Μενού

Τα κρασιά των Μετεώρων μοσχομυρίζουν τριαντάφυλλα και αφήνουν πιπεράτη επίγευση

Τα οινοποιεία των Μετεώρων
  • Α-
  • Α+

Το οδοιπορικό στο εμβληματικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θρησκευτική κατάνυξη όμως γι αυτούς που αγαπάνε το κρασί, κρύβει ανεξερεύνητα οινικά διαμάντια και μια μεγάλη ιστορία πλεγμένη μέσα στους αμπελώνες.

Σε αυτό το  ιδιαίτερο και πρόσφορο έδαφος βρίσκουν την κατάλληλη θαλπωρή γηγενείς ποικιλίες σαν το Μοσχάτο Αμβούργου, τον Ροδίτη, τη Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο και περιζήτητες διεθνείς όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah και το Sauvignon και απλώνονται οικογενειακά οινοποιεία με μεράκι στο σταφύλι και στο κρασί.

Μαζί σχηματίζουν υπό τη σκιά των Όρων μια οινική γραμμή που την περπατήσαμε κάνοντας γευστική στάση σε κάθε επισκέψιμο οινοποιείο και σας μεταδίδουμε την αναπάντεχη εμπειρία. 

Meteoro Winery
Meteoro Winery.

Κτήμα Λιάκου 

Οδηγούμε βόρεια των Μετεώρων με κατεύθυνση προς τα Γρεβενά και στη Δεσκάτη φτάνουμε σε ένα πανέμορφο πετρόχτιστο οινοποιείο περιτριγυρισμένο από  αμπελώνες. Μπαίνοντας μέσα ο χώρος είναι ένα σμίλευμα των παραδοσιακών οικημάτων την περιοχής και των σύγχρονων οινοποιείων. Σκούρο ξύλο και ντόπια πλεκτά κάθονται δίπλα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ενημερωμένες γραμμές εμφιάλωσης.

Η οικογένεια του Βασίλη Λιάκου δημιούργησε με πολύ μεράκι αυτόν τον χώρο το 2009. Η διαμόρφωση του οινοποιείου έχει γίνει με τρόπο ώστε η παραγωγή του κρασιού να κυλάει φυσικά αξιοποιώντας την αρχή της βαρύτητας. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με αρωματική και γευστική δυναμική. 

Www.liakouwinery.gr 

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Η Μαλαγουζιά είναι φρέσκια, δροσερή και μοσχοβολάει λευκά άνθη, εσπεριδοειδή και λεμονανθούς. Το Ξινόμαυρο έχει ωραίο βαθύ χρώμα και κρύβει αρώματα κόκκινων φρούτων όπως τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Στο στόμα είναι βελούδινο με καλή επίγευση.  

Οινοποιείο Λούδα

Ο Κωνσταντίνος και η Ζαχαρούλα Λούδα έχουν αφιερωθεί εξολοκλήρου στο αμπέλι και στην δημιουργία κρασιών που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο το terroir των Μετεώρων. Απέναντι από τα όρη και σε υψόμετρο 280m απλώνονται περήφανα τα 30 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων τους. Απο εκεί ξεκινάει μάλιστα η ξενάγηση όσων θέλουν να γνωρίσουν το οινοποιείο. Τα αμπέλια είναι περιποιημένα, μια κοιτίδα με μοσχάτο αμβούργου, μαλαγουζιά, ροδίτη, ξινόμαυρο, syrah και merlot.

Μόλις έρθει η ώρα τους, οδηγούνται στο οινοποιείο, ένα στολίδι με υπερσύγχρονα μηχανήματα και μοναδική αίθουσα παλαίωσης με γαλλικά βαρέλια των 225lt. 

Www.loudas.gr 

Οινοποιείο Λούδα
Οινοποιείο Λούδα.

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Evais, σε αυτό το κρασί το μοσχάτο αμβούργου παντρεύεται με το ξινόμαυρο και απελευθερώνουν αρώματα από λαχταριστές μαρμελάδες κερασιών και φράουλας μαζί με νότες ντομάτας και τριαντάφυλλου. Το στόμα έχει νεύρο και νόστιμη επίγευση με νύξεις μπαχαρικών. 

Το Syrah είναι εξίσου καλό με ζηλευτό πορφυρό χρώμα και πλούσια αρώματα βατόμουρων, κερασιών, δαμάσκηνων, βανίλιας, γαρύφαλλου μέχρι και τρούφας. Το στόμα είναι το ίδιο πληθωρικό γεμάτο φρούτα και μπαχαρικά. 

Meteoro Winery 

Meteoro Winery
Meteoro Winery.

Πηγαίνουμε σε ένα φανταστικό μέρος στην περιοχή της Αρχαίας Φαλωρείας εκεί δίπλα στις όχθες του Πηνειού βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Τσίνα. Ο Βασίλειος και η Άρτεμης Τσίνα το 2008 έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα τελειώνοντας το όμορφο οινοποιείο τους. Ένα επισκέψιμο σπίτι του κρασιού, φιλόξενο, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα και με ατού την ωραία αίθουσα δοκιμών. Τα κρασιά τους προέρχονται από τα δικά τους 140 στρέμματα αμπελώνων από τους πρόποδες της Καλαμπάκας, τα Κοζιάκα και την Θεόπετρα και αποτελούν σχολή στις ποικιλίες της περιοχής. 

Www.meteorowinery.gr 

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Το χρυσοπράσινο Ασύρτικο έχει σύνθετη μύτη με αρώματα τροπικών φρούτων όπως το μάνγκο και βοτάνων όπως το χαμομήλι. Αυτά με ένα δεύτερο στροβίλισμα εμπλουτίζονται με νότες λουλουδιών και ορυκτών. Το στόμα είναι λεμονάτο και απίστευτα βουτυράτο. 

Το ροζέ Μeteoro είναι απόλυτα γοητευτικό με αβανταδόρικα αρώματα φράουλας και κερασιών σε φόντο γκρέιπφρουτ και τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι γλυκόπιοτο και ευχάριστο.  

Οινοποιείο Τσιαρδάκα 

Μια ακόμα οικογένεια ζει με σημείο αναφοράς της το κρασί. Στο οινοποιείο Τσιαρδάκα η αγάπη, η εμπειρία και τα οινικά ηνία περνάνε από γενιά σε γενιά και πιο συγκεκριμένα από πατέρα σε γιο. Ο Γιώργος Τσιαρδάκας που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι εξελίσσει την ιστορία του κτήματος,  απογειώνει την ποικιλία Λημνιώνα, που πρωταγωνιστεί στα 112 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και προωθεί τα κρασιά της γης των Γόμφων τιμώντας τις ιδιαιτερότητες τους. Στο οινοποιείο μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους παραγωγής και να δοκιμάσετε τα κρασιά που ντουετάρουν με επιτυχία ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. 

Www.tsiardakas.gr 

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Carpos, το βαθυκόκκινο κρασί ενώνει τις ποικιλίες λημνιώνα με cabernet και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Στη μύτη κάνουν παρέλαση τα κόκκινα φρούτα, τα βότανα και τα spicy μπαχαρικά. Το στόμα είναι μαλακό με μεγάλη επίγευση. 

Αστροφεγγιά, εδώ έχουμε ένα ζευγάρι λευκών ελληνικών ποικιλιών, τη μαλαγουζιά και το ασύρτικο. Κάθε μια ξεδιπλώνει στη μύτη και στο στόματα τα χαρίσματα της σαν τις νότες από λουλούδια και τις νύξεις από τροπικά φρούτα και ορυκτά. 

Οινοποιείο Μιχαήλ 

Η οικογένεια Μιχαήλ ασχολείται πάρα πολλά χρόνια με το κρασί, έτσι ήταν ευτύχημα όταν το 2016 κατάφερε να στεγάσει την αγάπη και την εμπειρία της στο επισκέψιμο νέο οινοποιείο τους,έναν χώρο που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στο σήμερα. Η θέση του δεν είναι τυχαία καθώς βρίσκεται στο χωριό Γόμφοι, μια περιοχή με αμπελουργική και οινική ιστορία αιώνων καθώς εκεί γιόρταζαν τον θεό Διόνυσο. Τα κρασιά τους εμπνέονται από την δύναμη και την έλξη του φεγγαριού και μάλιστα του ένατου φεγγαριού του Σεπτεμβρίου, που συμβολίζει το φεγγάρι της συγκομιδής των σταφυλιών δηλαδή του τρύγου. 

Www.michailwiney.gr 

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Το ένατο Φεγγάρι από Ασύρτικο. Ένα λευκοπράσινο φινετσάτο κρασί με λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών και διακριτικές νότες τσακμακόπετρας και το ένατο Φεγγάρι ροζέ από τις ποικιλίες cabernet και syrah με τα ζουμερά αρώματα φράουλας και φραμπουάζ.   

Τσιλιλής Terres 

Τσιλιλής Terres
Τσιλιλής Terres .

H Ιωάννα Τσιλιλή κόρη του οινοποιού και αποσταγματοποιού Μάκη Τσιλιλή συγκέντρωσε τα οινικά βιώματα και τις γνώσεις της σε ένα χαριτωμένο boutique οινοποιείο δίπλα στο άγρυπνο βλέμμα των Μετεώρων.

Κατά την περίοδο του τρύγου τα σταφύλια τόσο από τους βράχους των Μετεώρων όσο και από το σπήλαιο της Θεόπετρας συλλέγονται χειρονακτικά και ακολουθούν το δρόμο τους για την παραγωγή υπό την συνεχόμενη επίβλεψη της Ιωάννας. Οι ποικιλίες ακολουθούν το μοτίβο της περιοχής αλλά τα κρασιά και οι ετικέτες με οίνους χαμηλής παρέμβασης και αφιλτράριστης φιλοσοφίας φέρνουν έναν  νέο αέρα. 

Www.tsililisterres.gr 

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Edenia Luna, το ερυθρό κρασί διατυμπανίζει τις χάρες του Λημνιώνα με αρώματα βιολέτας, βύσσινων, τσαγιού και κάρδαμου. Το στόμα είναι αρμονικό, με στρογγυλές ταννίνες και μπαχαρένια επίγευση. 

Ιο ροζέ, το blend ξινόμαυρο, λημνιώνα έχει πολύ ενδιαφέρον ειδικά στη μύτη με αρώματα όπως το δροσερό γκρέιπφρουτ, το ώριμο βερίκοκο και το έντονο σύκο. Το στόμα είναι ζωντανό, παιχνιδιάρικο με καλή οξύτητα. 

Τσιλιλής, Κτήμα Θεόπετρα 

Ο Κώστας Τσιλιλής και η οικογένεια του μας μύησαν στα κρασιά και τα αποστάγματα της περιοχής και έβαλαν τις πρώτες γερές βάσεις για να ακουστούν , να μαθευτούν και να ξεπεράσουν τα σύνορα των Μετεώρων τα μοναδικά κρασιά. Στο πρότυπο οινοποιείο τους που βρίσκεται στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας εκεί όπου βρέθηκαν τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ζωής, καθώς και κουκούτσια από σταφύλια μπαίνεις πραγματικά μέσα στον κόσμο, την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα των οίνων με γεωγραφική ένδειξη Μετέωρα. Πέρα από αυτό όμως ο χώρος είναι ένα πραγματικό στολίδι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον φτιαγμένο από κόκκινο τούβλο, ξύλο και μεταλλικές αψίδες. Καθώς περιηγήσε μέσα στις ανοξείδωτες και δρύινες δεξαμενές αλλά και στα βαρέλια ανακαλύπτεις τα μυστικά των τοπικών ποικιλιών. 

Www.tsililis.gr 

Τσιλιλής, Κτήμα Θεόπετρα
Τσιλιλής, Κτήμα Θεόπετρα.

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε: 

Κτήμα Θεόπετρα Μαλαγουζιά, Ασύρτικο. Το χρυσοπράσινο κρασί έχει υπέροχη μύτη με εντυπωσιακά αρώματα μάνγκου, ανανά, βερίκοκου, μπισκότου και δυόσμου. Το στόμα είναι λιπαρό, δροσερό με refreshing οξύτητα. 

Vermentino, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί με σπάνια αρώματα λίτσι, λάιμ, τίλιου, χαμονηλιού και λουίζας. Το στόμα είναι επίσης ξεχωριστό με έντονη βοτανικότητα μέχρι την επίγευση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.