Τα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο οίστρο και κάνουν σοβαρό ποιοτικό rebranding που τους δίνει εισιτήριο πρώτης θέσης στην παγκόσμια αγορά των spirits. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμά μας μετά τις δοκιμές στη μοναδική έκθεση ελληνικών ποτών που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τα ούζα της νέας εποχής φλερτάρουν με πιο art deco packaging, τα τσίπουρα ραφινάρουν το αρωματικό τους χαρακτήρα ποντάροντας περισσότερο στα χαρίσματα των ποικιλιών και στις ιδιαιτερότητες του ξύλου, τα τοπικά gin βρίσκουν το χαρακτήρα και τα γευστικά πατήματα τους, οι μαστίχες πολλαπλασιάζονται ποιοτικά και οι σούμες κάνουν την οργανωμένη εμφάνιση τους.
Εξαιρετική συλλογή η οποία συμβαδίζει με τη σταθερή έξαρση της εγχώριας bartending σκηνής και το αναμφίβολα υψηλό επίπεδο του ελληνικού mixology, αλλά και τη βελτιωμένη και πιο εκπαιδευμένη παλέτα των spirits lovers. Ανάμεσα τους, ξεχωρίσαμε 3 με το ατού του αιφνιδιασμού. Είναι νέα, δεν τα είχαμε δοκιμάσει ξανά και μας ξάφνιασαν πολύ ευχάριστα.
Loco Docko, το τσίπουρο από την Καρδίτσα

Με τον Χρήστο Βαβάτση έναν εκτών των τριών δημιουργών (Δημήτρης Βαβάτσης μετρ στις πωλήσεις αποσταγμάτων και Σταύρο Σταυράκη expert στο labeling) του premium τσίπουρου από την Καρδίτσα ήμασταν συμφοιτητές στην σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Ο Χρήστος από τα πιο ευχάριστα και κοινωνικά παιδιά της τάξης (πραγματικός loco, χι χι ) μεγάλωσε μέσα στα αποστάγματα και μάλιστα δίπλα σε έναν από τους πιο σημαντικούς αποσταγματοποιούς της χώρας τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο.
Ο θρύλος των ούζων και τσίπουρων Μπαμπατζίμ ήταν θείος του Χρήστου και του μεταλαμπάδευσε όλη την γνώση, εμπειρία και αγάπη. Στο Loco Docko αυτή η εμπειρία είναι έκδηλη πρόκειται για ένα μαλακό και απόλυτα ισορροπημένο τσίπουρο. Η ένωση των γηγενών ποικιλιών Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Αγιωργίτικο έχει πετύχει στο έπακρων. Η μύτη είναι σύνθετη με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων και νύξεις λευκών λουλουδιών. Το στόμα είναι λιπαρό, ευχάριστο, βελούδινο με μεγάλη επίγευση.
Rumours, το gin από την Κρήτη

Με τέτοιο up level χαρακτήρα δεν γινόταν να μην διαδοθεί γρήγορα η φήμη του. Το gin της οικογένειας Ζωγραφάκη επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε φοβερά ποτά με πρωταγωνιστή τον άρκευθο και να βλέπουμε στα ίσα αντίστοιχα gin από το Λονδίνο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Το Rumours δημιουργεί μια νέα σχολή καθώς χρησιμοποιεί για την απόσταξη του θαλασσινό νερό και την εκχύλιση 13 επιλεγμένων προσεχτικά βοτάνων και μπαχαρικών.
Η μύτη του είναι εκρηκτική και πρωτότυπη. Κάθε φορά που έρχεται κοντά προκύπτουν και νέα αρώματα με βασικά όμως τον άρκευθο, το γαιδουράγκαθο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το τσουένι. Το στόμα είναι το ίδιο πληθωρικό και γεμάτο ιδανικό για να το πιούμε μόνο του αλλά και για να το ευχαριστηθούμε με τόνικ ή σε ένα εναλλακτικό negroni.
Χιώτισσα, σούμα από τη Χίο

Με παραδοσιακό τρόπο συλλέγονται με το χέρι τα καλύτερα σύκα της Χίου και αφού αφεθούν στην αγκαλιά του μεσογειακού ήλιου για να ξεραθούν, απόστάζονται σε λιλιπούτειους μικρούς χάλκινους άμβυκες. Το λευκό παραδοσιακό απόσταγμα μοσχοβολάει φρέσκα αμύγδαλα, αποξηραμένη ντομάτα και σύκο, χαρούπι και κάρδαμο.
Το στόμα είναι πολύ ιδιαίτερο, διαφορετικό, γήινο με αξιοσημείωτη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το dry. Πέρα από τον ελκυστικό οργανοληπτικό χαρακτήρα, την παράσταση κλέβει και η φιάλη, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις γυναίκες της Χίου.
Έτσι μπορούμε να χαζέψουμε τις καμπύλες του και το πρωτότυπο φελλό του, που αναπαριστά τα καπέλα που φορούσαν οι ευγενείς χιωτοπούλες. Ιδανικά μπορείτε να το πιείτε μόνο του με ένα καλό πάγο ή να το μιξάρετε με εύκολα υλικά. Για παράδειγμα κάτι γρήγορο και πολύ πολύ νόστιμο είναι η Χιώτισσα με σόδα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.