Μενού
  • Α-
  • Α+

Από χωριό σε χωριό και από καφενείο σε καφενείο μετατοπίζεται το εμβολιαστικό στοίχημα κατά του κορονοϊού στις περιοχές, που καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις στην επιχείρηση «Ελευθερία». Η πιο ενεργή εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κάμψης, που διαπιστώνεται στον αριθμό των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η πρόβλεψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε πολύ σύντομο διάστημα και στη χώρα μας έκριναν ως επιβεβλημένη την επιστράτευση των τοπικών Aρχών σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και πιθανά νέα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί τα εμβόλια «δουλεύουν» και στη μετάλλαξη Δέλτα

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παρουσιάζονται μειωμένοι περίπου κατά 20% καθώς από τις σταθερά περισσότερες από 100.000 δόσεις εμβολίου το προηγούμενο διάστημα έχουμε φτάσει οριακά πάνω από τους 80.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα. Παρά την χρονική συγκυρία των καλοκαιρινών διακοπών, η πτωτική αυτή τάση δεν πρέπει να παγιωθεί, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, ρίχνοντας το βάρος στους 82 δήμους, που βρίσκονται στο τέλος του πίνακα κατάταξης των εμβολιαστικών επιδόσεων.

Το ερώτημα που απασχολεί τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και την επιστημονική κοινότητα είναι να εντοπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων γεωγραφικών διαμερισμάτων, ώστε να υπάρξει μία στοχευμένη επικοινωνιακή δράση κινητοποίησης των πολιτών για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Με βάση τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας, η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση πανελλαδικά καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων (31%).

Στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των πολιτών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν οι 25 δήμαρχοι της περιφέρειας και τέθηκε επί τάπητος όλο το σχέδιο για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων. Μιλώντας στο Reader.gr, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, αναφέρει ότι «αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις παρεμβάσεις μας για να πειστούν οι συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Η «μάχη» θα κριθεί στα καφενεία των χωριών

Ο κ. Σουλιώτης διαπιστώνει ότι ευρύτερα στη Στερεά Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στον δήμο του, που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του ποσοστού εμβολιασμών σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει ένα ρεύμα αντιρρησιών. «Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους πείσουμε. Για το καλό το δικό τους πρωτίστως αλλά και για καλό όλων πρέπει να εμβολιαστούν. Στο Καρπενήσι φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί, που είναι σκεπτικοί με τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι πολλοί άνθρωποι αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι θα τον κάνουν τον Σεπτέμβριο για να είναι εμβολιασμένοι τον χειμώνα. Ομως ο Σεπτέμβριος είναι τώρα γιατί βλέπουμε ότι πάμε πολύ γρήγορα στο 4ο κύμα, άρα πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα».

Λόγω των δεδομένων αυτών, η επιχείρηση «πειθώ» στη Στερεά Ελλάδα θα εστιάσει κυρίως στους κατοίκους των χωριών. «Θα πάμε από χωριό σε χωριό και από καφενείο σε καφενείο. Στην περιοχή μας η πλειοψηφία όσων δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι οι παππούδες στα χωριά, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο. Υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση στα μικρά χωριά ότι 'εμείς είμαστε μόνοι μας εδώ, ποιος θα έρθει να μας κολλήσει κορονοϊό;», οπότε θεωρούν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από μία ενδεχόμενη παρενέργεια του εμβολίου παρά από τον ιό. Προφανώς και πρόκειται για μία λανθασμένη άποψη γιατί τα χωριά μας τα επισκέπτονται ετεροδημότες αλλά και επισκέπτες και ο κορονοϊός δεν κάνει γεωγραφικές διακρίσεις», επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης.

Γιατροί και πρόεδροι έτοιμοι να πείσουν τους παππούδες

Μια σημαντική παράμετρος του σχεδίου ενθάρρυνσης αποτελεί η συνεργασία των δήμων με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους «γιατί πιστεύουμε ότι ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός, που μπορεί να πείσει τον καθένα για το τι είναι καλό για την υγεία του». Εμπλοκή θα έχει και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό διατηρούν προσωπική σχέση με τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που φροντίζουν, έχοντας τη δυνατότητα να τους πείσουν για την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους. Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι θα δώσουν ενεργό ρόλο στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, που γνωρίζουν κάθε κάτοικο προσωπικά, και μπορούν να ενημερώσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα πόρτα-πόρτα. Στον έγκαιρο εμβολιασμό θεωρείται ότι θα συνδράμουν καθοριστικά και οι κινητές μονάδες υγείας αναλαμβάνοντας τις δύσβατες περιοχές των περιφερειών. Ειδικά στη Στερεά Ελλάδα το πεδίο δράσης θα επικεντρωθεί στα Αγραφα, στη Δωρίδα και στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA