Μενού
 • Α-
 • Α+

Την Παρασκευή 14 Μαΐου, γυρίζουμε σελίδα και κάνουμε το τελευταίο μεγάλο βήμα για την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων, την κατάργηση του SMS για βόλτα και ψώνια και το άνοιγμα του τουρισμού. Επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:30 το βράδυ ενώ από 1η Ιουνίου θα επιτραπούν δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις με 100 καλεσμένους σε εξωτερικούς χώρους.

  Προϋποθέσεις μετακίνησης από και προς τα ελληνικά νησιά 

  Υπό προϋποθέσεις θα γίνονται από αύριο, Παρασκευή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης (δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες, ο πολίτης θα την παίρνει μέσω του gov.gr). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

  Απαγόρευση κυκλοφορίας

  Το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών διευρύνεται από τις 14 Μαΐου μέχρι τις 00:30, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Άκη Σκέρτσου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα οδηγία ήταν για τις 23:00, με την εστίαση να κατεβάζει ρολά στις 22:45. Παρότι στην ενημέρωση της Τετάρτης δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για το ωράριο της εστίασης, κρίνεται πολύ πιθανό η διεύρυνση του ωραρίου της κυκλοφορίας να συμπαρασύρει και το ωράριο των μπαρ και εστιατορίων.

  Τέλος στα SMS στο 13033 και στο 13032 για αγορές στα καταστήματα

  Από την Παρασκευή 14 Μαΐου, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να στέλνουν πλέον SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις τους αλλά και στο 13032 για τις αγορές τους στα καταστήματα. Τα SMS, που μας «συνόδευσαν» σε όλη τη διάρκεια του lockdown, μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς «ανοίγουν» και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

  Τα επόμενα βήματα - Τι ανοίγει μετά τις 17 Μαΐου

  Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28 Μαΐου ξεκινούν οι συναυλίες.

  Επίσης μέσα στον Μάιο:

  • Η εστίαση θα συνεχίσει να λειτουργεί δίχως μουσική 
  • Το λιανεμπόριο θα επιστρέψει με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click in shop και click away 

  Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν:

  • Εκδηλώσεις
  • Άνοιγμα των μπαρ
  • Δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων και σε εξωτερικούς χώρους.