Μενού
  • Α-
  • Α+

Φώφη Γεννηματά, Έλλη Λαμπέτη, Αντζελίνα Τζολί. Η μία πολιτικός, οι άλλες ηθοποιοί. Οι δύο Ελληνίδες χτυπήθηκαν από τον καρκίνο και έπειτα από σκληρές μάχες νικήθηκαν. Η Αμερικανίδα τον εξόντωσε πριν καν μονομαχήσουν… Ας πάρουμε μια μια τις περιπτώσεις. Η Έλλη Λαμπέτη γεννήθηκε το 1926 και με κόπο κρατήθηκε στη ζωή, όπως περιγράφει ο Φρέντι Γερμανός στο βιβλίο του «Έλλη Λαμπέτη».    

Διαβάστε επίσης: Φώφη Γεννηματά: Οι τελευταίες μέρες της - Ο Ευαγγελισμός, η ραγδαία επιδείνωση και το μήνυμα στην Ντόρα

Το 1955, η Λαμπέτη χάνει την αδελφή της Κούλα από καρκίνο του μαστού και από το σοκ, η ηθοποιός παθαίνει πάρεση (παράλυση του Bell), η οποία προκαλεί παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου και χάνει παροδικά το φως της. Τρία χρόνια αργότερα, το 1958 πεθαίνει από καρκίνο του μαστού και η άλλη αδελφή της. Τότε είναι που τρυπώνει στη σκέψη της ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική της πόρτα. Και δυστυχώς ο φόβος της επαληθεύεται. Ο καρκίνος εισβάλλει σαν μπόρα… αναμενόμενη στη ζωή της Λαμπέτη το 1968. 

Η διάγνωση είναι συντριπτική: Καρκίνος στο στήθος. Φεύγει στο εξωτερικό, όπου κάνει μαστεκτομή. Όλες οι αδελφές της ηθοποιού, πλην της αδελφής της, της Αντιγόνης, είχαν «φύγει» από καρκίνο του μαστού. Η μητέρα της είχε σκοτωθεί στα Δεκεμβριανά από αδέσποτη σφαίρα.  

Οι πρώτες μάχες ήταν νικηφόρες...

Στην αρχή, η Ελληνίδα ηθοποιός φάνηκε να τιθασεύει τον καρκίνο, όμως έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια, το 1980, επανέρχεται πιο απειλητικός. Την βομβαρδίζει με μεταστάσεις. Οι παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες είναι έντονες ενώ από τραχειοτομή χάνει τις φωνητικές της χορδές. Η Λαμπέτη δεν θα ακουστεί ποτέ πια με εκείνη τη θεία φωνή της. Τους τελευταίους μήνες της ζωής της το πέρασμα από την παγερή είσοδο ενός νοσοκομείου ήταν σχεδόν καθημερινότητα. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 και σε ηλικία 57 ετών (στην ίδια ηλικία που «έφυγε» η Φώφη Γεννηματά), σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στο πλευρό της την μοναδική αδελφή που της είχε απομείνει, την Αντιγόνη.

Ο γιατρός της είχε συστήσει αφαίρεση των μαστών

Σε συνέντευξή του, 30 χρόνια μετά τον θάνατο της Έλλης Λαμπέτη, ο προσωπικός της γιατρός, Διονύσης Ραζής, είχε πει: «Στον κάθε ασθενή πρέπει να γνωρίζεις όλο το γενεαλογικό του δέντρο και τις παθήσεις των συγγενών του. Έτσι καταλήγεις σε συμπεράσματα. Το ίδιο έκανα και με την Λαμπέτη. Ήξερα το επιβαρυμένο οικογενειακό παρελθόν, γι’ αυτό συνέστησα προληπτικά αμφοτερόπλευρη αφαίρεση των μαστών. Και με αυτή την πρόταση την έστειλα στη Νέα Υόρκη, αλλά οι γιατροί εκεί δεν την έκαναν αποδεκτή. Όπως είπαν τότε, η προληπτική μαστεκτομή δεν ήταν καθιερωμένη μέθοδος. Ο αντίλογος, μάλιστα, τότε από τους γιατρούς εκεί ήταν: «Πώς είστε σίγουρος κ. Ραζή ότι θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού; Επειτα από κόπο βρήκα έναν να της την κάνει, αλλά αυτός πέθανε μέσα σε σύντομο διάστημα και η Έλλη δεν χειρουργήθηκε με αποτέλεσμα να πάθει καρκίνο του μαστού».

Η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί

Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί έκανε διπλή μαστεκτομή (αμφοτερόπλευρη). Η Τζολί είχε δηλώσει πως πάντοτε την απασχολούσε ο καρκίνος του μαστού, αφού είχε «χάσει» την μητέρα της από καρκίνο σε ηλικία 56 χρονών.

Σε άρθρο της δημοσιοποίησε τους λόγους που την οδήγησαν στο να αφαιρέσει προληπτικά και τα δυο της στήθη: «Πάντοτε έκανα εξετάσεις και κάποια στιγμή οι γιατροί μου ανακοίνωσαν πως έπρεπε να υποβληθώ σε προληπτική μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στο στήθος, ήταν σχεδόν 9 στις 10, ενώ είχα και 50% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στις ωοθήκες. Αποφάσισα να γράψω τώρα για αυτό γιατί ελπίζω ότι οι υπόλοιπες γυναίκες θα μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ανημποριάς. Αλλά σήμερα, είναι πιθανό να ανακαλύψεις μέσω εξέτασης αίματος αν έχεις υψηλή επικινδυνότητα να παρουσιάσεις καρκίνο μαστού ή ωοθηκών και να αναλάβεις έγκαιρα δράση.

Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία που λέγεται "nipple delay" και η οποία είναι επώδυνη αλλά ενισχύει τις πιθανότητες να σώσεις τη θηλή (η διαδικασία αποκλείει τη μετάδοση καρκινικών κυττάρων πίσω από τη θηλή και στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή). Δύο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους. Αυτή η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες – όταν ξύπνησα ένιωθα σα να παίζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση επανήλθα κανονικά στη ζωή μου. Εννιά εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του στήθους μου με μια νέα εγχείρηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων».

Και αφαίρεση ωοθηκών!

Η Αντζελίνα Τζολί κάνοντας ειδικές εξετάσεις ανακάλυψε ότι έχει στο DNA της το γονίδιο BRCA1, ένδειξη ότι υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσει. Με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις αποκαλύφθηκε ότι έχει 87% πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και 50% να προσβληθεί από την ίδια ασθένεια στις ωοθήκες. Έτσι οδηγήθηκε στην προληπτική διπλή μαστεκτομή το 2013.

Τον Μάρτιο του 2015 με επιστολή της στους «New York Times», η Τζολί κοινοποιούσε την απόφασή της να προβεί σε νέα προληπτική επέμβαση: Ολική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων. Αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ανεβασμένε κάποιες τιμές, που θα μπορούσαν να «δείξουν» προκαρκινικά στάδια. Να σημειώσουμε ότι η Τζολί εισήχθη στο χειρουργείο λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή της και εντοπίστηκε μικρός όγκος στην μία ωοθήκη, σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν χαρακτηρίστηκε κακοήθης. Σήμερα, έξι χρόνια μετά η Αντζελίνα Τζολί, δεν έχει αναφέρει ξανά το ιατρικό της παρελθόν.

Πλέον η προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, είναι – σχετικά - συνηθισμένη και στην Ελλάδα επέμβαση.  Οι γυναίκες που θεωρούνται «υποψήφιες» για μια τέτοια επέμβαση είναι: Γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου αν το οικογενειακό ιστορικό τους προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά «έχασε» τους γονείς της, Κάκια και Γιώργο Γεννηματά από καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά το 2008, στα 43 χρόνια της, ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά και η ίδια με τον καρκίνο. Έπειτα από τακτικές εξετάσεις λόγω κληρονομικού ιστορικού εντοπίστηκε καρκίνος στον δεξιό μαστό.

Η μητέρα της Φώφης Γεννηματά, Κάκια Βέργου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1984 και «έφυγε» 10 χρόνια αργότερα σε ηλικία 54 χρονών. Ο πατέρας της, ο Γιώργος Γεννηματάς, δημοφιλής πολιτικός και υπουργός με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχε «φύγει» στα 55 του, αφού πάλεψε δυο χρόνια με τον καρκίνο του πνεύμονα, λίγους μήνες μετά την σύζυγό του.

Και η αδελφή της Φώφης έχει διαγνωστεί με καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη διάγνωση, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου επισκέφτηκε ογκολόγους και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η είδηση για υποτροπή της υγείας της Φώφης Γεννηματά στις 12 Οκτωβρίου και η απόφασή της να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, έπεσε σαν κεραυνός στο ειδησεογραφικό περιβάλλον. Το ίδιο αναπάντεχη και απρόσμενη ήταν και η τραγική είδηση του θανάτου της 13 ημέρες μετά. Από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά αφήνεται να εννοηθεί ότι το πρόβλημα της υγείας δεν ενέσκηψε τον Οκτώβριο, αλλά την ταλαιπωρούσε για αρκετό χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Φώφης Γεννηματά στον Ευαγγελισμό, οι γιατροί διέγνωσαν μη αναστρέψιμη κατάσταση. Μία από τις ιδέες για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος ήταν η πυρηνική θεραπεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη στο Reader.gr, θα την αναλάμβανε ο καθηγητής κ. Γιάννης Δατσέρης, αλλά δεν πρόλαβαν να την εφαρμόσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA