Μενού
  • Α-
  • Α+

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Γιορτής της Γυναίκας, η διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη: Πολιτικές - Δράσεις - Προτάσεις».

Στον χαιρετισμό του, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε πως δεν είναι μόνο αυτή η μέρα που θα πρέπει να συζητούμε για τις διακρίσεις που υφίσταται η γυναίκα, αλλά πως πρόκειται για ένα ζήτημα, για το οποίο οφείλουμε να δρούμε κάθε μέρα που περνάει.

«Δεν νοείται εν έτει 2021 να μην απολαμβάνει η γυναίκα το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της», σημείωσε χαρακτηριστικά o κύριος Χατζηδάκης.

Υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να είμαστε το υπουργείο Ισότητας - όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη», ο υπουργός ανέφερε τους τρεις τομείς, τους οποίους το επιτελείο του έχει θέσει στην «πρώτη γραμμή» σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής:

Πρόκειται για:

  • Την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοικογενειακής βίας,
  • την γυναικεία εργασία και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και
  • το «gender mainstreaming», δηλαδή τη λειτουργία του φύλου ως κατεξοχήν φίλτρου στον τρόπο άσκησης της πολιτικής.

Στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας εν μέσω lockdown

Από την πλευρά της, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την έμφυλη και ενδοιοικογενειακή βία, η υφυπουργός αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της πανδημίας και της καραντίνας στην ενίσχυση του φαινομένου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι αυξημένες καταγγελίες εν πολλοίς οφείλονται στο γεγονός ότι - μετά την εκστρατεία ενημέρωσης - πολύ περισσότερες γυναίκες είναι πλέον διατεθειμένες να μιλήσουν.

Υπογράμμισε την ενίσχυση του Δικτύου Δομών κακοποιημένων γυναικών, που περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες, αλλά και την 24ωρη γραμμή SOS 15900.

Τόνισε, παράλληλα, τη συνεχή συνεργασία του υπουργείου εν μέσω lockdown με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛΑΣ, αλλά και την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος - ώστε οι κακοποιημένες γυναίκες να μπορούν εν μέσω πανδημίας να μετακινηθούν, να εξεταστούν και να φιλοξενηθούν σε προσωρινά καταλύματα, πριν οδηγηθούν σε ξενώνα εφόσον το επιθυμούν.

Όπως ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, 13 γυναίκες κατήγγειλαν κακοποίηση και δέχτηκαν τις υπηρεσίες, ενώ 4 φιλοξενούνται ήδη στους ξενώνες.

Σημαντική αύξηση, άλλωστε, σημειώθηκε και στις δια ζώσης συνεδρίες στα συμβουλευτικά κέντρα.

Καθολική πρόσβαση στη δυνατότητα καταγγελίας

Σε ερώτηση του Reader.gr, για το πώς διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών - ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας - στη δυνατότητα καταγγελίας, η κυρία Συρεγγέλα απάντησε πως οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα συνεχιστούν, διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότερες καταγγέλλουσες έμαθαν για το πού πρέπει να απευθυνθούν από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντική παραμένει και η συνεισφορά των περιφερειακών δομών, των νοσοκομείων αλλά και της ΕΛΑΣ.

Γυναίκεια εργασία: Νταντάδες και άδεια πατρότητας

Αναφορικά με τη γυναικεία εργασία, η υφυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να υλοποιηθούν.

Πρόκειται για τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς», που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις γυναίκες, μετά την απόκτηση παιδιού, να επιστρέψουν στην πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η δράση, μάλιστα, αναμένεται να συνεισφέρει και στη μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών - κατόπιν πιστοποίησης, να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης.

Εξαιρετικά σημαντική, παράλληλα, κρίνεται και η θέσπιση της άδειας πατρότητας, η οποία θα θέσει τέλος στο δίλημμα της γυναίκας μεταξύ οικογένειας και καριέρας, δίνοντας στον άνδρα την ευκαιρία να προσφέρει εξίσου στα βάρη της οικογενειακής φροντίδας.

Σεξουαλική αγωγή και κανόνες στους χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα, άλλωστε, δεν λείπουν και σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου - όπως η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης ILO 190 - για τη βία και τις παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας, που θα θέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και την απόλυτη προστασία των καταγγελλόμενων.

Αναφορικά με τον τρίτο τομέα δράσης, το gender mainstreaming, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε τη συνεργασία με τρίτα υπουργεία, όπως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Αθλητισμού.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά αυτό το έτος η σεξουαλική αγωγή σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, δράση που θα υλοποιηθεί καθολικά από την επόμενη σχολική χρονιά.

«Περισσότερες γυναίκες σημαίνει περισσότερη δημοκρατία»

 Στην εκδήλωση μετείχε και η νέα Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

Υπογραμμίζοντας πως η σημερινή ημέρα είναι ημέρα διεκδίκησης, παρά γιορτής, η κυρία Χορμόβα ανέφερε πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως ο κόσμος γίνεται καλύτερος, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η μετατόπιση της έμφασης της κυβέρνησης από την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην πρόληψή της.

«Ο ρόλος μας είναι να άρουμε τα εμπόδια που θέτουν οι πατριαρχικές δομές», σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς «περισσότερες γυναίκες σημαίνει περισσότερη Δημοκρατία».

Σημειώνεται πως την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Θηλυκή υπεροχή: Έντεκα γυναίκες δίνουν νόημα σε αυτά που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA