Για το άνοιγμα των σχολείων η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως κάθε ημέρα διαδήλωσης απομακρύνει την επιστροφή στην κανονικότητα όπως το άνοιγμα σχολείων, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για άνοιγμα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ενδέχεται να παραταθεί η σχολική χρονιά, για ένα διάστημα του Ιουνίου.
«Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για όλες τις εναλλακτικές, θυμίζω ότι και πέρυσι έγινε μια μικρή επέκταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου, κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί φέτος. Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η χρονική χρονιά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, η τηλεκπαίδευση προχωράει κανονικότατα, προχωράει η ύλη, η ύλη μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη καλυφθεί. Θυμίζω ότι στην Γ Λυκείου που ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις αρκετά νωρίς μειώσαμε σημαντικά την εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με τους ειδικούς, οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα κάθε μέρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα σχολείων στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο», είπε η κυρία Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.
Αναφορικά με την προφορική εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσε: «Υπήρχε μια πατέντα βάση της οποίας λίγο πριν τις εξετάσεις εμφανίζονταν πάρα πολλοί με στραμπουλήγματα, βάσει του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου μπορούσε κανείς μόνο με αυτό το στραμπούληγμα να πάει να δώσει προφορικά εξετάσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σύστημα για το οποίο πρέπει να είμαστε όλη η χώρα υπερήφανοι, όλες οι κυβερνήσεις το έχουν υπηρετήσει απόλυτα και είναι ένα σύστημα πλήρως αδιάβλητο. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε αυτή τη διαδικασία, να πούμε ξεκάθαρα ποιες περιπτώσεις βάσει ιατρικής γνωμάτευσης μπορούν να οδηγήσουν, εφόσον έχεις προσωρινή αναπηρία άνω του 67%, σε προφορικές εξετάσεις κατά τα λοιπά όμως κάθε άλλο στραμπούληγμα και τενοντίτιδες κοκ οδηγούν προφανώς είτε σε γραπτές εξετάσεις είτε σε εξετάσεις επαναληπτικές κάποιους μήνες αργότερα».
Αναφορικά με την εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ η Nίκη Κεραμέως τόνισε: «Ο νόμος εφαρμόστηκε, η ομαλότητα επανέρχεται στο πανεπιστήμιο . Ήδη το πανεπιστήμιο ξεκινάει εκ νέου τη λειτουργία του και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς εξαιτίας της κατάληψης είχε φτάσει σε σημείο να πρέπει να διακόψει κάθε διοικητική του λειτουργία με απόφαση Συγκλήτου. Για παράδειγμα δεν μπορούσε το Αριστοτέλειο να ολοκληρώσει την κινητικότητα των υπαλλήλων που γίνεται για όλους τους φορείς του δημοσίου επειδή τελούσε σε κατάληψη. Προχωράμε λοιπόν μπροστά, η ομαλότητα επανέρχεται στο πανεπιστήμιο και ο νόμος εφαρμόζεται».
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Θεωρώ αδιανόητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας πω τρία παραδείγματα. Πρώτον θυμίζω ότι το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε σε διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη όταν η χώρα αυτή την εβδομάδα έχει σημειώσει πάνω από 3.000 κρούσματα και μετά είναι οι ίδιοι που παραπονούνται για την αύξηση κρουσμάτων. Διαδηλώσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες αλλά υπάρχουν από ακραίες αντιθεσμικές ομάδες, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχω δει κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπονομεύει τις προσπάθειες ολόκληρου του πληθυσμού. Δεύτερο παράδειγμα, καταλήψεις τα πανεπιστήμια. Να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για έκνομες ενέργειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να θυμίσω ότι είχαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πήγαν να υποστηρίξουν την κατάληψη στο ΑΠΘ, μια έκνομη ενέργεια και μάλιστα μια ενέργεια η οποία συνδεόταν άμεσα με την υπεράσπιση ενός πολύ-ισοβίτη τρομοκράτη. Και το αποτέλεσμα αυτής της κατάληψης είναι να είναι το πανεπιστήμιο σε αναστολή λειτουργίας, αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τρίτο παράδειγμα , λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αγωνιστούν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος . Να θυμίσω ότι είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου».
«Να θυμίσω ότι έχουν δώσει όρκο για την τήρηση των νόμων. Προφανώς μπορεί κανείς αν μην συμφωνεί με όλους τους νόμους που ψηφίζονται όπως και εμείς όταν ήμασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν συμφωνούσαμε προφανώς με πολλούς νόμους που είχε ψηφίσει η τότε κυβέρνηση αυτό τι σημαίνει ότι θα σηκώσουμε αντάρτικο και θα πούμε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Έχουμε κράτος δικαίου», επεσήμανε.
Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κυρίτση «ότι με αστυνομία στα πανεπιστήμια κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης» ανέφερε: «Τη θεωρώ θλιβερή, τη θεωρώ διχαστική, τη θεωρώ πολωτική και πραγματικά περιμένει κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει μια στάση ευθύνης πόσο μάλλον εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης για την οποία όλος ο πληθυσμός έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Καταλαβαίνουμε όλοι απόλυτα ότι υπάρχει κόπωση από όλο το πληθυσμό, όλοι οι πολίτες της χώρας έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες είμαστε όμως στην τελική ευθεία και αυτές τις προσπάθειες οφείλουμε να τις θωρακίσουμε όλοι μαζί. Αλλά κάθε μέρα που γίνεται και από μια διαδήλωση αυτό απομακρύνει την επιστροφή σε οποιαδήποτε κανονικότητα και πόσο μάλλον εν προκειμένω και στο άνοιγμα των σχολείων στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».
Διαβάστε ακόμα
Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό: Πρόστιμο σε όσους πάνε να... αμολήσουν καλούμπα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.