Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μαθητές, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία, και, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πλαίσιο της αναχαίτισης του κορονοϊού θα είναι φέτος διαφορετικά. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στις ευπαθείς ομάδες. Επιστήμονες, πάντως, προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων και γι' αυτό κρούουν τον κώδωνα για κλείσιμό τους. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πόσοι έφηβοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του παιδιάτρου, Μιχάλη Ανδρέου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε πως σχεδόν το 30% των μαθητών θα κολλήσουν κορονοϊό λόγω της επιστροφής στα σχολεία, τονίζοντας παράλληλα πως από αυτόν τον αριθμό θα προκύψουν νοσηλείες. «Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού θα μολυνθεί» εκτίμησε ο κ. Ανδρέου και εξήγησε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδία ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4. Στατιστικά, σύμφωνα με τον παιδίατρο, θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.

Τα μέτρα που ισχύουν με το άνοιγμα των σχολείων 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται έχοντας κάνει υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), ενώ πλέον δεν θα κλείνουν ολόκληρα σχολεία παρά μόνο τμήματα και όχι για λίγα κρούσματα αλλά εφόσον διαγνωστούν θετικοί περισσότερους από τους μισούς μαθητές. 

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές και δεν έχουν εμβολιαστεί θα χρειάζονται να κάνουν rapid test είτε δωρεάν στους καθημερινούς δειγματολοπτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ είτε πληρώνοντας οι οικογένειές τους το κόστος. Μόνο την πρώτη εβδομάδα θα κάνουν το τεστ την Κυριακή για να έχουν την βεβαίωση την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

α Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν ότι οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) δικαιούνται έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από σήμερα ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αναλυτικά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής: 

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  •  2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  •  εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  •  2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται μόνο όταν κλείνει ένα ολόκληρο τμήμα, ενώ δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους ασθενείς μαθητές εφόσον το τμήμα τους λειτουργεί.

Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, προβλέπεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων ενώ τόνισε πως η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης. Θα αρχίσει σιγά - σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος στην συνέχεια θύμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. «Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που παίρναμε πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα.

Επικαλέστηκε πάντως αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες.

Παπαευαγγέλου: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας.

Σύμφωνα με την ειδικό ;περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

«Θα έχουμε ενδεχομένως μια μικρή αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά ακριβώς επειδή έχουμε σχεδιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα self test έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά» τόνισε.

«Στόχος όλων μας, να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά» επεσήμανε συνοψίζοντας κατ’ ουσίαν πως μοιραία το άνοιγμα των σχολείων θα αναδείξει έξαρση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορονοιού.

Κίνητρα σε παιδιά από 12 - 17 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κίνητρα στα παιδιά 12 έως 17 ετών για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αφήστε να δούμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε».

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το λεγόμενο «freedom pass» των 150 ευρώ για τους νέους άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα έκαναν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου. Το freedom pass θα διατίθεται για εξαργύρωση σε ταξίδια, διαμονή, διασκέδαση κ.ά. Για τα παιδιά των ηλικιών 12 - 17 ετών επεξεργάζονται κίνητρα που είναι πιο συμβατά με την ηλικία τους και μεταξύ άλλων κίνητρα που να αφορούν στον τομέα της τεχνολογίας και της επικοινωνίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

«Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επικοινωνία του μηνύματος για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών στους γονείς, καθώς πρόκειται για ανήλικα παιδιά και έχουν οι ίδιοι την ευθύνη τους. Γι’ αυτό και τις επόμενες θα συνεχιστεί η επικοινωνιακή καμπάνια που θα απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA