Τα wine bars τα τελευταία χρόνια είναι αγαπημένη μας έξοδος, ξεφυτρώνουν από παντού και δουλεύουν όλα τα concept γύρω από τον πολυπόθητο οίνο. Στα Εξάρχεια έχουν φωλιάσει για τα καλά και έχουν δημιουργήσει μια Αθηναϊκή γειτονιά πολύχρωμη, ζωντανή και artistic από την Ιπποκράτους, την Ασκληπιού μέχρι και τη Βαλτετσίου ροκάροντας κάθε μέρα πολύ δυνατά. Πάμε να τα θυμηθούμε ή να τα γνωρίσουμε και να δούμε σε ποιο οινικό κόσμο μας βάζει το κάθε ένα…
Τανίνη αγάπη μου, για Ελληνικό αμπελώνα

Κατεβαίνοντας την Ιπποκράτους δεν γίνεται το βλέμμα να μην παρασυρθεί από την ροζ νέον επιγραφή που «φωνάζει» Τανίνη Αγάπη μου. Πρακτικά, τανίνη είναι η ουσία που υπάρχει στα στέμφυλα του σταφυλιού και προσδίδει στο κρασί τη γνώριμη σε όλους μας στυφάδα αλλά και τη δυνατότητα της παλαίωσης. Στον αγαπημένο δρόμο των Εξαρχείων, Τανίνη είναι το wine bar μιας παρέας φίλων με αγάπη στα ζουμερά κρασιά ήπιων παρεμβάσεων και στη βιωσιμότητα.
Ξεφυλλίζοντας τη λίστα κρασιών γίνεται αμέσως η άμεση παραπομπή στους ντόπιους αμπελώνες και στις γηγενείς ποικιλίες από τη Νάουσα, τη Νεμέα, τον Πύργο και τη Σαντορίνη μέχρι την Ανάφη. Τα 100 και πλέον κρασιά έχουν επιβεβαιωμένη ελληνική καταγωγή, δηλώνουν natural friendly και ανοίγονται ποτήρι. Στον πολύχρωμο και ανακυκλώσιμο χώρο του new age wine bar δεν έρχονται απαραίτητα μόνα τους αλλά μπορείς να τα ζευγαρώσεις με πιάτα που αποπνέουν Μεσόγειο.
Τι πρέπει να δοκιμάσεις: Είναι εμπειρία τα Τανίνη wine series, από αυτά αναζήτησε τις orange προτάσεις, το Σαββατιανό από το the Knack project και το Gewurztraminer από το Θαλασσινό μικροοινοποιείο.
Ιπποκράτους 91
Ασφαλώς και δεν Πρέπει, για οινικές πολυκοσμικές συμμαχίες

Στην Ασκληπιού τώρα άνοιξε ένα aperitivo bar που έχει πολύ ωραία σχέση με το κρασί, το αγαπάει και το σερβίρει χωρίς φανφάρες και υπερβολές. Αυτή η αίσθηση της χαλαρότητας απελευθερώνει το κρασί από την ταμπέλα της αυστηρότητας και του δίνει την διάσταση της παρέας, που του ταιριάζει περισσότερο. Η παρέα λοιπόν μπορεί να κάτσει στο φιλικό, minimal και γουστόζικο χώρο και να επιλέξει ετικέτες από την Ελλάδα που υπογράφουν μικροί και γνωστοί παραγωγοί και να ξεφύγει εκτός με διαλεκτές προτάσεις από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία μέχρι και Χιλή.
Τα συνοδευτικά είναι το κατάλληλο wine matching εξίσου χωρίς περιττά φτιασίδια μόνο γεύσεις για να περνάς καλά, σαν τη σούπα σελινόριζας μαγειρεμένη με London dry gin, την μπρουσκέτα με κρέμα μπλε τυριού, τσορίθο και σύκο σιγομαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί και τα pinsos με πέστο βασιλικού, προσούτο και ντοματίνια confi. To δυνατό ατού που το ξεχωρίζει από τα άλλα wine bar παλιάς κοπής είναι τα spritz και φυσικά η μουσική όπου μπορείς να ακούσεις από Μοσχολιού και Διονυσίου μέχρι ιταλική disco.
Τι πρέπει να δοκιμάσεις: Τα ονόματα των spritzes και των cocktails μαρτυρούν τη play list του μαγαζιού γιατί είναι τίτλοι σαν τα Έρωτα μου Αγιάτρευτε, Υπάρχω, Σε βλέπω στο ποτήρι μου, Καλοκαίρια και Χειμώνες… Εσείς για αρχή ξεκινήστε με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα δηλαδή με ένα ελληνικό spritz που συνδυάζει την σπάνια Κυδωνίτσα με αρωματικές bitter orange φυσαλίδες.
Ασκληπιού 46
Gamay, για οινικά outsiders

