Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα περιστατικά που κατήγγειλαν γυναίκες που βίωσαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια συζύγων και συντρόφων, είναι ελάχιστα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος. Η 25η Νοεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για τις γυναίκες που δεν έχουν βρει τη δύναμη να μιλήσουν, να το πράξουν έστω και την ύστατη στιγμή, πριν να είναι αργά.

Παγκόσμια Ημέρα προς τιμών τριών αδερφών

Ήταν το 1960 όταν η δολοφονία τριών αδερφών συντάραξε όλο τον κόσμο. Η Πάτρια, η Μαρία και η Αντωνία Μιραμπάλ βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν σε ένα χωράφι της Δομινικανής Δημοκρατίας με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Ο θάνατος των τριών γυναικών που αγωνίστηκαν κατά του χουντικού καθεστώτος προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ωστόσο πέρασαν 39 χρόνια για να αναγνωριστεί η θυσία τους και να τιμηθούν. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Image removed.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, η Βία κατά των Γυναικών δεν έχει εξαλειφθεί και ιδιαίτερα στην Ελλάδα της κρίσης τα φαινόμενα ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, θύματα βίας είναι κυρίως οι Ελληνίδες έγγαμες γυναίκες από 25-29 ετών. Επίσης, η γραμμή SOS 15900 στο διάστημα 19/11/2016 έως 19/11/2017 δέχθηκε 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα. Από τις κλήσεις, το 85% (4.266) αφορούσαν περιπτώσεις βίας που είχαν να κάνουν με το φύλο. Από αυτές, οι 3.034 κλήσεις (71%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.232 κλήσεις (29%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/ες, γονείς, άλλους συγγενείς και γείτονες. Από τις κλήσεις που έγιναν από τις κακοποιημένες γυναίκες, το 80% αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως το σύζυγο, το 2% σε σεξουαλική παρενόχληση, 2% σε άλλες μορφές βίας και 1% σε περιπτώσεις βιασμού.

Κακοποίηση γυναικών: Το προφίλ του δράστη

Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου μίλησε στο Reader για το προφίλ του ανθρώπου που ασκεί βία στη σύντροφό του. «Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε» ανέφερε διευκρινίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να υπάρχει και στον χαρακτήρα του». Τα σημάδια που δείχνουν την άσκηση βίας σύμφωνα με την κα Θεοδοσίου είναι η έξαρση της επιθετικότητας όταν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή το ξέσπασμα σε περίπτωση «που δεν γίνει το δικό του». Ωστόσο, «μπορεί (σ.σ. η άσκηση βίας) να μην είναι συχνή».

Image removed.

Πώς θα εξαλείψουμε τη βία;

Τί μπορούμε να κάνουμε για να εξαλειφθεί, όμως, αυτό το φαινόμενο; Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά υποστηρίζει πως από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν και να παίρνουν την ανάλογη Παιδεία προκειμένου να μην γινόνται μάρτυρες σε τέτοιου είδους φαινόμενα: «Έχουν γίνει πολλά βήματα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και στις μέρες μας, οι γυναίκες υφίστανται βία, όχι μόνο σωματική αλλά και λεκτική. Χρειάζεται πολλή δουλειά προκειμένου να υπάρξει Παιδεία και να μαθαίνουμε τα παιδιά από μικρά να γίνονται σωστοί πολίτες».

Image removed.

Αναφερόμενη σε θύμα της ψυχολογικής βίας, η κυρία Θεοδοσίου κάνει λόγο για «εξάρτηση» που έχει από τον θύτη, «κάτι που δεν του δίνει την δυνατότητα να φύγει. Αυτές οι γυναίκες είναι αδύναμοι χαρακτήρες», λέει και υπερτονίζει τη «σχέση εξάρτησης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα. Ο θύτης συνήθως ζητάει συγγνώμη και το θύμα έρχεται και φεύγει. Όμως όσοι σηκώνουν χέρι, το ξανακάνουν».

Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή στέλνει μήνυμα στις κακοποιημένες γυναίκες και τις παροτρύνει «να μιλήσουν». Κάνει έκκληση στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία να μοιραστούν τις καταστάσεις με τον περίγυρό τους και να μην ντρέπονται γι' αυτό που βιώνουν. Υποστήριξε πως οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και πρέπει στην Ελλάδα να μιλάμε ανοιχτά για το ζήτημα προκειμένου να το απενοχοποιήσουν.

Και αν μία γυναίκα είναι θύμα ψυχολογικής βίας τι πρέπει να κάνει; Η συμβουλή της ψυχολόγου Νέλλης Θεοδοσίου είναι: «να βλέπει τον εαυτό της με σεβασμό και περηφάνια. Στην πρώτη βίαιη κίνηση να φύγει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA