Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα έχει συνέπειες στα παιδιά που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν... άτρωτα απέναντι στην πανδημία. Τα στοιχεία τόσο από τα κρούσματα όσο όμως και από τις νοσηλείες έρχονται να αποδείξουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ότι όντως και οι ανήλικοι είναι πλέον ευάλωτοι στον κορονοϊό

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ένα μόλις δύο μηνών αγοράκι νοσηλεύεται στη MΕΘ covid του Παίδων, όχι διασωληνωμένο αλλά με αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης σε απλή κλίνη νοσηλεύεται ένα 5χρονο αγοράκι με το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, που εμφανίζεται σε κάποια παιδιά 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό.

Συνολικά στα δυο νοσοκομεία παίδων, Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, νοσηλεύονται περίπου 15 παιδιά με κορονοιό. 

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 38 παιδιά με κορονοϊό και πλέον το 30% των κρουσμάτων αφορά ανήλικους. «Θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Έχουμε υπολογίσει ότι με την τάση που υπάρχει και παρά τα μέτρα στα σχολεία, είναι τόσο μολυσματική η Δέλτα που περιμένουμε το 44% των κρουσμάτων να είναι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η long COVID. Μπορεί να υπάρξει και στα παιδιά. Όταν αφήσει για μήνες προβλήματα αϋπνίας, συγκέντρωσης, εύκολη κόπωση, η αλήθεια είναι ότι για ένα παιδί σε φάση ανάπτυξης και διαβάσματος, το διαλύει», τόνισε.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Σε μία προσπάθεια να πιεστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είχε αναφερθεί προ ημερών στα δύο σενάρια που υπάρχουν μέχρι το τέλος του έτους για τα κρούσματα σε παιδιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Το καλό σενάριο είναι να έχουμε 12.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021
  • Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχουμε 74.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021