Μενού
  • Α-
  • Α+

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr οι εμβολιασμοί ενδέχεται να αρχίσουν ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα πληροφορίες οι κατ' οίκον εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται από κινητές μονάδες των κατά τόπους κέντρων υγείας. Θα αποτελούνται, δε, από τον οδηγό, έναν νοσηλευτή και έναν γιατρό.

Ο θεράπων ή ο οικογενειακός γιατρός θα είναι επιφορτισμένος ώστε να δηλώνει τα στοιχεία του ασθενούς σε ειδική πλατφόρμα έτσι ώστε να προγραμματίζεται και ο εμβολιασμός.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Την Τρίτη στη Βουλή η διάταξη

Σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και στις δομές υγείας, η οποία και αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει και η συζήτηση για την πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με δια ζώσης παρουσία από το φθινόπωρο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, εσωτερικές συζητήσεις ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η διάταξη που θα έρθει. Με βάση μια άποψη, η διάταξη μπορεί να είναι πιο γενική και να αφορά την υποχρεωτικότητα εν γένει, ενώ μετά θα εξειδικεύεται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών. Με βάση μια άλλη άποψη, η υποχρεωτικότητα θα οριστεί εξειδικευμένα για τις επίμαχες επαγγελματικές ομάδες και θα συμπληρώνεται στη συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση ή ακόμα και με ΠΝΠ, εφόσον κάτι πρέπει να νομοθετηθεί επιτακτικά εν τω μέσω του Αυγούστου, όταν η Βουλή θα είναι κλειστή. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο επιπτώσεων για τους εργαζομένους που δεν θα ανταποκριθούν στη συμβατική τους υποχρέωση να εμβολιαστούν, θα περιγράφονται σαφώς.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί στο Reader.gr ότι, σε αυτή τη φάση, η υποχρεωτικότητα αφορά τους εργαζομένους των Μονάδων και γιατρούς νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τους εκπαιδευτικούς ή για άλλους εργαζομένους σε τομείς αιχμής του Δημοσίου. Αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς η προοδευτική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα δεδομένα, με ευρεία διασπορά και στις εκπαιδευτικές δομές. Βεβαίως, η εμβολιαστική κάλυψη των εκπαιδευτικών φτάνει στο 75%, αλλά η ισχύς της νέας μετάλλαξης δημιουργεί κινδύνους για το επόμενο διδακτικό έτος.