Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την φάση της απογείωσης του αεροπλάνου, όπου όλα μπορεί να συμβούν, παρομοιάζει τη διαδικασία της διασωλήνωσης των ασθενών με κορονοϊό, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου ΚοζάνηςΚωνσταντίνος Στόκκος. Περιγράφοντας στο Reader τις κρίσιμες ώρες των ασθενών κατά τη διασωλήνωσή τους και την εξαιρετικά δύσκολη μάχη, που δίνουν οι γιατροί για να τους κρατήσουν στην ζωή, ο εντατικολόγος λέει με αφοπλιστικό τρόπο: «Επί της ουσίας έχουμε όλα τα συστήματα του ασθενή στα χέρια μας». Ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» θεωρεί καθοριστική για την επιβίωση των ασθενών Covid τη διασωλήνωση τους εντός των μονάδων και όχι σε άλλους νοσοκομειακούς χώρους, καθώς μόνο εκεί υπάρχει η δυνατότητα να είναι σε πρηνή θέση, που αποτελεί θεραπεία για την νόσο.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός παιδιών 5 - 11: Μεγάλη ανταπόκριση από την πρώτη ημέρα - Κλεισμένα ραντεβού μέχρι και τον Ιανουάριο

«Εάν δεν είναι μέσα στη ΜΕΘ είναι χαμένο το παιχνίδι, γιατί οι ασθενείς με κορονοϊό πρέπει να γυρίζουν στην πρηνή θέση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ΜΕΘ». Προβληματισμό δημιουργεί η διαπίστωση του ότι «έχει φύγει κόσμος με κορονοϊό άδικα» λόγω της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών.  Ειδικότερα, προσπαθώντας να αφυπνίσει τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ο διευθυντής ΜΕΘ εξηγεί πόσο επικίνδυνη είναι η διαδικασία της διασωλήνωσης των ασθενών αλλά και της αποσωλήνωσής τους, στην περίπτωση που η νοσηλεία έχει θετική έκβαση. «Η φάση της διασωλήνωσης είναι σαν την απογείωση του αεροπλάνου και η φάση της αποσωλήνωσης σαν την προσγείωση.

Είναι δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, που προσομοιάζουν με τη στιγμή που ο πιλότος, δηλαδή ο γιατρός, παίρνει στα χέρια του το αεροπλάνο, δηλαδή τον ασθενή. Επί της ουσίας, στη διασωλήνωση σταματάμε τον οργανισμό να αναπνέει και υποστηρίζουμε το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα με μηχανήματα και φάρμακα. Εχεις πάρει τον ασθενή στα χέρια σου. Αναπνέει και κρατάς τα ζωτικά σημεία του με φάρμακα»

«H αποσωλήνωση το ίδιο κρίσιμη με τη διασωλήνωση»

Μέσω της διασωλήνωσης επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια ο αερισμός «γιατί όταν έχει παθολογία ο οργανισμός δεν αερίζεται με ασφάλεια. Ο ασθενής δεν έχει καμία επαφή με τον περιβάλλον. Είναι μια διαδικασία, που έχεις όλα τα συστήματα του ασθενή στα χέρια σου. Η διασωλήνωση είναι επικίνδυνη επειδή καταστέλλεις τον ασθενή και δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Το ίδιο και η αποσωλήνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, μπορεί να συμβούν επιπλοκές, όπως για παράδειγμα ο ασθενής να κάνει κάποιον λαρυγγόσπασμο και να χρειαστεί να διασωληνωθεί ξανά». 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η επιστημονική άποψη, που διατυπώνει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, για την πρηνή θέση των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, που μπορεί να τους σώσει την ζωή αλλά και για τους κινδύνους της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ. «Τα πρώτα 24ωρα για τους ασθενείς Covid είναι κρίσιμα. Εάν δεν είναι μέσα στη ΜΕΘ είναι χαμένο το παιχνίδι γιατί οι ασθενείς με κορονοϊό πρέπει να γυρίζουν στην πρηνή θέση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ΜΕΘ. Αν διασωληνωθεί και βγει εκτός είναι σαν να πούμε ότι τον διασωληνώσαμε και τελείωσε. Αλλά αυτός θα πεθάνει.

Η πρηνής θέση δεν είναι απλά καθοριστική για την πορεία της υγείας των ασθενών αυτών αλλά στην ουσία είναι η θεραπεία. Αυτή είναι η θεραπεία. Οταν γυρνάει ο ασθενής λόγω της βαρύτητας ο αέρας και η πίεση πάνε προς τα επάνω οπότε αερίζεις μεγαλύτερο μέρος. Το βρογχικό δίκτυο έχει έναν κατήφορο στην ύπτια θέση οπότε όταν αερίζεις με τον αναπνευστήρα ο αέρας πάει επάνω, δεν πάει κάτω. Γυρνώντας όμως τον ασθενή στην πρηνή θέση αερίζεις μεγαλύτερο μέρος και η πίεση, που ασκείται στην ουσία θεραπεύει το σύνδρομο αυτό». 

«Εχει ''φύγει'' κόσμος άδικα»

Οπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, «...εάν δεν γυρίσουν σε πρηνή θέση οι ασθενείς θα πεθάνουν και πολλές μονάδες δεν το κάνουν. Αυτό είναι και ο λόγος, που έχουμε καλά ποσοστά στο νοσοκομείο μας. Εχουμε χρησιμοποιήσει την πρηνή θέση κατά κόρον», προσθέτοντας αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων: «Οι ασθενείς πεθάνουν για πολλούς λόγους. Στο νοσοκομείο μας έχουμε διαφυλάξει τους κανόνες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι ΜΕΘ. Δηλαδή αντιστοιχία νοσηλευτών, γιατρών και κρεβατιών.

Αυτά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις. Γέμισαν τα νοσοκομεία με ασθενείς με το ίδιο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και διπλασίασαν τα κρεβάτια. Υποδομές δεν υπήρχαν για να εφαρμοστούν οι αρχές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οπότε έβαζαν το ένα κρεβάτι δίπλα στο άλλο και ο ένας με τον άλλο κολλούσαν πολύ ανθεκτικά μικρόβια. Επίσης, επειδή υπάρχει αυτή η υποστελέχωση δεν μπαίνουν όλοι στη διαδικασία να γυρίσουν τον άρρωστο γιατί αυτό έχει και σωματική κούραση. Σίγουρα έχει ''φύγει'' κόσμος άδικα κι όχι άδικα επειδή φταίνε οι γιατροί»