Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (09/06), μία σειρά περιοριστικών μέτρων που αίρονται καθώς κάτι τέτοιο «το επιτρέπουν οι κυλιόμενοι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας που εμφανίζονται πτωτικοί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα», με βάση πάντα και την εισήγηση της Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: Κλειστοί παραμένουν οι κινηματογράφοι – 300 τα άτομα σε γάμους και δεξιώσεις

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επιστρέφει η μουσική σε μπαρ και εστιατόρια στους εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε δεύτερη παράβαση.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου παρατείνεται κατά μία ώρα το ωράριο κυκλοφορίας με την απαγόρευση να αρχίζει πλέον στη 01:30 μέχρι τις 05:00. Πρόκειται για την τελευταία αναπροσαρμογή που γίνεται καθώς από την 1η Ιουλίου, αίρεται εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Από 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες θεάματος-ακροάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% όταν το θέατρο είναι μέχρι 5.000 θέσεις χωρητικότητας, σε 65% όταν είναι έως 15.000 και όταν είναι πλέον των 15 χιλ. θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα με υποχρεωτική μάσκα για όλους (σε κάθε περίπτωση).
  • Από 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, θα επιτρέπεται ταυτόχρονα η παρουσία τεσσάρων (4) πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Από 1η Ιουλίου, το όριο για υπηρεσίες catering/δεξιώσεων αυξάνεται από 100 σε 300 άτομα.
  • Εμποροπανηγύρεις: Επανέναρξή τους σε περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, θα ξεπερνά το 50%.

Όπως επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς, τις επόμενες εβδομάδες «αφήνουμε πίσω περιοριστικά μέτρα», ωστόσο ξεκαθάρισε πως χρειάζεται «επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων».

Τι θα γίνει με πρακτορεία ΟΠΑΠ και φροντιστήρια

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πώς τα πρακτορεία ΟΠΑΠ -που είναι ήδη ανοιχτά- θα λειτουργούν από 11 Ιουνίου με τα εξής μέτρα:

Ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια, αποφασίστηκε η επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας τους για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid test ή self test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

Περί «προνομίων» εμβολιασμένων και self test

Αναφορικά με τη συζήτηση περί «προνομίων» σε εμβολιασμένους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν προνόμια, κίνητρα ή δικαιώματα».

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή διάθεση των self tests σε σούπερ μάρκετ, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν από τους υγειονομικούς. Υπάρχει διαβούλευση για τον τρόπο διάθεσής τους και πάντα με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα όλων των εμπλεκομένων».