Μενού
  • Α-
  • Α+

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος τριών αδερφών από την ίδια οικογένεια σε διάστημα τριών ετών. Η 3,5 ετών Μαλένα Δασκαλάκη και η μόλις 7 μηνών Ιριδα Δασκαλάκη, ήταν τα δύο κοριτσάκια που εξέπνευσαν πρώτα, ενώ ακολούθησε η μεγάλη του αδερφή, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Η εισαγγελία Πατρών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να δοθούν απαντήσεις στην ομολογουμένως παράδοξη υπόθεση του θανάτου τριών μικρών παιδιών, που σύμφωνα με τη μητέρα τους δεν είχαν γονιδιακά προβλήματα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι μέχρι στιγμής από τις εξετάσεις που έχουν γίνει δεν έχει προκύψει κάποιο γονιδιακό θέμα πίσω από τους θανάτους των τριών παιδιών. 

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας παραμένει ένα μυστήριο. Ενα από τα κύρια ζητούμενα είναι να κατανοήσουν οι ειδικοί τι ακριβώς συνέβη έναν χρόνο πριν, όταν το κοριτσάκι είχε παρουσιάσει εγκεφαλοπάθεια που αποδόθηκε σε υποξία (το ανθρώπινο σώμα στερείται οξυγόνωσης). Ο ιατροδικαστής Αθηνών Σωτήρης Μπουζιάνης που διενέργησε τη νεκροψία στο σώμα του παιδιού δήλωσε την Τρίτη (8/1) στην εφημερίδα Πελοπόννησος πως «δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά, κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει, υπήρχε απινιδωτής στην Πάτρα, το είχαν “ασφαλίσει”». Στην έκθεσή του ο κ. Μπουζιάνης αναφέρει πως ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι «απροσδιόριστος» και στην παρούσα φάση αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. 

Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας 

Ηταν την άνοιξη του 2021 όταν η Τζωρτζίνα που νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων υπέστη ανακοπή. Οι γιατροί την επανέφεραν καρδιοαναπνευστικά και το παιδί που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε καταστολή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή ενώ της είχε τοποθετηθεί απινιδωτής. Στη συνέχεια η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών για νευρολογικό έλεγχο αφού είχε παρουσιάσει εγκεφαλοπάθεια. Δυστυχώς η 9χρονη εξέπνευσε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ενώ βρισκόταν δίπλα της η μητέρα της και οι γιατροί ψάχνουν απαντήσεις αφού ο απινιδωτής της δεν είχε ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της υγείας της. 

Ο θάνατος της 3,5 ετών Μαλένας που «είχε γιατρευτεί κατά 99,9%»

Το 2019 η Μαλένα «έσβησε» σε λιγότερο από έναν μήνα. Για 10 ημέρες οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν γιατί η φλεγμονή που είχε παρουσιάσει δεν γιατρευόταν με αντιβίωση και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οφειλόταν σε λευχαιμία τύπου β’. Ξεκίνησε χημειοθεραπείες και οι γιατροί είχαν πει, σύμφωνα με το MEGA, πως είχε γιατρευτεί κατά 99,9%. Η 3,5 ετών Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» τον Απρίλιο του 2019. Οι γονείς είπαν πως έπεσαν από τα σύννεφα αφού η κόρη της έτρωγε και έπαιζε. 

Οι γιατροί απόρησαν αφού η κατάσταση της υγείας του παιδιού είχε σταθεροποιηθεί και βελτιωνόταν. Τότε αποφασίστηκε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Μαλένα εξέπνευσε λόγω «ηπατικής ανεπάρκειας» και πνευμονικού οιδήματος, συμπέρασμα που προέκυψε από τις ιστολογικές. Στις τοξικολογικές εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου ή οινοπνεύματος. Ο πατέρας της οικογένειας, Μάνος Δασκαλάκης, στράφηκε νομικά κατά του ιατροδικαστή και του παθολογοανατόμου. 

Η διήγηση της μητέρας για τον θάνατο της Μαλένας 

Η μητέρα υποστήριξε πως κοιμόταν μαζί με το παιδί της την 9η μέρα νοσηλείας στο «Ελπίδα». Τότε είδε το κοριτσάκι να ξυπνάει μετά τη χορήγηση φαρμάκου από τη νοσηλεύτρια και να μην μπορεί να αναπνεύσει και να γίνεται «μπλε». Οι γιατροί δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν. Η μητέρα ισχυρίστηκε ότι η διευθύντρια της κλινικής είπε πως δεν μπορούσε να πιστέψει πως έφυγε από τη ζωή αυτό το παιδί. 

Ο θάνατος της 7 μηνών Ιριδας 

Τον Μάρτιο 2020 η μητέρα βρήκε χωρίς σφυγμό το κοριτσάκι μέσα στην κούνια του. Η οικογένεια απέφυγε τότε να απευθυνθεί για ιατροδικαστική εξέταση (με ενδιαφέρον στην ιστολογική) στην Αθήνα λόγω των προηγούμενων διαφωνιών και ζήτησε σχετική διάγνωση από εργαστήριο των Ιωαννίνων. Το σχετικό πόρισμα προσδιόριζε ότι ο θάνατος του μωρού οφειλόταν σε σπάνια «αγενεσία φλεβοκόμβου». Σύμφωνα με το MEGA, γιατροί θεωρούν πως η αγενεσία φλεβοκόμβου είναι κληρονομική πάθηση και τα παιδιά που γεννιούνται με αυτή δεν μπορούν να ζήσουν για διάστημα 7 μηνών. 

Απαντήσεις για την υπόθεση των θανάτων των τριών μικρών παιδιών έχουν επιχειρήσει να δώσουν 10 - 12 γιατροί από τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία που τα είχαν εξετάσει. Πρώτη εξέπνευσε η 3,5 ετών Μαλένα τον Απρίλιο του 2019, δεύτερη η 7 μηνών Ιριδα τον Μάρτιο του 2020 και τρίτη η 9χρονη Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου 2022.