Όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους, η συζήτηση έχει ανοίξει. Η απόφαση μόνο οι εμβολιασμένοι άνδρες της ΕΜΑΚ να είναι στην πρώτη γραμμή είναι μόνο η αρχή μιας αλυσίδας πράξεων και αποφάσεων, τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών, που θα δρομολογηθούν τους επόμενους μήνες. Όποιος θέλει να προλάβει, καλύτερα να προετοιμαστεί από νωρίς και να εμβολιαστεί.
Είναι προφανές ότι η απόφαση που αφορούσε την ΕΜΑΚ είναι ειδικών συνθηκών. Όπως μου εξηγούσε ανώτερο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν γίνεται η ΕΜΑΚ να κάνει επιχειρήσεις με τους άνδρες της σε καραντίνα ή κλινήρεις. Επίσης, δεν νοείται να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από μη εμβολιασμένους άνδρες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Τέλος, με δεδομένο ότι μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΜΑΚ μέσω του RescEU άμεσα, δεν μπορεί τα στελέχη της να ψάχνουν μοριακό τεστ μέσα στη…μαύρη νύχτα, για να πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου σε ξένη χώρα μέσα στη νύχτα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα άτυπο διαβατήριο. Αν, δε, πιστέψω την πηγή μου, το ποσοστό εμβολιασμού των ανδρών της ΕΜΑΚ είναι ακόμα αρκετά χαμηλό, ακόμα και κάτω από το 50%. Με άλλα λόγια, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Θα υπάρξει συνέχεια; Όχι άμεσα, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια λύση τύπου ΕΜΑΚ και σε άλλη υπηρεσία πριν τον Σεπτέμβριο, όταν και θα δρομολογηθεί η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Σημειωτέον, και στα νοσοκομεία η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει για το πολιτικό κόστος. Με δεδομένο ότι, ως αυτή τη στιγμή, έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό περί το 60% των νοσηλευτών (οι γιατροί είναι περίπου στο 90%), η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας είναι πολυτελής. Ναι, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένας διπλός πόλεμος, με τη μάχη κατά της πανδημίας και με τους εμβολιασμούς σε παραλληλία. Από τις αρχές του φθινοπώρου και μετά, όμως, μου φαίνεται αδιανόητο το σενάριο οι νοσηλευτές να μπαίνουν ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ.
Και μπορεί η συζήτηση να άνοιξε κάπως άγαρμπα, λόγω της υπόθεσης της ΕΜΑΚ, όμως τα πράγματα θα είναι σχετικά απλά από το φθινόπωρο και μετά. Το έγραψα σε αυτή τη γωνιά μέσα στην εβδομάδα, το είπα και το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ακόμα και αν κάποιους δυσαρεστεί. Ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί πλήρως και ένας πολίτης που δεν έχει συνειδητά ως τότε εμβολιαστεί, καθώς δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας ραντεβού ή σκευάσματος, δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης. Και αυτό είναι κατανοητό. Δεν θα στερηθούμε, όσοι θα κάνουμε το εμβόλιο, να τρώμε στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου ή να μπούμε ελεύθερα σε ένα σινεμά, έστω και με μάσκες, επειδή κάποιοι αποφάσισαν για τους εαυτούς τους να μην εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός είναι η νέα διαιρετική τομή, για τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι και μια ευκαιρία. Και επειδή κανένα lockdown δεν θα στέκεται από τον Σεπτέμβριο, με την πλειοψηφία των πολιτών εμβολιασμένη, ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του που θα έχουν αντανάκλαση σε μια σειρά εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής. Η περίπτωση της ΕΜΑΚ, έστω και σε άλλη κλίμακα, έδειξε τον δρόμο. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ποια θα είναι η εξέλιξη, θα βρεθεί προ εκπλήξεων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.