Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την ομαδική αναφορά που κατέθεσαν δέκα πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής και τις αναφορές για πολύ περισσότερα περιστατικά στο ΑΠΘ κατά το παρελθόν, στο φως της δημοσιότητας ήρθε άλλη μία περίπτωση, αυτήν τη φορά από πρώην φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Μελίνα Μάσχα αναφέρθηκε στην τραυματική εμπειρία που είχε όταν εκείνη ήταν πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα θεάτρου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Όπως υποστήριξε, η παρενόχληση που υπέστη «εντάχθηκε» από τον καθηγητή της σε ένα αναγεννησιακό μοντέλο διδασκαλίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ήταν μια περίπτωση που καταγγέλθηκε ενδοπανεπιστημιακά, έγινε ένορκή διοικητική εξέταση τότε (το 1997) και όταν βγήκε το πόρισμα, ο καθηγητής απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Η φοιτήτρια υποστήριξε ότι δεν ήταν στιγμαία απρεπή πράξη αλλά «μια στοχευμένα συστηματική μεθόδευση με στόχο να προωθηθούν οι σκοποί του καθηγητή με απομόνωση, εγκλωβισμό, συναισθηματικό εκβιασμό και ψυχολογική πίεση».

Όπως είπε η καταγγέλλουσα, το περιστατικό πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα ο εν λόγω καθηγητής να απολυθεί και να μην ξαναδιδάξει ξανά σε πανεπιστήμια της Ελλάδας. Μάλιστα, η Μελίνα Μάσχα σημείωσε ότι η καταγγελία έγινε από επτά κοπέλες, αλλά στην πραγματικότητα τα περιστατικά ήταν περισσότερα.

«Παρενόχληση από πρώην υφυπουργό»

Για τέτοιου είδους περιστατικά μίλησαν στην ίδια εκπομπή η πρώην διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη.

Η Γιάννα Ηλιάδη αναφέρθηκε σε προσωπική της εμπειρία σύμφωνα με την οποία δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υφυπουργό, πολλά χρόνια πριν, ενώ βρισκόταν εν ώρα εργασίας και στις αρχές της δημοσιογραφικής της καριέρας. Η αντίδρασή της ήταν άμεση βάζοντας τις φωνές και βγαίνοντας εξοργισμένη από το γραφείο του. Το περιστατικό έμεινε εκεί υπό το φόβο δημιουργίας σκανδάλου.

Για αντίστοιχες καταγγελίες που έχουν γίνει στο στρατό, η Γιάννα Ηλιάδη υποστήριξε πως είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεσαι εναντίον ανωτέρων σου όταν ο/η καταγγέλλων/ουσα είναι ιεραρχικά κατώτερος/η.

Από την πλευρά της η διεθνή πολίστρια σχολίασε τις νέες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για παρενόχληση 12χρονης αθλήτριας προ δεκαετίας υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι συγκλονιστικό. Δήλωσε επίσης πως να βγεις δημοσίως και να παραδεχτείς ένα τέτοιο γεγονός, είναι πάρα πολύ δύσκολο και ευχήθηκε ότι μέσα από όλον αυτό τον κύκλο καταγγελιών, ο κόσμος θα σπάσει τη σιωπή του.

Ως προπονήτρια στη σχολή ναυαγοσωστικής, η Μάνια Μπίκοφ υποστήριξε πως υπάρχει μάθημα διαχείρισης των παιδιών και αντιμετώπισης ευαίσθητων καταστάσεων. «Ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, συμβαίνει και στον αθλητισμό», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA