπετρας
Κτήμα Σιγάλα Νυκτέρι Grand Reserve: Τα ώριμα φρούτα συναντούν τις νότες του μελιού και της κερύθρας και απογειώνονται με τις νύξεις από χαμομήλι και τσάι. Το στόμα έχει όγκο και ωραίες νότες ορυκτών
Gentilini Winery Ρομπόλα Wild paths: Μια refteshing συλλογή αρωμάτων λεμονιού, κίτρου, πράσινου μήλου και γκρειπφρούτ γαληνεύει με τις νότες του ψημένου ψωμιού, της βανίλιας και των ορυκτών.

Ροζέ
Domaine Costa Λαζαρίδη Ροζέ, Grenache, Merlot, Αγιωργίτικο: Πανέμορφη μύτη με αρώματα κόκκινων φρούτων, lemongrass και καραμέλας
Γλυκά
Κτήμα Αργυρός Vinsanto 20ετών: Πολύπλοκη μύτη με highligts τα αρώματα των ψημένων ξηρών καρπών, του καφέ, του μελιού, της καραμέλας, της σοκολάτας αλλά και των δαμάσκηνων και της σταφίδας. Το στόμα έχει φοβερή συμπύκνωση και ισορροπία.
Οινοποιείο Nopera, Epitome Mοσχάτο Σάμου: Ξεχυλίζει αρώματα βερίκοκου, καρυδιού, ζαχαρωμένου πορτοκαλού, αποξηραμένων ροδάκινων, λουλουδιών, κανέλας,μοσχοκάριδου, πραλίνας, μόκας, καρυδιού και αγιοκλήματος.
Αλέξανδρος Μπουζίκας

Ερυθρά
La Tour Melas Cabernet Franc Merlot : Πολύ δυνατή μύτη με εκπληκτικά αρώματα δαμάσκηνου,μύρτιλου, κανέλας, μελανιού, βανίλιας, καπνού και βιολέτας. Το στόμα είναι απίστευτα συμπυκνωμένο, πλούσιο και νόστιμο
Αμπελώνες Θυμιόπουλου Αυτόριζο: Ένας πραγματικός καταιγισμός αρωμάτων από φρούτα, λουλούδια, γλυκά μπαχαρικά και βότανα. Στο στόμα ξεχωρίζουν τα τοματίνια, ο ευκάλυπτος, η λεβάντα και το πιπέρι.
Οινοποιείο Δαλαμάρα Παλιοκαλάς: Πολύ εκφταστική μύτη με αρώματα μούρων, βατόμουρων , μανιταριών, πάστας ελιάς και πελτέ ντομάτας. Το στόμα είναι τυπικό γεμάτο βότανα και φρούτα.

Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton, Λημνιό, Μαυροτράγανο, Μαυρούδι: Ελκυστική και αβανταδόρικη μύτη με νότες κόκκινων φρούτων κυρίως δαμάσκηνων και βύσσινων και νύξεις κέδρου και κακάου.
Κτήμα Σκούρα Μέγας Οίνος, Cabernet Sauvingnon, Αγιωργίτικο: Καθώς στροβιλίζεται το ποτήρι αναδύονται τα αρώματα των βατόμουρων και του φραμπουάζ μαζί με τις νότες του καπνού, του δέρματος και του μαύρου πιπεριού. Στο στόμα εμφανίζονται επίσης οι βοτανικές πινελιές.

Κτήμα Νεραντζή Κόνιαρος: Μια διαφορετική μύτη με αρώματα καπνού, κακάου και ώριμων δαμάσκηνων. Το στόμα είναι αναπάντεχα ευγενικό και μαλακό.
Λευκά
Mikra Thira Terrasea: Ένα ασύρτικο που μοσχοβολάει λεμόνια και ροδάκινο σε φόντο τσακμακόπετρας. Στο στόμα η αλμύρα είναι απολαυστική.
Θ(έρως) wines collectiva Πλυτό Θραψαθήρι: Τα εκπληκτικά άνθη εσπεριδοειδών δίνουν τη σειρά τους στα ζωηρά ροδάκινα και στα φρέσκα βότανα. Το στόμα έχει φρεσκάδα, αλμύρα και δυνατές νότες κίτρου.
Αφρώδες
The Illustrius Hartman Molavi: Πλημμυρίζουν αρώματα κίτρου, άνανά, γκρέιπφρουτ μαζί με νότες μπριός. Η φρεσκάδα συνεχίζει και στο στόμα.
Ημίξηρο
Οινοποιείο Κωστάκη Early harvest, Μοσχάτο λευκό: Μια ξεσηκωτική συλλογή εσπεριδοειδών ( κίτρο, λεμόνι, λάιμ) ελαφρύνει τα σάκχαρα και αφήνει ένα τραγανό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.