Ένα ιστορικό Αθηναϊκό κτήριο του 1928 μετά την επιτυχημένη του διαδρομή ως βιτρίνα του διάσημου οργανοποιού Νικολάου Μπρα έχει μεταμορφωθεί σε εναλλακτικό wine bar που ψηφίζει μη συνηθισμένα κρασιά και δυνατές μουσικές. Στη λίστα του κάνουν παιχνίδι ελληνικά και ξένα κρασιά, κρασιά natural και μη, κρασιά ψαγμένα και κλασικά αλλά και κρασιά που ψάχνουν μια θέση σε πρωτιές όπως αυτά που προέρχονται από την αδικημένη ποικιλία Gamay της Βουργουνδίας.
Η Gamay αν και έχει με το παραπάνω τα ιδανικά οινικά θέλγητρα βρίσκεται στην σκιά του διάσημου Pinot Noir και βιώνει την προκατάληψη των πρόχειρων μερικές φορές Beaujolails Nouveau. Στο ομώνυμο wine στέκι η τύχη της αλλάζει και έρχεται μπροστά με εξαιρετικές επιλογές σε Beaujolais Crus και Beaujolais Villages. Εννοείται ότι μπορείτε να την γνωρίσετε καλύτερα όπως και πολλά ακόμα νόστιμα και value for money κρασιά του καταλόγου σε ένα ρυθμικό πάντρεμα με ενημερωμένο bar food.
Τι πρέπει να δοκιμάσεις: Είναι ευκαιρία να γευτείς δυο από τις πρόσφατες αφίξεις στα ποτήρια το Amphibolite και το Palmirinha.
Ζωοδόχου Πηγής 42
Warehouse, για πάσες ανάμεσα σε κρασί και καφέ

Το Warehouse είναι κάτι σαν πρόδρομος των wine bars των Εξαρχείων, αφού εκείνο ουσιαστικά άνοιξε τον οινικό χορό το 2014 στη Βαλτετσίου. Η καινοτομία του; Έβαλε το σοβαροφανές μέχρι τότε κρασί δίπλα σε specialty καφέ και σε πειραγμένα cocktails. Τόσα χρόνια μετά συνεχίζει να το κάνει με τα ίδια συστατικά επιτυχίας ανανεώνοντας συχνά λίστες με σημείο αναφοράς τους αμπελώνες του κόσμου.
Τα κρασιά έρχονται σε σωστές θερμοκρασίες και ποτήρια και μπορούν να φλερτάρουν σταθερά με ενδιαφέροντα πιάτα. Σήμερα έχει φτάσει τις 300 διαφορετικές ετικέτες σε μπουκάλι, περίπου 100 στο ποτήρι και 500 στο κελάρι για αγορά χωρισμένες για να βγάζουμε καλύτερα άκρη ανά ποικιλίες.
Τι πρέπει να δοκιμάσεις: Πολύ ωραίο είναι το Wolftrap ένα πληθωρικό ερυθρό blend από την Νότια Αφρική με Syrah, Mourvedre και Viogner.
Βαλτετσίου 21
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.